Пак въпрос за Д4Д и масло.

Публикувай отговор
Аватар
Rudy
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Rudy » 23 Май 2010 19:51

Различните официални сервизи на Тойота явно използват различни масла - някои колеги споделиха, че Ником сипват от варел, друг че купуват от Мотобул и т.н.

Аз слагам такова(от официален сервиз):
Изображение
ИзображениеИзображение

И да знам, че Тойота нямат рафинерия, но знам и че определят спецификации на които това масло трябва да отговаря за да си сложат логото върху него: за Lexus да не говоря. Предлага се само на 1л бутилки и нямат наливно. Произведено е в Германия и съм сигурен че не е менте.

Всеки един от нас дето е избрал Тойота, трябва да е луд, ми то поне 90% от частите са произведени от други компании - то Бош, Денсо, Панасоник, Аисин, Хитачи, Който, Пилкингтън и т.н. и това са тези дето се виждат без да разглобявам нищо. Та за марката на маслото толкова...
Изображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 338 пъти
Получена  благодарност: 369 пъти

Мнение от slowtraveler » 23 Май 2010 20:02

При Мазда RX8 (доста жаден за масло роторен двигател) гаранцията на автомобила може да отпадне, ако не наливаш масло Мазда Dexelia...
Кой го произвежда - не знам. Но това е единственото одобрено от производителя масло и носи неговата марка....
Явно Тойота още не са се сетили да отрежат съвсем крилцата на експериментаторите и да задължат да слагаш само масло 'Тойота' biggrin.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Rudy

Мнение от Rudy » 23 Май 2010 21:19

slowtraveler написа:Явно Тойота още не са се сетили да отрежат съвсем крилцата на експериментаторите и да задължат да слагаш само масло 'Тойота' biggrin.gif
Гаранцията на Тойота е същата - слага се само тяхно масло.
Изображение

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 24 Май 2010 10:32

Rudy написа:
slowtraveler написа:Явно Тойота още не са се сетили да отрежат съвсем крилцата на експериментаторите и да задължат да слагаш само масло 'Тойота' biggrin.gif
Да,каквото намерят по-евтинко-наливно,пък при смяна го продават за 27 лв/л.

mitoko

Мнение от mitoko » 24 Май 2010 11:39

ех пи4ове спора е малко безмислен... защо ли?...
защото... едва ли в дилър на Тойота в япония слага на японските тойоти същото масло което слагат в девета дупка дилър на клон на девета дупка гръцки дилър и на същата цена на тойота правена в турция за евопейския пазар а??? sleep.gif

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 24 Май 2010 11:54

Като параметри е същото масло.
А конкретната марка няма значение. Да не би да внасяме японски бензин и японски въздух за японските автомобили - важното е да отговаря точно на исканите параметри :thumbsup:

nowyaris

Мнение от nowyaris » 24 Май 2010 12:36

slowtraveler написа:Като параметри е същото масло.
А конкретната марка няма значение. Да не би да внасяме японски бензин и японски въздух за японските автомобили - важното е да отговаря точно на исканите параметри :thumbsup:
Слоу,ти откъде знаеш това-да не ги зареждаш ти с масло?Проверявал си параметрите ли?И защо в различните центрове слагат различни марки?

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 24 Май 2010 13:05

Това масло, което последно слагаха в тойотата ми бе наливен Мобил или Кастрол (забравил съм вече коя марка бе) с точния вискозитетен клас, и с точния експлоатационен клас (SL)...

И двигателя не ми създаваше каквито и да е проблеми, нито пък се появи някакъв разход на масло (след гаранционния ремонт)... laugh.gif ..
Друго не ми трябва да знам...

Виж, ако са объркали маслото в сервиза - това е конкретна грешка, а не обща тенденция. Защо на мен не ми объркаха за толкова смени маслото - гледам маркировката на варела - всичко си е тип-топ...

П.С. по друга линия ми се е налагало да купувам масло на едро, та поназнайвам тук-таме за какво става въпрос :whistle:

nowyaris

Мнение от nowyaris » 24 Май 2010 13:19

slowtraveler написа:Това масло, което последно слагаха в тойотата ми бе наливен Мобил или Кастрол (забравил съм вече коя марка бе) с точния вискозитетен клас, и с точния експлоатационен клас (SL)...

И двигателя не ми създаваше каквито и да е проблеми, нито пък се появи някакъв разход на масло (след гаранционния ремонт)... laugh.gif ..
Друго не ми трябва да знам...

Виж, ако са объркали маслото в сервиза - това е конкретна грешка, а не обща тенденция. Защо на мен не ми объркаха за толкова смени маслото - гледам маркировката на варела - всичко си е тип-топ...

П.С. по друга линия ми се е налагало да купувам масло на едро, та поназнайвам тук-таме за какво става въпрос :whistle:
Значи ,за моя Ярис първо маслото трябва да е от клас SM-за двигатели след 2004 год.Второ трябва да е 5W-30.- според изискванията на производителя на двигатели.Всичко е тип-топ,ама за твоя дизел 2002 г.За моя бензин не е.А те серсемите лупат едно и също и за теб,иза мен .Щом твърдиш,че "поназнайваш туй-онуй"това което написах би трябвало да го знаеш.

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 26 Май 2010 00:12

Rudy написа:
не заблуждавай хората,никoй не те задължава да слагаш тяхното масло,прочетете си в книжките!
има само препоръка към вискозитета,както и спецификацията по ACEA,нищо друго!
има обаче модели,един от тях е например фиaт 500 абарт,може и маздата рх да е така не знам точно,които изискват точно определено масло.но това са специални автомобили.фиaта го купи наскоро един приятел и плаче вече,маслото е брадва а смяната му е на 10к.ама 1.4 турбо 160 к.с. какво да го правиш гъзар!
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

nowyaris

Мнение от nowyaris » 26 Май 2010 07:55

Джими,докато си в гаранция,те задължават.

Аватар
Rudy

Мнение от Rudy » 26 Май 2010 08:27

jim_beam написа:
Rudy написа:Гаранцията на Тойота е същата - слага се само тяхно масло.
не заблуждавай хората,никoй не те задължава да слагаш тяхното масло,прочетете си в книжките!
Може би в Зимбабве или в Австрия, но в БГ не може - казаха, че има толкова ментета, че за да е валидна гаранцията - само с тяхно.
Изображение

baba_metca

Мнение от baba_metca » 26 Май 2010 11:31

scorpion написа:Здравейте.
Съгласно инструкциите и приложената сервизна книжка, маслото на Авенсис 2.2 Дизел 150 к.с (какъвто е и моят) се сменя на 15 хиляди километра или на 1 година, което настъпи първо.
...
Вероятно има колеги, които правят смяна (тайна) на по-малко километри с уж по-добро масло и т.н. но истината е, че докато автомобилът е гаранционен следва да се спазват стриктно предсписанията на производителят - и на автомобил и на масло.

...
За 2.0 D4D 116к.с. в книжката пише (преразказвам), че ако искаш да си пазиш много двигателя и т.н. е хубаво да си сменяш маслото на 7500км (не помня дали времето се съкращаваше на 6 месеца, както и не говоря за натоварения цикъл, в който се намалят км на половина за всички обслужвания). Така, че ето една препоръка (не задължение), която съвпада и с мнението на доста съфоромци, независимо, че те не я цитират а използват други аргументи.

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 26 Май 2010 11:56

това е точно утежнения режим,тогава пробега става наполовина.
аве тва с ментетата важи навсякъде не само в бг,сега писнаха тук,че внасяли масово лекарства ментета от китай.колата все някак да я прежaлиш ама здравето. mad.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти

Мнение от didak » 22 Юни 2010 17:16

Rudy, какви са като клас /по API, ACEA/ тези масла Lexus?
Предстои ми първо ТО на яриса и проверих какви са вариантите в Ником-русе. И двата варианта, които ми предложиха не са от най-препоръчаните - 5в40 - А3/В3 и 5в30 - А1/В1.
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

Публикувай отговор