Възможно е! (само ако имате време за губене:))

El Camino

Възможно е! (само ако имате време за губене:))

Мнение от El Camino » 01 Мар 2006 18:35

Зачел съм се тези дни на тема рали и една от книгите е на Валтер Рьорл (Walter Röhrl), който въпреки че е немец, не е останал безизвестен в историята със ненормалното Ауди S1.
Та в книгата има един интересен момент - решават да покажат, как с малко пари може да се направи рали автомобил и конкретните действия и цени за това. За по любопитните - колата, която тунинговат е Сеат Ибиса ДИЗЕЛ!:). След като наливат около 4000 евро по пазарни немски цени, тя прави обиколки на Нордшлайфето за 8 минути и на малката писта на Хокенхайм дава времена по добри от Хонда Сивик Тайп Р. Толкова за предисловие:).

Има едно интересно решение, което те използват за точен дигитален скоростомер. Взимат компютър за велосипед. Абсурдно е на пръв поглед, но на втори е доста смислено:).
Освен скоростомер с възможност за много голяма точност, си остават стандартните функции като средна скорост, време за етап, време на престой, дистанция и т.н.
В книгата дори се споменава марка компютри, който измерват скорости до 300км/час. В интерес на истината съотношението цена/качесто наистина говори за тях, особено предвид факта, че много малко производители поддържат скорости над 120км/час. Марката е SIGMA
http://www.sigmasport.com/en/service_ce ... ecomputer/.

Изображение

При цена от 15 евро за топ-модела им, идеята придобива много реален вид:).

Така до тук идеята беше от книгата:). Сега обаче идва по - интересното (поне за мен) - т.е. възможноста един втори такъв да се ползва като оборотомер. От вградените функций, освен моментното показание, бонус са средните обороти (на дадена отсечка) и максималните обороти.

[допълнителни детайли]
За да се сметне дали въобще е възможно, взех предвид максималото число, което може да изобразява и измерва компютъра (300 в случая), както и мерната единица, за въвеждане на размера на гумата - при този модел е милиметър.
Предвид, че скалата линейно може да се ползва до 100км/час примерно, смислено е там да се мерят оборотите до 10 000, като понеже дисплея изобразява до един знак след десетичната запетая, то показанието ще трябва да се умножава по 100 за да се се видят точните обороти, а точноста в най - добрия случай би била +-10 оборота.

Друг интересен момент е отношението на обиколката, което се задава в компютъра и това дали мерната единица милиметър би дала достатъчна точност за това. След елементарни сметки се оказва, че фактора при който скоростомера би почнал да мери обороти е 0,016666 (в период за съжаление). Като вход на компютъра може да се даде приближение 0,017, което са 17мм.
При една обратна сметка при 8000 оборотасе оказва, че показанието при този (максимално точен фактор) би било 8016 оборота. Което, влиза в по - горе констатираната грешка (или по - скоро неизобразявана) грешка от 10 оборота или показва, че идеята освен, че е възможна е и смислена:).
[/допълнителни детайли]

Като обобщение на всичките сметки - да възможно е за 15 евро да се инсталира в колата дигитален скоростомер с абсолютна точност, която да се напасва според размера на гумите, както и за още 15 евро дигитален оборотомер със точност до 10 оборота.
А аз май ще съм и първия дето ще изпитам идеята.
Punkt. biggrin.gif . Aus. Schluß. Feierabend! biggrin.gif

El Camino

Мнение от El Camino » 01 Мар 2006 18:44

Ся си мисля още, че трябва да се слагат на предните гуми на Ае86цата сеонзорите, ако ша трябва да измерва действителна скорост. На задните ще е по - скоро дрифтомер... или по - скоро с две такива може да се измерва разликата в средните скорости на предния и задния скоростомер и по нея да се мери дрифта biggrin.gif :thumbsup:
П.П. Майтап де :whistle:

agent dust

Мнение от agent dust » 01 Мар 2006 19:46

тая печка щом е дала 8мин на Нордшлайфето, значи е разцепила и Мицубиши Ево 9 wacko.gif

идеята с километража е добра, но за какво ще мериш и обороти с него?

п.п. а тва апаратче има ли схема да мери и кръвно?
status: за БАН

El Camino

Мнение от El Camino » 01 Мар 2006 19:57

maggkrabar написа:тая печка щом е дала 8мин на Нордшлайфето, значи е разцепила и Мицубиши Ево 9 wacko.gif

идеята с километража е добра, но за какво ще мериш и обороти с него?

п.п. а тва апаратче има ли схема да мери и кръвно?
Да има такива дето мерят пулса, ама там трябва да се види дали спецификациите са достатъчни да вършат останалата работа. Като правило - тези дето са дистанционни не стават.

Оборотите - ами щото е по - точно и щото прави разни статистики.

Аватар
Troshko

Мнение от Troshko » 01 Мар 2006 19:58

Tova e mnogo interesna i smislena ideq,osobeno v moq slu4ei koito sam re6il da slagam po golqm cola6 djanti.Za6toto AEto e originalno s 13 ili 14 cola,a dori s 15 colovi djanti gre6kata e ot porqdaka na 10 klometra,zavisi ot pofila de no da re4em v tezi granici,da ne govorim za po-golrmi colaji i profili,zatova El Cmino kato priloji6 eksperimenta v deistvie 6te pomaga6 i na men az sam saglasen za takava alternativa!

agent dust

Мнение от agent dust » 01 Мар 2006 20:00

аха, чакаме развитие
аз по отношение на оборотите мисля да си сложа с лампа(shift light) - като карам по завои ми е малко трудно да следя оборотите
status: за БАН

El Camino

Мнение от El Camino » 01 Мар 2006 20:09

maggkrabar написа:аха, чакаме развитие
аз по отношение на оборотите мисля да си сложа с лампа(shift light) - като карам по завои ми е малко трудно да следя оборотите
Shift light taka или иначе:). GPS тракване на пистата също:). Ама някак не ми стига май:).

Бтв. някакви проектчета за Shift light имаше из нета - някой спомня ли си страничка?

Аватар
DANIEL

Мнение от DANIEL » 01 Мар 2006 21:19

тази идея за километраж от вилосипед ми дойде преди време, но за засичане на 400м и ускорение, но срещнах проблем, щото автоматичния таймер няма десети, а само секунди не е точно
един приятел преди беше сложил, но му даваше грешка за изминатото разтояние заради разликата в завоите
ако колата е с задно и се сложи на кардана може би няма да има тоя проблем но трудно ще се свери
Изображение
ИзображениеИзображение

ALTEZZA

Мнение от ALTEZZA » 01 Мар 2006 22:01

DANIEL написа: ако колата е с задно и се сложи на кардана може би няма да има тоя проблем но трудно ще се свери
ako go slojish na kardana i kolata pili gumi pri tragvaneto, niama li da otchete greshno
->

Аватар
DANIEL

Мнение от DANIEL » 01 Мар 2006 23:56

ще дава грешки, ама на БМВ-то датчика е на дифа
Изображение
ИзображениеИзображение

cj
Обратна връзка:

Мнение от cj » 02 Мар 2006 11:10

El Camino написа:
maggkrabar написа:п.п. а тва апаратче има ли схема да мери и кръвно?
Да има такива дето мерят пулса...
Айдеее, намерихте и "knock sensor" laugh.gif
1984 Тойота Корола 4AGE 20v
2007 Субару Импреза STi
Изображение

Публикувай отговор