разход по борд компютър и реален

diver

Мнение от diver » 18 Окт 2009 12:07

rashkov написа:Абе внимателно изчетох темата, както и предишните такива. Рекох да споделя моите наблюдения от 20 000км навъртени, откакто купих ВЕРСОТО чисто ново преди 6 месеца.

Зареждам САМО ОМВ Премиум и то тотално до капачката, като изчакам да няма никва пяна и често даже прелива. ВИНАГИ засичам разход по компютър и по капачка. Колкото и да си чупя пръстите, в зависимост в коя държава съм наливал, компа дава отклонение 0.5 - 1.0 литра.

Тука някой спомена за чудесната сръбска нафта. За съжаление това са спомени от миналото. В момента поне на ОМВ-то им нафтата е по-ебана от нашата. Те дори нямат Премиум , а имат само ЕВРО, който се равнява на нашия Спринт. Със скорост 140-160км сръбската нафта даде РЕАЛЕН разход 6.8/100 (без клима и малко товар)

При същия товар и скорост, Австрийското ОМВ дава 5.5/100, но между другото струва 1.25 Евро/литър , докато нормалното за Европа в момента е около 1 Евро.

Но и в тези 2 случая бордкомпютъра отчиташе -0.5 литра.

Това обаче е без никакво значение на фона от кефа да си джиткаш готината toyota. Жестоко съм щастлив, че точно това избрах.

Опссс, колеги .... извинявайте за дългия фейлетон :)
Колега, да си с по-големи гуми и от грешка в километрите да не смята правилно разхода? Пробвай да засечеш разстояние по километраж и по ГПС. При мен разликата на 600км по компютър и на колонка редко минава 2 литра, което и 2-300 грама /100...и то обикновенно компа показва повече...
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

nenko70

Мнение от nenko70 » 18 Окт 2009 14:38

diver написа:
rashkov написа:Абе внимателно изчетох темата, както и предишните такива. Рекох да споделя моите наблюдения от 20 000км навъртени, откакто купих ВЕРСОТО чисто ново преди 6 месеца.

Зареждам САМО ОМВ Премиум и то тотално до капачката, като изчакам да няма никва пяна и често даже прелива. ВИНАГИ засичам разход по компютър и по капачка. Колкото и да си чупя пръстите, в зависимост в коя държава съм наливал, компа дава отклонение 0.5 - 1.0 литра.

Тука някой спомена за чудесната сръбска нафта. За съжаление това са спомени от миналото. В момента поне на ОМВ-то им нафтата е по-ебана от нашата. Те дори нямат Премиум , а имат само ЕВРО, който се равнява на нашия Спринт. Със скорост 140-160км сръбската нафта даде РЕАЛЕН разход 6.8/100 (без клима и малко товар)

При същия товар и скорост, Австрийското ОМВ дава 5.5/100, но между другото струва 1.25 Евро/литър , докато нормалното за Европа в момента е около 1 Евро.

Но и в тези 2 случая бордкомпютъра отчиташе -0.5 литра.

Това обаче е без никакво значение на фона от кефа да си джиткаш готината toyota. Жестоко съм щастлив, че точно това избрах.

Опссс, колеги .... извинявайте за дългия фейлетон :)
Колега, да си с по-големи гуми и от грешка в километрите да не смята правилно разхода? Пробвай да засечеш разстояние по километраж и по ГПС. При мен разликата на 600км по компютър и на колонка редко минава 2 литра, което и 2-300 грама /100...и то обикновенно компа показва повече...
Не може проблема с разликата в показанието на компютъра и изчисленото да е от грешно отчитане на разстоянието.
Борд компютъра за да показва разхода на километър ползва същия километраж, който се ползва за смятане после на изчисления разход.
Ако има грешка м/у реалните и показаните по километраж километри, то тя е една и съща и при двете измервания.

А по въпроса за разликата м/у реалния и показвания от километража пробег е писано в много други теми.
Дори при каране с подходящите, нови, с налягане препоръчано от производителя гуми винаги има разлика. Километражите се правят умишлено да показват от 3-8 км/час по висока скорост.
Ако грешката е от неподходящи гуми то тя е мултипликативна и се увеличава абсолютната и стойност с увеличаване на скороста. Вкараната от производителя грешка е адетивна и не зависи от скороста.
Карам Аурис със препоръчани от производителя гуми и наблюденията ми са че километража показва с 3 км/час повече скорост отчетена с GPS(не почвайте да обяснявате, че грешката на GPS е голяма.Измерванията съм ги правил с два приемника, като единият го ползвам за корекция на грешката.).

aad

Мнение от aad » 18 Окт 2009 14:51

Vesko-приятел нещо не си ме разбрал.това е за да проверя колко е вярна заводската информация за разход.иначе карам с 120-130км.между другото с тази скорост разхода е5.3-5.4\пак не отговаря на писаното\аурис 1.4д-12000км

rashkov
Обратна връзка:

Мнение от rashkov » 18 Окт 2009 14:59

Колега, със стандартните гуми съм. 205/55/16" Brigestone Turanza.
Засичал съм скоростта с ГПС и наистина скоростомера дава 8км/ч. повече.

Но пак казвам. За мен всичко това е просто чесане на езика. Колата ме убива от кеф всеки път като я запаля :)
Жесток баланс има комбинацията от 2.2 Д4Д и 6-стапенната кутия.
VERSO FORTE D4D 2.2
www.red-vertex.com

aad

Мнение от aad » 18 Окт 2009 17:23

ааа на джипееса бих те посъветвал да не му вярваш много

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 336 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 18 Окт 2009 18:33

aad написа:ааа на джипееса бих те посъветвал да не му вярваш много
Напротив - той е много по-точен от скоростомера... :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

diver

Мнение от diver » 18 Окт 2009 20:58

Някой дали прави разлика от скорост и изминато разстояние....
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

nenko70

Мнение от nenko70 » 18 Окт 2009 21:10

diver написа:Някой дали прави разлика от скорост и изминато разстояние....
Ами скороста е изминато разстояние за определено време. :)

А за тези, които искат по голяма точност при GPS позиционирането, ако искат да прочетат как става това тук:
http://www.naviteq.net/bg/detailed/5.html

Публикувай отговор