Въпрос за лагери на главините за 4Е-FЕ

Аватар
zach_d

Въпрос за лагери на главините за 4Е-FЕ

Мнение от zach_d » 07 Окт 2009 09:59

Здравейте, имам въпрос към по-напредналите тойотаджии! Налага се да сменя два лагера - един преден и един заден на моята Корола (1995 г., 4Е-ФЕ мотор, няма ABS), някой дали има опит с намирането на тези части защото от известно време проучвам и ме шашкат с най-различни цени, например за преден лагер - от 65 до 190 лева в различните магазини! wacko.gif За заден стигат и до 450 щото вървял с главината! Това нормално ли е? Какви марки трябва да търся/избягвам според вас и горе долу колко е нормално да дам за тези части? Ще съм много благодарен за съвет, а и предполагам ще помогна и на други хора с подобен проблем защото не открих такава тема във форума.. :thumbsup:

мехаННика
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от мехаННика » 07 Окт 2009 13:46

Колега,преди време взех един лагер(преден) за Paseo-то на моята бивша Дулсинея но се оказа че маи е за Corolla като твоята.Платил съм 80лв и за толкова ти го давам а ако ми донесеш шенкела свален и смяната в тия пари.Имай пред бид че около лагера има 2 семеринга които за Paseo оригинални бяха 55-60лв.

Аватар
zach_d

Мнение от zach_d » 08 Окт 2009 09:16

Благодаря, колега, ще помисля по въпроса. Тия семеринги отделно ли се продават? За задния лагер също ли трябват такива? Чудно защо от сервиза не ми обясниха че ще трябват и други части, само за лагерите ми казаха...
Предполагам не задавам правилните въпроси, но хич ме няма в тая област и именно защото не искам да ме метнат, пиша тук. Някой знае ли дали има производители на такива части, които са некачествени или каквото намеря на най-ниска цена да го купувам?

desotodorov

Мнение от desotodorov » 08 Окт 2009 11:11

cool.gif da ne si tyrsil lageri na SKF или FAG, т.е. - европейски производители - забрави - японските стандарти са им доста далечни - затова и партидите, който произвеждат от тях са малки и лагерите съответно - супер скъпи, а ище трябва да чакаш поне месец за доставка, качествени лагери на много добри цени са NSK - японски, провери в онлайн каталога на Евро 07 и не се вкарвай в гадни филми, към тях върви и комплект семеринги, но са отделно - не са в комплект с лагера - вземай ги, защото едва ли можеш да ги намериш някъде.
Ето линка: http://www.euro07.bg - изчакай малко или цъкни отдолу на надписа "Влез в главната страница"
Ето ти пример от мен - търсих две седмици преден двуредов сачмен SKF за Карината ми - оявиха ми цени от 180 до 220лв за 1 брой + чакането.
Аналогичния лагер на NSK струва 50лв + 20лв семеринги = 70лв...освен това - лагера който свалих от колата, т.е. - "оригиналния" също беше NSK...."акъла" да си потърся японски лагери ми го даде един колега след като му споделих цените на SKF...коментара му беше - "За японксите коли - търси японски лагери"...а аз си мислех че са много скъпи - за това и започнах с "класиката" - т.е. - SKF,успех от мен.
P.S. - това за ниската цена го забрави - лагерите трябва да са качествени - иначе - ще повториш упражнението съвсем скоро...имам впечатления от страна на един познат - за 6 месеца - смени двапъти лагери - т.е. - евтините - некачествени лагери изкараха има няма 10-15 000 км и започнаха да вият здраво, а заплащането на труда се удвои.

Аватар
zach_d

Мнение от zach_d » 08 Окт 2009 17:15

Мерси, desotodorov, много полезна информация, надявам се не само за мен! :thumbsup:
От търсенето в тоя каталог ми излезе само марка OPTIMAL или по точно:
Код Каталожен № Марка Артикул Цена магазин Нал.
1 981856 981856 OPTIMAL ЛАГЕР ГЛАВИНА ПРЕДНА К-Т 34,74 лв.
2 981868 981868 OPTIMAL ЛАГЕР ГЛАВИНА ПРЕДНА К-Т 79,39 лв.

някакси струва ми се евтино и не знам какви са тези и дали да се занимавам с тази марка, ще опитам да потърся от тези японските които препоръчваш...

Аватар
zach_d

Мнение от zach_d » 08 Окт 2009 17:22

Не се сетих да проверя за задната главина, понеже отпред е по-наложителен ремонта, за отзад има NSK za 115 лв. и въобще няма да се двоумя защото цената е добра!

Аватар
quiksilver
Автомобил: RAV4 Hybrid 4x4, Prius XW30

Мнение от quiksilver » 08 Окт 2009 17:47

С риск да оспамя темата на човека, ще попитам дали тези OPTIMAL са ОК, като качество. За моята Celica 4AFE - 1997 година - лагер главина задна е 71 лв, а има дори и за 60 лв.

Като търсих преди месец, цените в магазините бяха поне 2 пъти по-високи... wacko.gif

Нкой с мнение за OPTIMAL? unsure.gif
"Кеф цена няма"

Аватар
zach_d

Мнение от zach_d » 08 Окт 2009 17:57

Включвам се към въпроса на quiksilver, и мен живо ме интересува дали да взимам OPTIMAL, някой чувал ли е нещо за тази марка? Бих ги взел но не ми се ще след една година пак да ги сменям. Става дума за предните лагери, понеже не предлагат друга марка, за моята тойота има задна главина за 100-тина лева на тази марка но за разликата от 14 лева предпочитам да заложа на NSK.

Ако нямкой знае, моля да сподели мнение за OPTIMAL wink.gif

desotodorov

Мнение от desotodorov » 09 Окт 2009 09:09

...хм, споделям - аз бих изчакал за NSK - истинско, японскичко wink.gif , пакетиранко в херметично пликче, в лагерите дори има пластмасови втулки - предпазители на вътршния диаметър, с две думи - качеството си личи.... а ти обажда ли им се на Евровците - може да имат каквото ти трябва ама да го няма по някаква причина в каталога, пък и - можеш да ги питаш кога могат да ти го доставят.

Аватар
zach_d

Мнение от zach_d » 09 Окт 2009 15:10

Еми в рдин от техните магазини ми съобщиха, че могат да поръчат само от тези европейските FAG или някоя подобна, които са хубави но на двойни цени (и малко отгоре wacko.gif ) Друия вариант е OPTIMAL, които били немски unsure.gif но май не чак толкова хубави. Ще потърся другаде като намеря време и ще споделя намерил ли съм нещо... Ако някой знае къде другаде има NSK лагери за Тойота да свирка smile.gif
=======================================
COROLLA XLi - 1.3, 16V, 4E-FE, 74 hp, 5-door hatchback

Аватар
Vokil
Обратна връзка:

Мнение от Vokil » 09 Окт 2009 15:29

Автопионер имат японски лагери.Но трябва да им се обадиш и да попиташ за пращане по куриер примерно http://www.autopioneer.bg/forus.html
Човек и добре да живее умира .......

Аватар
tntony

Мнение от tntony » 09 Окт 2009 16:56

Аз сменях на моята заден лагер-главина и от всички магазини ме съветваха да си взема лагер за 160 лв. като цените варираха от 80 до 180 . Тези от 80 ми даваха гаранция 1 месец или 1000км , взех си за 160 лв. лагер и съм минал около 50хил. и ищо му няма. Като това съм го купувал преди 3 години . Успех :thumbsup:
Toyota Avensis 2.0 D4, 147ps, 1AZ-FSE, 2006

m0595

Мнение от m0595 » 13 Окт 2009 19:04

неса те излъгали.ОПТИМАЛ и всички лагери от 80лв.изкарват по малко от 1000км.знамго от личен опит. :thumbsup:

Аватар
zach_d

Мнение от zach_d » 13 Окт 2009 19:47

Благодаря ви за съветите, пичове, ОПТИМАЛа е зачеркнат, то е ясно, че качеството си има цена и още, че евтиното излиза винаги по-скъпо... :thumbsup:
е вярно е и друго, в нашата родина доста често тези правила се разминават с действителността и получаваш нещо скапано за много пари или пък си намираш нещо евтино но много читаво biggrin.gif
COROLLA XLi - 1.3, 16V, 4E-FE, 74 hp, 5-door hatchback

Публикувай отговор