БИОДИЗЕЛ ? Дали пък ...

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

БИОДИЗЕЛ ? Дали пък ...

Мнение от scorpion » 30 Яну 2010 10:01

Здравейте колеги. Отварям темата за дискусии във връзка с предстоящето задължително използване на биодизел, който ще се смесва в определен процент към обикновения дизел (2-3 %). Четох днес в пресата, че някои от вносителите на автомобили изказват опасения, че може да отпадне гаранцията, ако в експлоатационните изисквания не е изрично залегнал въпроса с биодизела, т.е че е разрешен за употреба.
Не знам как е при Тойота и затова повдигам въпроса. Наистина процентното съотношение е малко на все пак ...?
Какво мислите по въпроса?

Аватар
miLen4o
Обратна връзка:

Мнение от miLen4o » 30 Яну 2010 10:26

От това което съм чел по форуми и така нататък съм на мнемие против Биодизелът.Каръл съм Форд Ескорд 86г. 1.6 дизел с биодизел и нищо му нямаше вървеше си ,но само миришеше на мекици зад мен и като минех от някаде каде има кучета почваха да тичат по колата biggrin.gif biggrin.gif Но за по-новите коли не мисля ,че е добра идея.
A car without TURBO is like a man without BALLS!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 336 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 30 Яну 2010 11:45

Май за Пасат бях чел 'забранено ползването на биодизел', като след това бе уточнено, че до 5% е допустимо...
Ако си мислите, че и в момента в нафтата няма 5% примеси....
Според мен това просто ще е хватка да повишат малко цената 'защото производството е екологично, но малко по-скъпо'.
Едва ли би имало някакъв осезаемо негативно влияние, ако си е добре филтрирано. А филтрирането не е някакъв сериозен или скъп за решаване проблем.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
heller

Мнение от heller » 30 Яну 2010 12:03

Не се стягайте, колеги!
От година насам никоя инсталация за биодизел в България не работи. Поне никоя от тези, за които си струва да се говори, защото едва ли не всяка маслобойна си направи инсталация, но производителите на качествен биодизел са малко. Навремето една сравнително голяма маслобойна разплака майката на Силистренския ДАП. Примери, колкото щеш.
Причина за липсата на биодизел на пазара е високата цена на суровината - сурово слънчогледово или рапично масло.
Освен това, задължението за смесване е на производителите на дизелово гориво, т.е. Лукоил. Всъщност, тяхна беше врътката акцизната ставка на биодизела да е равна на акцизната ставка на дизеловото гориво, въпреки, че в ЗАДС е постановено, че биодизелът е акцизна стока със ставка 0%. А когато ЕК глоби България за неизпълнението на изискването за смесване, ще плащаме всички ние, а не Лукоил.
Другата простотия бе, от гледна точка на производителите на биодизел, възстановяването на акциза на дизеловото гориво на земеделските производители, така те нямат никакъв стимул да купуват биодизел.
И не ви препоръчвам да зареждане "биодизел" на някоя световнонеизвестна бензиностанция, ако все още има.
Така че, биодизелът скоро няма да ви/ни е проблем.
Между другото, моят Авенсис 2000, 2,0 Д4Д навъртя около 5000км само с биодизел, собствено производство - проблеми никакви.
Последно промяна от heller на 30 Яну 2010 12:17, променено общо 1 път.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 30 Яну 2010 12:05

Сепараторче ли си имаш ? laugh.gif

Аватар
heller

Мнение от heller » 30 Яну 2010 12:09

slowtraveler написа:Сепараторче ли си имаш ? laugh.gif
Алфа Лавал 309 2бр, паралел, пълна автоматика и си седят, и си събират прах, и чакат по-добри времена.
Но те са просто част от системата.
Явно чуваш петела, а? laugh.gif

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 30 Яну 2010 12:24

Язък че разкарах БМВ-то....
Щяхме да омиришем Варна на пържени картофки biggrin.gif
Тарелките откъде ги намери (точните ли са?) ?

Аватар
heller

Мнение от heller » 30 Яну 2010 12:32

slowtraveler написа:Язък че разкарах БМВ-то....
Щяхме да омиришем Варна на пържени картофки biggrin.gif
Тарелките откъде ги намери (точните ли са?) ?
Знаеш, че най-важен е гравитационния диск, сепараторите си дойдоха с пълните комплекти. Поиграхме си, всъщност монтажниците, ние ги гледахме, но като си е налице сервизното с диаграмите за температура, дебит,вискозитет и т.н. работата заспа, но дотам...
Но все пак - българска работа, корабни горивни сепаратори... Макар, че що - то и биодизелът е гориво... laugh.gif
А че след колите смърди на Макдоналдс, то е ясно и на котките пред блока ми... laugh.gif

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 30 Яну 2010 13:18

Точно на гравитационния диск му се вика тарелка biggrin.gif
Проблема е точно да подбереш правилния за дадената течност (ако въобще го имаш в комплекта), че да изхвърли ненужните 'материали' и вода....
А това, че са корабни горивни сепаратори няма нищо лошо.
Алфа Лавал са реномирана фирма с традиции.
А на сепараторите точно това им е предназначението - да изхвърлят всякакви боклуци, тежки фракции, вода и да остане чисто гориво... Доколкото знам биодизела се прави точно така - филтрираш растителните масла (сепаратора си е високопроизводителен, почистващ(или самопочистващ се) филтър), след което го смесваш с нафта...
Така-че всичко си е ОК biggrin.gif

Аватар
heller

Мнение от heller » 30 Яну 2010 13:34

slowtraveler написа:Точно на гравитационния диск му се вика тарелка biggrin.gif
Проблема е точно да подбереш правилния за дадената течност (ако въобще го имаш в комплекта), че да изхвърли ненужните 'материали' и вода....
А на сепараторите точно това им е предназначението - да изхвърлят всякакви боклуци, тежки фракции, вода и да остане чисто гориво... Доколкото знам биодизела се прави точно така - филтрираш растителните масла (сепаратора си е високопроизводителен, почистващ(или самопочистващ се) филтър), след което го смесваш с нафта...
Е, и аз съм чувал подобни неща, докато се образовах по КММ... :whistle: :thumbsup: wink.gif

Аватар
heller

Мнение от heller » 30 Яну 2010 15:15

slowtraveler написа:Точно на гравитационния диск му се вика тарелка biggrin.gif
Мисълта ми беше, че Алфа Лавал произвеждат сепаратори и за хранително-вкусовата промишленост, както знаеш, убеден съм. Но пък цените са.... майка свири, грамофон плаче... biggrin.gif
...Или беше обратно... laugh.gif

Аватар
Владислав

Мнение от Владислав » 31 Яну 2010 01:20

Така или иначе Slow е прав поне за едно-в България дизела така или иначе е пълен боклук,та и с малко растителни масла няма да стане по-зле... :whistle:
Младежи,уважавайте старостта-тя е вашето бъдеще...

Toyota Corolla 2001 VVT-i 1.6

Публикувай отговор