Celica 5th gen. 3SGE swap to 3SGTE

chocho9999

Celica 5th gen. 3SGE swap to 3SGTE

Мнение от chocho9999 » 02 Сеп 2009 13:39

Здравейте,

разгледах доста подобни теми, но не намерих отговор на въпроса:

Ако си намеря двигател 3SGTE от Celica 2.0 GTI TURBO 4x4 ( 1990-1993 ) - 204 конски сили, мога ли да го сложа на мястото на сегашния 3SGE - 156кс като колата си остане с предно ?

При положени, че двете коли са еднакви лесно ли би станало това и
проблем ли е това, че 3SGTE е за 4х4 ?

Благодаря предварително за отделеното време.

Аватар
CybeR_SurfeR

Мнение от CybeR_SurfeR » 02 Сеп 2009 15:53

Колега ... не съм много наясно с нещата, но бих искъл да помогна ...
До колкото съм гледал подобни постове няма да ти трябва само двигателя ... Ще ти е нужна и електрониката и турбокит и т.н.
Аз съм със същата като твоята селика и в началото мислех да правя нещо подобно, но на края мисля че се оказва че няма смисъл ... карай си я така ... ако пък направиш SWAP-а ще имаш по-мощен двигател /хубаво/ но само на предно ... Все пак ти си решаваш ... ако излезе нещо хубаво казвай може и аз да се пробвам /все още не съм решил да си развалям вървящата кола/ ... tongue.gif

chocho9999

Мнение от chocho9999 » 08 Сеп 2009 13:16

Ми тя колата си е яка и мен много ме кефи.

Аз точно за това искам да я направя малко по-мощна, защото не ми се разделя с нея, а е малко тежичка и трудно тръгва.

Разбрах обаче, че да и сложиш турбо е твърде рисковано и сложно.

Надявах се обаче на повече мнения по този въпрос, но явно хората им е писнало от тази тема ( до някъде ги разбирам :)

Най-добре ще е ако има някой, който го е правил ( или поне е опитвал )

bambo
Обратна връзка:

Re: Celica 5th gen. 3SGE swap to 3SGTE

Мнение от bambo » 08 Сеп 2009 15:18

chocho9999 написа:Здравейте,

разгледах доста подобни теми, но не намерих отговор на въпроса:

Ако си намеря двигател 3SGTE от Celica 2.0 GTI TURBO 4x4 ( 1990-1993 ) - 204 конски сили, мога ли да го сложа на мястото на сегашния 3SGE - 156кс като колата си остане с предно ?

При положени, че двете коли са еднакви лесно ли би станало това и
проблем ли е това, че 3SGTE е за 4х4 ?

Благодаря предварително за отделеното време.
3SGTE не е за 4х4 ! Скоростната му кутия е за 4х4 :-) имайки предвид че блоковете на 3S-GE и 3S-GTE са еднакви, направи си извод. Това е при положение че искаш да караш със твоята кутия де. Не че няма да издържи, въпроса е колко зор ще и даваш и дали после няма да се почне с "тунинг" на турбо двигатея (както обикновено става).
Ето ти тема за размисъл:
Вземаш от Англия една цяла GT4. Сваляш двигател, скорости, електроника, кабели, мостове от нея и ги прехвърляш на твойта. Резултат - имаш си истинска GT4 с ляв волан и още един гараж части (ламарини) :thumbsup: Цените на колите в UK са смешни в момента.
И за да изпредваря следващия ти въпрос - да правил (правили) съм го варианта който ти предлагам, не точно със селика, но за сметка на това няколко пъти с различни коли :thumbsup:

uzi

Мнение от uzi » 08 Сеп 2009 20:19

3S-GTE moge da go sloji6 na mqstoto na 3S-GT no da smeni6 cqloto oka4vane mai nqma da stane, dvete kupeta imat razlika v oka4vaneto. mai 6te ti e po lesno da obarne6 volana. az iskax da si sloja dozi dvigatelno se otkazax, a go namerix i to ot kola. koqto se dviji

chocho9999

Мнение от chocho9999 » 10 Сеп 2009 11:06

Аз не, че не обичам 4х4, но ми се струва твърде сложно да се сменят и мостове и т.н. пък и ако верно купетата са различни може да не паснат и ще стане дълга и широка.
А GT4 не е ли само следващата генрация (6) - след 1994 ?

Няма ли други скорости, които да могат да се сложат, примерно от MR2 ?
И по този начин да се смени само двигателя с кабели и електроника
и скоростната кутия, а колата да си остане с предно.

diver

Мнение от diver » 10 Сеп 2009 11:43

chocho9999 написа:Аз не, че не обичам 4х4, но ми се струва твърде сложно да се сменят и мостове и т.н. пък и ако верно купетата са различни може да не паснат и ще стане дълга и широка.

писах трих, писах трих....
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

uzi

Мнение от uzi » 11 Сеп 2009 22:05

karai si kolata taka. ako ima6 izli6ni nervi i pari deistvai

chocho9999

Мнение от chocho9999 » 16 Сеп 2009 13:37

Ми май така ще си остане.
Ясно е, че с '' пръдня боя не става '' :)

Живот и здраве по-нататък ще има парички за някоя по-мощна колица :thumbsup:

Дай боже Supra :whistle:

bambo
Обратна връзка:

Мнение от bambo » 16 Сеп 2009 16:54

diver написа:
chocho9999 написа:Аз не, че не обичам 4х4, но ми се струва твърде сложно да се сменят и мостове и т.н. пък и ако верно купетата са различни може да не паснат и ще стане дълга и широка.

И аз така, няколко пъти вече :whistle:

diver

Мнение от diver » 16 Сеп 2009 19:30

bambo написа:
diver написа:

И аз така, няколко пъти вече :whistle:
Частта със скоростите от мр2 ме развесели най-много laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

bambo
Обратна връзка:

Мнение от bambo » 16 Сеп 2009 21:26

chocho9999 написа:Ми май така ще си остане.
Ясно е, че с '' пръдня боя не става '' :)

Живот и здраве по-нататък ще има парички за някоя по-мощна колица :thumbsup:

Дай боже Supra :whistle:
Да кажа направо, за да не се впускам в излишни обяснения и да няма недоразумения:
има два варианта да стане това което искаш
1. (евтин вариант) взема се 3S-GTE двигател от celica / MR2 втора генерация т.е. от кола произведена до 94 година. Нужни са: двигател (пълен комплект с всички прилежащи агрегати), ел.инсталацията за него, ЕКУ (ЕКУ-то е задължително да е от celica за да стане суап-а без излишни преправяници), интеркулер - тук може да се избира между air-water-air интеркулера оригинално от celica или някой афтърмаркет отпред (зад бронята). По моя оценка за чаркове и труд ще са ти нужни към 3500лв. (+/- 200-300лв.)
При този вариант си остава твоята кутия, като уговорката е че почнеш ли да "тунинговаш" двигателя - кутията най-вероятно ще се предаде (мога да потърся колко нютонметра може да издържи принципно). Но ако си запазиш сток варианта - 204-225 коня най-вероятно ще си караш дълго и безпроблемно :thumbsup:

2. (скъп вариант, истинската работа) Взема се GT4 от UK. От нея се свалят: двигател, ел. инсталация, ЕКУ, скорости, ПРЕДЕН и ЗАДЕН МОСТ (казвам мост за улеснение, да не се хване някой за думата) със прилежащите им чарколяци. Получаваш "истинска бегачка" с потенциал за тунинг. Приблизителна оценка на инвестицията (купуване на кола, докарване, труд за подмяна)- 8000лв. (+/- 500-1000лв. зависимост на каква цена ще се намери GT4 в англия)

Това е най-изчерпателният отговор на който съм способен :thumbsup:

Аватар
Georgimitrovich

Мнение от Georgimitrovich » 16 Сеп 2009 22:55

Не мисля че и двата варианта са толкова просто изпълними, но като се видим ще приказваме. Аз от една година събирам инфо дали такова нещо може да се направи и дали изобщо има смисъл. При МР-а е почти елементарно но при селиката е доста по кофти хава.
1992 Celica 2,0 GTI cabriolet
1982 Camri GLi (sold)
1997 RAV4
2000 Lexus GS300

bambo
Обратна връзка:

Мнение от bambo » 16 Сеп 2009 23:31

Georgimitrovich написа:Не мисля че и двата варианта са толкова просто изпълними, но като се видим ще приказваме. Аз от една година събирам инфо дали такова нещо може да се направи и дали изобщо има смисъл. При МР-а е почти елементарно но при селиката е доста по кофти хава.
Е, вярно като прочета сега как съм го написал, излиза че едва ли не е работа за 10 минути пред блока biggrin.gif. Естествено че не е лесно. Основна трудност са ел.диаграмите. Нямаш ли репеър мануал-а със EWD и на двете коли си загубен. Ако се загледаш в прогнозните цени които съм дал, и предполагам си наясно с приблизителни цени на двигател / кола от UK, ще видиш че има заложена немалка сума за труд - точно щото някой неща трябва да се направят на точно определено място, с точните инструменти и от някой дето е пипал точно такова :thumbsup:.
Ако остане време за лаф в неделя - ще обменим информация. Пък ако си решил да предприемеш нещо такова - и ще помогнем :thumbsup:

П.С. Суаповете на МР-ките не ги коментирам, щото са абсолютно елементарни и стават за 2 дена на улицата пред блока / паркинга :whistle:

Аватар
Georgimitrovich

Мнение от Georgimitrovich » 16 Сеп 2009 23:53

tongue.gif е чак пък за два дена на паркинга :) ти да не си Хари Потър (тоест магьосник)

В неделя между сесиите ще има време и за лафче :thumbsup:
1992 Celica 2,0 GTI cabriolet
1982 Camri GLi (sold)
1997 RAV4
2000 Lexus GS300

Публикувай отговор