Нафта за 1.4 D4D?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
Creep
Обратна връзка:

Нафта за 1.4 D4D?

Мнение от Creep » 12 Май 2009 18:45

Здравейте колеги! Досега съм карал само бензинови коли, но от скоро съм с нова Corolla 1.4 D4D.
Четох в книжката че за 1AD-FTV мотора допустимото максимално количество сяра в нафтата е 500 ppm, докато изискванията за моя мотор 1ND-TV са по-завишени и максималното количество на сяра не трябва да надвишава 350 ppm.
Всички знаем какви са "качествата" на продаваната у нас нафта, но все пак се чудя дали дизелът в някоя от големите вериги бензиностанции отговаря на някакви подобни норми. Споделете вие откъде зареждате.

P.S. Предварително се извинявам на модераторския екип ако вече съществува подобна тема - аз не успях да намеря такава, ползвайки търсачката.
Изображение
Изображение

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 12 Май 2009 21:01

За сведение ти давам преводното съотношение м/у ррм и мг/л (в таблицата е мг/кг, като 1 кг дизел е повече от 1 л/ - 1 milligram per litre = 1 ppm.
В Лукойлския дизел е максимум 10мг/кг.
Мисля, че не е нужно много да смяташ, а да сипваш на бензиностанции от големите вериги (ОМВ, Лукойл, Еко, Ромпетрол) и да се радваш на новата си Корола biggrin.gif :whistle: !!!
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Creep
Обратна връзка:

Мнение от Creep » 13 Май 2009 11:52

Все пак някой няма ли да изкаже мнение от дизелът на коя верига бензиностанции е най-доволен?
Досега никога не съм имал дизелов автомобил, при бензина примерно бях доволен от Еко, Шел, докато бях адски недоволен от Лукойл и ОМВ.
Сигурен съм че при нафтата нещата стоят по различен начин, може тази на ОМВ да е по-добра от тази на Еко и Шел, примерно. wacko.gif
Изображение
Изображение

Аватар
heller

Мнение от heller » 13 Май 2009 12:06

Здравей, колега!
Мисля, че поотмина времето на номерата с горивото...
Аз лично зареждам дизел от Лукоил, Петрол и ОМВ /просто тези бензиностанции са ми "на лесно" и нямам проблеми, а и не съм забелязал промени в поведението на мотора.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 13 Май 2009 14:14

Creep написа:Все пак някой няма ли да изкаже мнение от дизелът на коя верига бензиностанции е най-доволен?...при бензина примерно бях доволен от Еко, Шел, докато бях адски недоволен от Лукойл и ОМВ.
Имам колега с дизел (последната му кола е нов пасат), който зарежда само в ОМВ и досега никога не е имал проблеми, дори и в големите студове...
Относно бензиностанциите - зависи не от емблемата на бензиностанцията а от конкретната бензиностанция.
На времето съм се парил от зареждане в Шел, докато последните години карам само от Лукойл и много рядко ОМВ - не съм имал никакви проблеми.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
alex_varna
Благодарил/а: 1 път

Мнение от alex_varna » 13 Май 2009 18:14

И ЕКО стават :thumbsup:
А за нафтата на ШЕЛ нищо хубаво не съм чувал
TOYOTA AVENSIS 2012 г., 2.0 D4D 124 КС
TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI

Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 13 Май 2009 20:32

Вече 80 000км зареждам само и единствуно от ОМВ и нямам никакви проблеми. Става въпрос за по-скъпата нафта от двете.

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 13 Май 2009 20:48

Всички вериги освен Ромпетрол зареждат от Лукойл, като слагат "фирмени" добавки за подобряване на горивата. Само Лукойл и Ромпетрол предлагат собствените си горива без да ги "ашладисват". Аз предпочитам Лукойл и Ромпетрол и не съм имал проблем нито зимата, нито лятото.
Колега сипвай смело и карай както всички други, твоята Корола не е с по-различен ДВГ wink.gif!
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Creep
Обратна връзка:

Мнение от Creep » 13 Май 2009 20:58

Kiki написа:Вече 80 000км зареждам само и единствуно от ОМВ и нямам никакви проблеми. Става въпрос за по-скъпата нафта от двете.
А с кой двигател си?
zi_zi_top написа: ...
Колега сипвай смело и карай както всички други, твоята Корола не е с по-различен ДВГ wink.gif!
Ако си прочел внимателно първият ми пост в темата, ще забележиш че 1ND-TV (1.4 D4D) има по-завишени изисквания към горивото в сравнение с 1AD-FTV (2.0 D4D).
Така че, колега, моята Корола е с по-различен ДВГ! tongue.gif tongue.gif tongue.gif
Изображение
Изображение

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 13 Май 2009 21:19

Извини ме, че не съм забелязал.
Единственият ти шанс да не си прецакаш ДВГ е да отскачаш до Виена (това са най-близките читави бензиностанции) и да зареждаш на австрийските ОМВ, иначе с Лукойлския дизел няма да изкара повече от 20-25 000 км и то със зор.
Жалко, трябваше да гледаш по-внимателно какво си купуваш!

Аватар
Creep
Обратна връзка:

Мнение от Creep » 13 Май 2009 21:50

zi_zi_top написа:Извини ме, че не съм забелязал.
Единственият ти шанс да не си прецакаш ДВГ е да отскачаш до Виена (това са най-близките читави бензиностанции) и да зареждаш на австрийските ОМВ, иначе с Лукойлския дизел няма да изкара повече от 20-25 000 км и то със зор.
Жалко, трябваше да гледаш по-внимателно какво си купуваш!
Не мога да разбера защо се заяждаш, но ти прощавам!
Всичко ще е наред, обещавам ти! ;)
Изображение
Изображение

Аватар
WingZero

Мнение от WingZero » 13 Май 2009 21:52

Ярис 1.4 Д4Д вече 25к км за година и половина - нафта само от ОМВ - премиум/алпин никакви грижи.
Не че горивата са ни мн читави, но това с 20/25к звучи мн несериозно

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 13 Май 2009 22:08

Не се заяждам, а се шегувам, защото ви се чудя на притесненията.
От Тойота не биха продавали автомобили за които няма подходящи горива, защото трябва да ги поправят в гаранционния срок (а това са 100 000 км!!!) ако им се повреждат ДВГ.
В първия си пост дадох информация за количеството сяра и просто трябваше да сметнете много просто уравнение за да разберете, че и най-обикновената Лукойлска нафта отговаря на изискванията за съдържания на сяра на 1ND-TV.
ДВГ като на твойта Корола са навъртяли вече доста километри в България с най-различна нафта и без особени проблеми.
Просто се отпуснете и се насладете на ТОЙОТА!

P.S. Ако притесненията ти не са намалели, просто гледай да навъртиш 100 000 км до 3 години и ако има проблеми ще ти ги отстранят гаранционно.

stas

Мнение от stas » 13 Май 2009 22:13

От началото на 2009г Лукойл произвежда горива по стандарта Евро5-съдържание на сяра не по-високо от 5ppm(както вече стана ясно мерната единица ppm означава милионна част).Така че карайте си колите спокоини че с качеството на горивото всичко е наред,по-скоро трябва да ви тревожи неговата цена.
CARINA E 4A-FE LB

Аватар
Рошко
Получена  благодарност: 3 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Рошко » 13 Май 2009 22:18

stas написа:Така че карайте си колите спокоини че с качеството на горивото всичко е наред...
Изображение Щом викаш... Изображение

Публикувай отговор