БИОДИЗЕЛ ? Дали пък ...
-
- Получена благодарност: 1 път
БИОДИЗЕЛ ? Дали пък ...
Мнение от scorpion » 30 Яну 2010 10:01
Не знам как е при Тойота и затова повдигам въпроса. Наистина процентното съотношение е малко на все пак ...?
Какво мислите по въпроса?
scorpion
Мнение от miLen4o » 30 Яну 2010 10:26
miLen4o
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 344 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Мнение от slowtraveler » 30 Яну 2010 11:45
Ако си мислите, че и в момента в нафтата няма 5% примеси....
Според мен това просто ще е хватка да повишат малко цената 'защото производството е екологично, но малко по-скъпо'.
Едва ли би имало някакъв осезаемо негативно влияние, ако си е добре филтрирано. А филтрирането не е някакъв сериозен или скъп за решаване проблем.
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
Мнение от heller » 30 Яну 2010 12:03
От година насам никоя инсталация за биодизел в България не работи. Поне никоя от тези, за които си струва да се говори, защото едва ли не всяка маслобойна си направи инсталация, но производителите на качествен биодизел са малко. Навремето една сравнително голяма маслобойна разплака майката на Силистренския ДАП. Примери, колкото щеш.
Причина за липсата на биодизел на пазара е високата цена на суровината - сурово слънчогледово или рапично масло.
Освен това, задължението за смесване е на производителите на дизелово гориво, т.е. Лукоил. Всъщност, тяхна беше врътката акцизната ставка на биодизела да е равна на акцизната ставка на дизеловото гориво, въпреки, че в ЗАДС е постановено, че биодизелът е акцизна стока със ставка 0%. А когато ЕК глоби България за неизпълнението на изискването за смесване, ще плащаме всички ние, а не Лукоил.
Другата простотия бе, от гледна точка на производителите на биодизел, възстановяването на акциза на дизеловото гориво на земеделските производители, така те нямат никакъв стимул да купуват биодизел.
И не ви препоръчвам да зареждане "биодизел" на някоя световнонеизвестна бензиностанция, ако все още има.
Така че, биодизелът скоро няма да ви/ни е проблем.
Между другото, моят Авенсис 2000, 2,0 Д4Д навъртя около 5000км само с биодизел, собствено производство - проблеми никакви.
heller
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 30 Яну 2010 12:05
slowtraveler
heller
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 30 Яну 2010 12:24
Щяхме да омиришем Варна на пържени картофки biggrin.gif
Тарелките откъде ги намери (точните ли са?) ?
slowtraveler
Мнение от heller » 30 Яну 2010 12:32
Знаеш, че най-важен е гравитационния диск, сепараторите си дойдоха с пълните комплекти. Поиграхме си, всъщност монтажниците, ние ги гледахме, но като си е налице сервизното с диаграмите за температура, дебит,вискозитет и т.н. работата заспа, но дотам...slowtraveler написа:Язък че разкарах БМВ-то....
Щяхме да омиришем Варна на пържени картофки biggrin.gif
Тарелките откъде ги намери (точните ли са?) ?
Но все пак - българска работа, корабни горивни сепаратори... Макар, че що - то и биодизелът е гориво... laugh.gif
А че след колите смърди на Макдоналдс, то е ясно и на котките пред блока ми... laugh.gif
heller
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 30 Яну 2010 13:18
Проблема е точно да подбереш правилния за дадената течност (ако въобще го имаш в комплекта), че да изхвърли ненужните 'материали' и вода....
А това, че са корабни горивни сепаратори няма нищо лошо.
Алфа Лавал са реномирана фирма с традиции.
А на сепараторите точно това им е предназначението - да изхвърлят всякакви боклуци, тежки фракции, вода и да остане чисто гориво... Доколкото знам биодизела се прави точно така - филтрираш растителните масла (сепаратора си е високопроизводителен, почистващ(или самопочистващ се) филтър), след което го смесваш с нафта...
Така-че всичко си е ОК biggrin.gif
slowtraveler
Мнение от heller » 30 Яну 2010 13:34
Е, и аз съм чувал подобни неща, докато се образовах по КММ...slowtraveler написа:Точно на гравитационния диск му се вика тарелка biggrin.gif
Проблема е точно да подбереш правилния за дадената течност (ако въобще го имаш в комплекта), че да изхвърли ненужните 'материали' и вода....
А на сепараторите точно това им е предназначението - да изхвърлят всякакви боклуци, тежки фракции, вода и да остане чисто гориво... Доколкото знам биодизела се прави точно така - филтрираш растителните масла (сепаратора си е високопроизводителен, почистващ(или самопочистващ се) филтър), след което го смесваш с нафта...

heller
Мнение от heller » 30 Яну 2010 15:15
Мисълта ми беше, че Алфа Лавал произвеждат сепаратори и за хранително-вкусовата промишленост, както знаеш, убеден съм. Но пък цените са.... майка свири, грамофон плаче... biggrin.gifslowtraveler написа:Точно на гравитационния диск му се вика тарелка biggrin.gif
...Или беше обратно... laugh.gif
heller
Владислав
Обратно към “Общи технически въпроси”
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru