Ще купувам Тойота Авенсис - трябва ми спешен съвет!

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 06 Авг 2010 22:42

В Мосю Бриколаж и Метро продават един шпрей на Мотип (Motip) - вазелин + силикон. Това е най-доброто средство за зимна подготовка на гумените уплътнения, което съм използвал до сега.
Техническия вазелин се маже доста трудно и неравномерно по уплътнителите.

П.С. А аптекарката вместо да се изчервява трябваша да ви предложи овлажнителнен гел на Durex. laugh.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 06 Авг 2010 22:55

zi_zi_top написа:...трябваша да ви предложи овлажнителнен гел на Durex. laugh.gif
Явно им е гледала сеира или е била много hardcore S&M tongue.gif

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 07 Авг 2010 09:24

при аптекарките,и изобщо при медиците не им е мръсно подсъзнанието-то направо цялото им съзнание е мръсно.

Аватар
martod

Мнение от martod » 08 Авг 2010 08:16

slowtraveler написа:Напълно подкрепям Scott...
Контактните повърхности и клемите като цяло се намазват с грес ПРЕДИ стягането...
И аз го подкрепях до преди 10 години biggrin.gif ама вече не го подкрепям.. tongue.gif
Ако питаш защо- защото ми казаха още по ефикасно средство против окисляване на клемите.. biggrin.gif И не го продават по аптеките, а във всеки хранителен магазин и по пазарите...
А ако питаш "кво и туй нещо" - отговора е пчелен мед .. smile.gif
Мажеш клемите на акумулатора с него (без да мажеш масло отдолу, като на филията laugh.gif ) и без да го облизваш tongue.gif и после през цялата му експлоатация си :whistle: , защото няма окисляване... Народна медицина biggrin.gif ..
СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....

nowyaris

Мнение от nowyaris » 08 Авг 2010 10:26

Това ми напомня за един анекдот,дето ако е намазан с мед,сам ще си го лапам.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 08 Авг 2010 10:45

Хаха....
Мед не бих сложил на клемите поради простата причина, че лятото всички пчели, оси и незнайно още каква гад ще се въртят около колата....

Иначе вазелина се маже лятото по гумените уплътнения - той си е практически течен при сегашните температури.
А едно намазване е достатъчно за няколко години експлоатация.

За клемите - пробвал съм и с WD-40. Години след това нямах никакви проблеми с окисление...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Scott

Мнение от Scott » 08 Авг 2010 12:51

martod написа:...отговора е пчелен мед ...
Малко съм скептичен към този експеримент. Меда има киселинен характер pH 3.5-4 докато техническия вазелин и гресите нямат вода в състава си.
Но щом си го ползвал и си доволен - практическите наблюдения са по-важни от всяка теория biggrin.gif

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 08 Авг 2010 13:45

Аз съм си купил една тубичка специална грес за електрически клеми на Wurth и си мисля, че това е най-правилния избор, а не "билки и цедилки".
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 08 Авг 2010 17:25

Scott написа: Ами ей такива продукти ни навяват тези еретични мисли. biggrin.gif
Оловните терминали се окисляват от кислорода във въздуха и повърхностния им слой има високо контактно съпротивление. Когато се намаже с грес или техн. вазелин и почистените повърхности се затегнат една срещу друга, електрическата връзка се осъществява безпроблемно, защото греста се изтласква по повърхността и предпазва зоната където контактува почистен метал срещу почистен метал от проникване на окисляващи агенти. SLA батериите за UPS-и дори се продават комплект с пакетче грес (имам 5-6 такива в гаража).
http://www.batterystuff.com/tutorial_battery.html
slowtraveler написа:Напълно подкрепям Scott...
Контактните повърхности и клемите като цяло се намазват с грес ПРЕДИ стягането... Но количеството грес/масло е съвсем малко - колкото да омазни повърхостта, а не да остават бучки или дебел слой.
Относно вазелина - преди няколко зими реших да си намажа гумите по вратите с вазелин.
Значи Скоти и Слоу вие сте грамотни пичове ама в случая логиката ви не е правилна ! По този начин решавата само един от преблемите и задълбочавате другия не малко важен ! И понеже Скоти обича да ми обяснява сега и аз ще му обясня малко tongue.gif .

Значи не само оловото се окислява от кислорода ами почти всичко ! Като зависи от свойствата на материала до каква степен и при какви условия ще се случи това .
Та да разгледаме идеалната контактна повърхност . Тя би била съставена от материали , които са идеално равни и имат свръхпроводимост ( никакво съпротивление ) . При тези условия когато допрем друга такава идеална повърхост тока ще тече без никакви проблеми и нищо никъде няма да се окислява или да не прави добър контакт . Но както знаем в реалния живот няма нищо идеално .
А какво имаме тогава в реалния живот ?
Изображение
Имаме два материала , които са обработени до някакво ниво на грапавост . Или иначе казано привидно равната повърхност се състои голям брой микро върхове и падини , като реалния контакт се състои в докосването само на върховете . Което реално намалява реалната контактна повърхност , от където се увеличава електрическото и термично съпротивление между контактните повърхности . И също така позволява в тези падини да се намести друго вещество от околната среда , като вода или въздух . Като в единия случай ще получим окис в другия отлагане на соли, минерали и корозия . Които от своя страна допълнително увеличават термичното и ел. съпротивление . Също така имаме и промени в материалите в зависимост от температурата . При което при самолетите да кажем се получава , че една кабелна обувка кримпната на нормална температура -20 до +50 градуса при голяма височина на полета при температури -50 до -80 градуса обувката ще се разхлаби защото единия метал се е свил повече от другия .

За да се избегнат по-горните ефекти масово се ползват термично проводящи и ел. проводящи пасти . Като термично проводящите пасти се ползват на места където искаме да провеждаме само топлина . Като контактната повърхност между мощни полупроводници и техните радиатори . Най-често може би сте ги виждали на радиаторите на процесорите на компютрите .

Също така ако потърсима малко по-внимателно ще видим , че на пазара има и доста ел.проводящи пасти и то с доста добра проводимост или ниско съпротивление . Които осигуряват така желаната от нас защита от въздействие на активни вещества и подобряват ел. и термичния контакт . Защото вече контакта е на само между върховете ами чрез ел. пастата , която е останала в падините между контактните повърхности се ползва цялата възможна контактна повърхност ! Същия ефект се получава и при ползването на пастата при кримпване на обувки . Особенно при многожични проводници . Ел. проводящата паста позволява многократно повишаване на контактната повърхност и запазване на добрия контакт при много по-широк диапазон от температури !

Относно вазелина и маслото :
вазелина и моторното масло са чудесни диелектрици ( изолатори ) . Като дори минералното масло се ползва навсякъде по високовлтовите инсталации 30-200KV ( а може би и повече ) за осигуряване на добра изолация и охлаждане ако е необходимо . Като при ниски температури става на грес , а при високи се изпарява и остава мазни отлагания .
Вазелина или подобна него паста обикновенно се ползва при слаботокови и не натоварени контакти например на ключета и потенциометри . Но той също има много тесен температурен диапазон и дори при високи температури има опасност да стане , като лаково покритие , а при ниски температури се втвърдява . Също така и двете веществата имат висока степен на проникване така , че те не само ще заемат мястото в падините между контактните повърхности но има голяма вероятност да се намърдат и между върховете , което още повече ще намали контактната повърхност ! А ако имате късмета в маслото да има EP или AW добавки може и тотално да се влоши контакта !
Но нито едно от тези вещества не е ел. проводящо , а не е и много темп. проводящо така ,че при всяко едно положение влошава ел. контакта , както и темп. контакта . А лошия ел. контакт може да доведе до много проблеми , като най-големия е пожар !

Та от до тук казаното лично мен няма сила , която да ме накара да си намажа клемите на каквото и дабило с минерално масло или вазелин ! Вие ако искате си ги мажете и си спорете :thumbsup: !

nowyaris

Мнение от nowyaris » 08 Авг 2010 17:59

Човека просто искаше съвет за покупка на кола.

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път

Мнение от Raya » 08 Авг 2010 18:14

nowyaris написа:Човека просто искаше съвет за покупка на кола.
Тцц! Дай да видим до къде ще стигне темата biggrin.gif .

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 08 Авг 2010 18:21

Чакайте малко - още сме на акумулатора. Докато стигнем до капачките на гумите има доста време. laugh.gif
Bassman, по твоята логика ако си намажа клемите с грес НИКОГА няма да мога да запаля, щото греста е изолатор...
Така е, ама не съвсем.
Схемата, която си показал е за движещи се повърхности, и няма нищо общо със статичните клеми. При статични клеми контакта е пряк, и измества смазката (оловото се мачка от клемата).
Може да се погледне и откъм друг ъгъл: окисляването се активизира при протичане на електрически ток. Т.е. ако имаш кислород и ток, то детайла ще се окисли много по-бързо, отколкото ако имаш само кислород. Изолиращата смазка няма да позволява протичане на паразитен ток в части, които не са в пряк контакт, и съответно няма да позволява електрокорозия.

А примера, който дадох с безпроблемното ползване на WD-40 (електроизолираща смазка) мисля че е достатъчно показателен.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

nowyaris

Мнение от nowyaris » 08 Авг 2010 19:58

Raya написа:
nowyaris написа:Човека просто искаше съвет за покупка на кола.
Тцц! Дай да видим до къде ще стигне темата biggrin.gif .
Докъдето стигат повечето теми - под кривата круша.Пуснете си тема за клеми на акумулатор-и на мен ми е интересно.Пък Рая ако може да му шътне Авенсиса,ще почерпят и двамата.

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 09 Авг 2010 00:42

slowtraveler написа:Чакайте малко - още сме на акумулатора. Докато стигнем до капачките на гумите има доста време. laugh.gif
Bassman, по твоята логика ако си намажа клемите с грес НИКОГА няма да мога да запаля, щото греста е изолатор...
Така е, ама не съвсем.
Схемата, която си показал е за движещи се повърхности, и няма нищо общо със статичните клеми. При статични клеми контакта е пряк, и измества смазката (оловото се мачка от клемата).
Може да се погледне и откъм друг ъгъл: окисляването се активизира при протичане на електрически ток. Т.е. ако имаш кислород и ток, то детайла ще се окисли много по-бързо, отколкото ако имаш само кислород. Изолиращата смазка няма да позволява протичане на паразитен ток в части, които не са в пряк контакт, и съответно няма да позволява електрокорозия.

А примера, който дадох с безпроблемното ползване на WD-40 (електроизолираща смазка) мисля че е достатъчно показателен.
Ако иска някой модератор да ги премести постовете в друга тема но да махне и съвета за клемите .

Слоу движещи или не със сигурност лагерите и шийките на коляновия вал са полирани поне 1000 пъти по-добре . Няма материал на тази земя , който увеличен достатъчно да не изглежда по този начин ! А стягането не подобрява общия контакт защото формите не са идеални , а оловото е доста меко . Та прекаленото стягане може и да наруши контакта , а може и да скапе клемите на акумулатора . А там е и конус та от голяма стягане смисъл няма !

В техниката както знаеш нещата се мерят и никога намазаното с грес , масло или вазелин няма да има по-добър контакт от ненамазано и не окислено или пък намазано с ел. проводяща паста . И при положение , че на пазара има точен продукт за целта не знам какво повече има да го умувате ?

Има и специални не проводящи греси и пасти , които обаче се ползват за приложения , където трябва да се маже/пръска на богато и напреженията и тока са много големи , както и контактните повърхности и общо взето няма как да не пробие през лубриканта . А при 12 волта където всичко минимално дава огромно отражение е абсолютно безумие и много лоша практика да се цапоти с някакви "народни" медицини !

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 09 Авг 2010 02:38

За да не сме голословни се задълбочих малко и ето какво съм ви подготвил :
http://www.usbr.gov/power/data/fist/fist3_3/vol3-3.pdf

Отидете направо на 5-та страница , 4.2. JOINT COMPOUNDS. Там са описани масово ползваните продукти в индустрията в USA . Най-интересното е , че вазелина наистина е ползван за някой типове контакти но след , като има разработени доста по-скъпи продукти явно това е било много отдавна когато друго е нямало . Или пък за доста по не-отговорни места . Факт е , че за минерално масло и мед няма и дума казано tongue.gif biggrin.gif laugh.gif .

Ето и малко по темата от Австралия :
http://www.gvk.com.au/pdf/electrical_jointing.pdf

Забележете , че има много компаунди на петролна основа обаче са с допълнителни метални частици с остри върхове , които подобряват контактната повърхност , а не само с минерално масло !

Ето още някой :

http://www.galco.com/scripts/cgiip.exe/ ... -part=PENA

http://www.timtronics.com/electricaljoint.htm

Това общо взето са и доста евтини продукти . Ако се поразтърсите малко ще намерите и такива със много голяма проводимост на основата на сребро и графит ( карбон ) . Тези на сребърна основа са малко соленички но може би са най-доброто по въпроса на ел.проводимостта и темп. проводимостта !

http://www.mgchemicals.com/products/8463.html

Принципно някой хора се чудят е какъв пък толкова голям ток тече през клемите на акумулатора ? И си мислят че при палене е най-страшно ?!?! Е да ама не е ! Най-страшното положение е - жега , градско и сумрак ! Перката на клиамтика работи , перката на парното работи , перката на охлаждането работи , фаровете и габаритите работят - някакви бързи 50-60 А , а може би и повече . Аз на място където ще текат такива тоци вазелин няма да сложа ! И където температурите ще са между -20 и 80 градуса . Вие си мажете ако искате и краве масло :thumbsup: .

BTW: преди няколко дни ми се наложи да пипам нещо по кабелите на една 19-ка след подобна ситуация и плюсовия кабел на изолацията не се пипаше от жега ! Ако го бях барнал за клемата сигурно щях да се жигосам .

Публикувай отговор