Тракшън контрол

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Тракшън контрол

Мнение от Kiki » 17 Юни 2009 10:12

Може ли някой да обясни има ли разлика при шофирането с голяма скорост със и без тракшън контрол?
Един колега преди време сподели, че винаги когато кара с голяма скорост изключва тракшън контрола, защото му пречи!? wacko.gif
Аз също имам опция за изключване, но никога не съм го правил, въпреки, че съм карал и с повече от 200км/ч.

nenko70

Мнение от nenko70 » 17 Юни 2009 10:35

Аз не съм забелязвал тракшън контрола да се включва при висока скорост.
Виждал съм го да се включва при изкачване когато, пътя е хлъзгав.
Аз също не го изключвам като карам по магистрала.

DMDimitrov
Обратна връзка:

Re: Тракшън контрол

Мнение от DMDimitrov » 17 Юни 2009 11:03

Kiki написа:Аз също имам опция за изключване, но никога не съм го правил, въпреки, че съм карал и с повече от 200км/ч.
Колеги, какви са тези скорости, с които карате? wacko.gif Що не вдигнеш 300 да провериш дали работи тракшъна - примерно в завой? wacko.gif

EDIT: Не се заяждам, колега, нищо лично... просто се учудвам от необходимостта да се шофира с 200км/ч и нагоре.
Corolla Е11 G6 Compact 1.3i 16V 4E-FE 98г
Lexus RX400h, 2008г

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 17 Юни 2009 11:28

Тъкмо тогава става интересно. Иначе бавно е много скучно smile.gif Чак мъ се доспива на водача smile.gif

DMDimitrov
Обратна връзка:

Мнение от DMDimitrov » 17 Юни 2009 11:33

Vesko написа:Тъкмо тогава става интересно. Иначе бавно е много скучно smile.gif Чак мъ се доспива на водача smile.gif
Сигурно е така, но то за това има толкова много размазани по пътищата.
Corolla Е11 G6 Compact 1.3i 16V 4E-FE 98г
Lexus RX400h, 2008г

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 17 Юни 2009 14:06

Нормално след като заспи :thumbsup:

nenko70

Мнение от nenko70 » 17 Юни 2009 14:37

Нещо се поотклонихте от темата.
Това кога се включва тракшъна е интересна тема и е добре хора да споделят наблюденията си.
Интересно е и някой да сподели опит от действието на VSC.
Дали наистина помага, когато се наложи.

Аватар
Kiki

Мнение от Kiki » 17 Юни 2009 17:07

nenko70 написа:Аз не съм забелязвал тракшън контрола да се включва при висока скорост.
Виждал съм го да се включва при изкачване когато, пътя е хлъзгав.
Аз също не го изключвам като карам по магистрала.
Ненко, не си ме разбрал!
Или колите са ни различни.
При мен тракшън контрола е перманентно включен и за да се изключи трябва аз да натисна копчето му. Това обаче не съм правил никога.
Питането ми е точно това:
Трябва ли да се изключва при високи скорости, или това няма никакво значение за автомобила?
Последно промяна от Kiki на 17 Юни 2009 17:19, променено общо 1 път.

Аватар
Kiki

Re: Тракшън контрол

Мнение от Kiki » 17 Юни 2009 17:11

DMDimitrov написа: Не се заяждам, колега, нищо лично... просто се учудвам от необходимостта да се шофира с 200км/ч и нагоре.
Тези скорости развивам само когато съм в нормална държава с нормални магистрали, като например Германия. Там има магистрали, по които просто си принуден да караш бързо, защото иначе пречиш. wink.gif

Аватар
Kiki

Мнение от Kiki » 17 Юни 2009 17:18

nenko70 написа:Интересно е и някой да сподели опит от действието на VSC.
Дали наистина помага, когато се наложи.
Това VSC е много перфектна система. Шапка свалям на този, който я е измислил. Лично при мен се е включвала на два пъти.
Единия път беше зимата при заснежен път, когато колата занесе и, ако на беше тази система, щях да съм в реката Струма като амфибия. biggrin.gif

nenko70

Мнение от nenko70 » 17 Юни 2009 18:27

И при мен тракшъна може да се изключва, но също не съм карал никога с изключен. Това, което съм разбрал до момента е, че изключването му се налага, когато затънеш някъде и искаш с движение напред-назад да изкараш колата. Просто в такива случай е полезно колата дори и да буксува да се мести леко напред и назад. Не съм пробвал още, но ми казаха, че с включен тракшън тази работа не ставала.

За мен е полезно споделянето на опита с VSC и благодаря за отговора.
Ще е добре и други хора да споделят опит.

Аватар
coolone

Мнение от coolone » 17 Юни 2009 20:16

Мда тракшъна може да ти направи много лоша услуга ако си затънал някъде. Системата просто следи за пребуксуване на колелата и съответно коригира чрез спирачно усилие, което на практика си означава загуба на мощност и натоварване на трансмисията, вкл и съединител, т.е. колкото и да настъпваш газта тракшъна "стиска" спирачките и не позволява буксуване. А когато е в комбинация с VSC си става яката работа. Определено колата става много по-стабилна в завои и по-устойчива към поднасяне. VSC в общи линий следи за ъглово ускорение - свръхзавиване или недозавиване и съответно пак коригира чрез спирачно усилие въртящия момент към всяко от колелата по отделно. естествено това си е в определени граници, все пак няма система която да надхитри физичните закони. Виждал съм как някои хора се мислят за Батман (съответно карат Батмобили) :censored: biggrin.gif само защото колата имала не знам си кви системи за стабилност и т.н. А после лежат по 2 месеца в ортопедията :whistle: ама както и да е..! Просто когато инерционните сили станат по-големи от коефициента на сцепление на гумите с настилката, реално няма система която да ти помогне. И коня отива у рЯката. Бай Нютон го е измислил много отдавна...няма оправия с тая пуста гравитация laugh.gif biggrin.gif :help:

П.С. нека да караме разумно, всички тези системи помагат доста, но не гарантират 100% сигурност
Пачо Кардана - Президент !!!

nenko70

Мнение от nenko70 » 18 Юни 2009 18:00

Доколкото четох, при Aurisa тракшъна освен, че управлява спирачките, управлява и оборотите(мощноста) на двигателя. Явно това е с цел намаляване натоварването на трансмисията и съединителя.

Ако има по запознати с тези системи нека го споделят.
Полезно ще е за всички, които ползват такива системи да знаят кога е добре те да бъдат изключвани.

Аватар
Kiki

Мнение от Kiki » 18 Юни 2009 21:09

nenko70 написа: Полезно ще е за всички, които ползват такива системи да знаят кога е добре те да бъдат изключвани.
Ако разбира се изобщо е добре да се изключва! ohmy.gif

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 19 Юни 2009 16:48

Ако Ви е интересно за VSC да споделя: при автомобилите със всички стабилизиращи системи е много важно да се кара с един и същ комплект гуми на предния и заден мост. Преди време на авенсис 1.8 ми се наложи да карамс различн комплект гуми на преден и заден мост и компютъра се побърка, респективно VSC се включваше когато му скимне. Независмо, че и двата чифта гуми бяха чисто нови то очевидно имаше различно сцепление с пътя и се подаваха грешни данни.
След слагане на еднакви гуми всичко беше ОК.

Поздрави !

Публикувай отговор