Не на малоумните ограничения на скоростта

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
Morgoth
Обратна връзка:

Не на малоумните ограничения на скоростта

Мнение от Morgoth » 02 Юни 2010 14:49

Вече има такава група във фейсбук - подкрепете я.

http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... 537&v=info

Съдържанието:

Да направим така, че безопасността на пътя да не е за сметка на скоростта и удоволствието от шофирането!

1. Обособяване на двулентовите еднопосочни пътища в отделна категория с ограничение 110км/ч както е в половин Европа
- слагане на мантинела по средата правеща невъзможно изпреварването в насрещното

2. Премахване на повечето ограничителни знаци на първокласните пътища
- всички отбивки от първокласен път да имат лента за спиране/ускоряване
- всички отбивки от първокласен път които са на или близо до завой да се преместят на най-близкия прав участък
- първокласните пътища да се извадят извън населените места където това е възможно

3. Да не се слагат ограничения на скоростта несъответстващи на пътната обстановка:
- само затова, че на съответното място е имало тежко ПТП (особено, ако е причинено от неправилно изпреварване при липса на видимост)
- при забравен знак след ремонт, от КАТ да глобяват строителя, а не да се възползват и да мишкуват за превишена скорост точно там

4. Да се премахне от закона определението "несъобразена скорост" което е правно неиздържано и вменява вина на водача във всяка една ситуация.

5. От КАТ да разберат, че закона не е самоцел, а инструмент за постигане на удобно и безопасно пътуване.
- да се наблегне на превенцията, вместо на мишкуването по храстите
- да се преследва с предимство неправилното изпреварване, което е реалния фактор за тежки ПТПта
- да се спре ежегодното увеличаване на наказанията за превишена скорост, отдавна доказало неефективността си
- да се направи официална и отворена статистика за причините за ПТП с отбелязване на само една основна причина, а не на всеки случай да се добавя несъобразена скорост
- да има обществено обсъждане на мерките за безопасност по пътищата - повече хора (особено необременени е военнизирания начин на мислене) биха могли да генерират повече и по-добри идеи

Ако съберем достатъчно поддръжници може пък да ни обърнат внимание!

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 02 Юни 2010 15:44

бе научете се първо да карате после правете подписки .
Във България ,главно липсва културата на шофиране не нещо друго
И ДА , скороста убива .
Ако всички спазват сега действащите закони и ограничения ,жертвите ще са по-малко .

а някои от точките изброени по горе са толкова идиотски и неизпълними че ..... Аз пък предлагам да се направят еднопосочни тунели под земята в които да е невъзможно изпреварването laugh.gif
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Uncle Dido
Почетен Администратор
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Uncle Dido » 02 Юни 2010 19:04

SFINKS написа:бе научете се първо да карате после правете подписки .
И ДА , скороста убива .
Ако всички спазват сега действащите закони и ограничения ,жертвите ще са по-малко .

а някои от точките изброени по горе са толкова идиотски и неизпълними че ..... Аз пък предлагам да се направят еднопосочни тунели под земята в които да е невъзможно изпреварването laugh.gif
+1
Morgoth написа:4. Да се премахне от закона определението "несъобразена скорост" което е правно неиздържано и вменява вина на водача във всяка една ситуация.
Само с тази точка съм съгласен.

Всичко друго е фантастика.

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Re: Не на малоумните ограничения на скоростта

Мнение от zi_zi_top » 02 Юни 2010 19:33

Morgoth написа:...Да направим така, че безопасността на пътя да не е за сметка на скоростта и удоволствието от шофирането!...
Navsyakade po sveta sa razbrali, che skorostta e ot znachenie!
Ne e neobhodimo da preotkrivame toplata voda!
Nay-vazhnoto e da pristignesh zhiv, nezavisimo za kolko vreme.

Навсякъде по света са разбрали, че скоростта е от значение!
Не е необходимо да преоткриваме топлата вода!
Най-важното е да пристигнеш жив, независимо за колко време.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 02 Юни 2010 20:23

SFINKS написа: Във България ,главно липсва културата на шофиране не нещо друго
+1

Мисля, че това най-главният проблем.
Мога десетки примери от живи наблюдения да дам какви изнервени идиоти карат и как създават идиотски ситуации......но то всеки от нас всеки ден ги вижда.
Последно промяна от Raya на 02 Юни 2010 20:42, променено общо 1 път.

Аватар
Marina

Мнение от Marina » 02 Юни 2010 20:27

Fido Dido написа:
SFINKS написа:бе научете се първо да карате после правете подписки .
И ДА , скороста убива .

+1
Morgoth написа:4. Да се премахне от закона определението "несъобразена скорост" което е правно неиздържано и вменява вина на водача във всяка една ситуация.
Само с тази точка съм съгласен.

Всичко друго е фантастика.
+1

"Несъобразената скорост" в съда пада при 95% от случаите, аз поне съм я събаряла :thumbsup:, но пък откъде накъде ще ми губят времето и парите.

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 02 Юни 2010 21:33

Истината е следната-всеки божи ден/работен/минавам между 300 и 400 км.по извънградски шосета.не знам дали сте се заглеждали-НАДГРОБНИТЕ КАМЪНИ покрай пътя са повече от пътните знаци!!! И все млади хора.Не знам защо.

sacho7803

Мнение от sacho7803 » 02 Юни 2010 22:48

на мен лично не ми пука за ""състезателите"".да мрът-е..л съм ги в пут..та майна.лошо е че покрай тях мрът и нормалните шофйори.лично аз също пропушвам отвреме на време и се отцепвам яко--но го правя при условие че няма опасност да утрепя друг освен себе си.а нещастниците тръгват да ми изпреварват мислейки че кара ракета biggrin.gif и заради такива винаги тряяя скачаш на спирачките.......ако карах тир---ебавам го--ша влезе в радиатора ми и ша остане под мен нещастното говедо.
Toyota YARIS 1.33-100кс.2009..... Renault megan-Coatch 1.6-90кс-98г

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 02 Юни 2010 23:12

Raya написа:Мога десетки примери от живи наблюдения да дам какви изнервени идиоти карат и как създават идиотски ситуации......но то всеки от нас всеки ден ги вижда.
Най-добрият начин да избегнеш такъв е да му дадеш предимство! biggrin.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Nedkow

Мнение от Nedkow » 02 Юни 2010 23:25

Заглавието е добре звучи, но невярвам някои да вземе мерки sad.gif
А на малоумните ограничения 40 и 60 в цялата страна най често стават жертви много примерни шофьори, защото не са свикнали да се пазят от хиените :thumbsup:

Аватар
zi_zi_top

Re: Не на малоумните ограничения на скоростта

Мнение от zi_zi_top » 02 Юни 2010 23:56

zi_zi_top написа:
Morgoth написа:...Да направим така, че безопасността на пътя да не е за сметка на скоростта и удоволствието от шофирането!...
Navsyakade po sveta sa razbrali, che skorostta e ot znachenie!
Ne e neobhodimo da preotkrivame toplata voda!
Nay-vazhnoto e da pristignesh zhiv, nezavisimo za kolko vreme.

Навсякъде по света са разбрали, че скоростта е от значение!
Не е необходимо да преоткриваме топлата вода!
Най-важното е да пристигнеш жив, независимо за колко време.
Мразя фонети4ната клавиатура /затова използвам 4, не мога да намеря .../.
Докато се прибера ще ме търпите 5 за 4 biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif !

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 03 Юни 2010 01:41

Nedkow написа:Заглавието е добре звучи, но невярвам някои да вземе мерки sad.gif
А на малоумните ограничения 40 и 60 в цялата страна най често стават жертви много примерни шофьори, защото не са свикнали да се пазят от хиените :thumbsup:
:thumbsup:

някой който упреква културата на бг-водачите да се е пробвал да спазва правилника по подбалканския примерно до морето???

п.с.: в колата ли спите по пътя или наемате хотел??? laugh.gif

Аватар
andrian999999

Мнение от andrian999999 » 03 Юни 2010 11:36

ограничението от 40 е смешно за днешните коли , преди 30 - 40 години може да е било правилно но сега според мен трябва да се премахне и да е 60 км.ч.

п.п.най-обичам изкачването по Ситняково към старата телевизионна кула късно вечер в дясно на одбивката за басейн република да седят с радар ....
ми няма човек на това три лентово платно да пълзи с 60 км.ч. та мисълта ми беше на много места в България там където има голяма видимост и може да караш спокойно с 80-100 има ограничение 60

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 03 Юни 2010 11:39

Преди около 3 седмици бях в южна германия. В един предпланински участък имаше прулентов път, като средната лента беше за изпреварване то на едните ту на другите. Пътя много приличаше на пътя след Шереметя по посока Варна. Само дето...

1. Нямаше дупки
2. Никакви ограничения различни от 120км/ч

Аватар
andrian999999

Мнение от andrian999999 » 03 Юни 2010 12:43

Публикувай отговор