Мнение
от KingSteve » 11 Юли 2010 10:27
Кои са тези неща в повече, които има да се чупят, колега? Няма дистрибуторна капачка, няма палец, няма комутатор, центровката е автоматична-компа смята всичко. Имам само датчици на коляновия и на разпределителния вал, които е почти невъзможно да се повредят, защото са индуктивни. Единствено ако се повреди бобина, както е в моя случай и искаш да си ги смениш и 2те - даваш 260лв за 2 оригинални DENSO бобини или ако си 100% сигурен, че едната е наред даваш само 130, а пък ако не си фен на оригинала може би някъде има и по-евтини. Аз обаче вече съм вдигнал ръце от ментаци и се убедих, че евтиното излиза по-скъпо. Ако тази запалителна система имаше повече недостатъци от стария вариант с дистрибуторната капачка нямаше да се използва масово във всички марки автомобили след около 97ма година (може и от по-рано да е не знам не съм автомонтьор, но поне колите, които съм виждал Mitsubishi-та Hondи Fiatи и т.н. - всичките са така). После се вманиачиха вече да правят лула-бобина, което още повече оскъпява ремонта, но за сметка на това няма повече кабели, т.е. още един често дефектиращ елемент по-малко. Според мен много мозъци мислят как да оптимизират нещата. Проблема си е в нас Българите щото сме бедна държавица и сме с изкривено мислене. Не обръщаме внимание на дребните проблеми, които ако не се отстранят навреме водят по-големи такива. Аз лично държа да разчитам на колата си, защото я ползвам постоянно и макар както повечето хора да не рина парите с лопата гледам да я стягам навреме.
Avensis 7A-FE