Тойота корола версо - обслужване.

mishomich
Обратна връзка:

Тойота корола версо - обслужване.

Мнение от mishomich » 27 Май 2009 13:56

Здравейте, купих си тойота корола версо 2004 г. Колата не е много добре стопанисвана и има доста външни забележки но това се компенсира от цената на която я взех такаче не е проблем за мен. Предстоят ми няколко неща които трябва д направя по колата и предполагам, че мнението на повечето от вас ще е отиди в сервиза да ти я обсужат но имайки предвид как вчера я закарах на автомивка и после с разочерование открих че ми остава почти толкова чистене колкото и преди да я закарам и за това ще помоля за някои съвети предвид амбицията ми да се захвана да си сервизирам автомобила сам до колкото мога хем да го обикна smile.gif . До сега съм карал нисан примера и сам съм си сменял масло, наклатки акомулатор а и доста по сложни неща.
И така, колата е с мотор 1.8 vvt-i 130 PS.
1. Преди да я купя е стояла доста дълго време на паркинг в следствие на което акомулатора почти го няма. Смятам да отида да го проверя при специялист и ако няма да може да се "съживи" да го сменя. При нисана просто свалях единия и качвах другия. Тук дали ще е така (ще бъде ли проблем за компютъра, радиото и знам ли още какво)?
2. Смяна на масло - не знам какво точно масло да сложа, синтетика полусинтетика, марка, препоръки. Това кото правих до сега е да източа старото да сменя масления филтър и да налея новото. Трябва ли да нулирам нещо в бордовия компютър с оглед на това след време да ми напомни, че е дошло време за нова смяна или нама такива екстри.
3. Спирачки - обадих се в магазина и ми казаха доста приемлива цена за накладки. Свалям старите качвам новите и тръгвам (поне така си го представям).
4. Предполагам че в процеса на каране ще открия и други неща, които да се ремонтират, подменат и т.н. Радвам се, че ще мога да използвам услугите на форума и ако наистина има хора тук които разбират (в което не се съмнявам) ще ми бъде от полза тяхното мнение както и на всички, които четат тази тема. Опитах да намеря подходяща литература в темата за ръководствата но не успях да видя такова за корола версо след 2004, за това моля модераторите или някой, който е срещал да пусне едно линкче тук.
Предварително благодаря на тези които ще се включат със съвет.

Аватар
shtephan

Мнение от shtephan » 28 Май 2009 10:21

Не виждам проблем сам да си правиш обслужването.Акумулатора се сваля без проблем,само падат настройките на радиото и на бордовия.Маслото е 5W40 синтетика определено и не забравяй да смениш упл.на пробката.А нулирането е описано в упътването за експлоатация,беше с ключа и одометъра,но не помня може да се види.Виж с накладките ще ти е по-трудно,особено отзад.
AVENSIS SEDAN 1.6 FaceLift2007

mishomich
Обратна връзка:

Мнение от mishomich » 28 Май 2009 11:22

Според спецификацията която намерих за моя двигател, маслото трябва да е 5W–30. Колата няма ключ а се пали с бутон. Намам книжка и все още не мога да намеря начина по който се нулира компютъра.

Джамбазов
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Джамбазов » 28 Май 2009 11:41

Твоето версо мисля че няма за нулиране, в смисъл не ти светва сервизен интервал. Иначе философията на Тойота е автомобилите и да могат да се обслужват с минимум квалифициран персонал и специални инструменти. Освен паметите на радиото ще си забрави и паметите на стъклата, така нареченото "авто". Успех. За маслото и с 5W30 и с 5W40 ще върви. Маслото зависи от климатичните зона. Производителят определя единствено експлоатационнотo ниво което в случая трябва да отговаря минимум на SJ.
Човек се учи докато е жив.

mishomich
Обратна връзка:

Мнение от mishomich » 28 Май 2009 11:52

В такъв случай смятам да си купя масло Castrol и по познатата схема да сменя филтъра и това е.

Аватар
shtephan

Мнение от shtephan » 28 Май 2009 13:51

Освен паметите на радиото ще си забрави и паметите на стъклата, така нареченото "авто".
Може ли по-подробно,защото съм откачал минуса без такъв резултат,и четирите на стария си работеха с автом.функция след това ,но ако се случи дали зависи от времето без захранване ,трябва ли да се инициализират след това.Проблема не е много известен.Какво става и с транспондера на централното,нали вече са на мултиплексорна шина?

mishomich
Обратна връзка:

User Guide

Мнение от mishomich » 29 Май 2009 14:57

Така и не успях да намеря ръководство за корола версо след 2004 г. Дори не знам за какво автоматично настройване на стъклата става дума. Предполагам че има още сума неизвестни неща за мен по колата. В аудио панела има един бутон на който пише навигация, за какво ли е? Моного ще съм благодарен ако някой ми каже ако знае къде има ръководство, независимо дали е на български или не.
Благодаря.

mishomich
Обратна връзка:

Мнение от mishomich » 01 Юни 2009 11:38

Някой може ли да ми каже за какво служи бутона от снимката (NAVI). Все още не мога да намеря ръководство.
Прикачени файлове
verso_2_1.GIF
verso_2_1.GIF (68.34 KiB) Преглеждано 10892 пъти

Аватар
shtephan

Мнение от shtephan » 01 Юни 2009 13:11

На мястото на средната жабка има навигация(на някой модели както се казва)и той е за това,всички тойоти имат щатен бутон, но не на всички има навигация.А не на всички навигации(разбирай на никой)има свястна карта на българия и източна европа.

mishomich
Обратна връзка:

Мнение от mishomich » 01 Юни 2009 16:10

Сори ама продължавам с питанията. Гумите ми са 205/55/16 на колко атмосфери да ги помпя?

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 01 Юни 2009 18:10

mishomich написа:Някой може ли да ми каже за какво служи бутона от снимката (NAVI). Все още не мога да намеря ръководство.
Използва се, ако допълнително имаш монтирана навигация TNS310/TNS300.

Аватар
shtephan

Мнение от shtephan » 02 Юни 2009 08:49

Като отвориш лявата предна има табличка с налягането при определено натоварване.Аз карам на 2.2,макар,че гумаджиите упорито ги помпят на 2.4-2.5!

mishomich
Обратна връзка:

Мнение от mishomich » 03 Юни 2009 11:14

До колкото разбирам, това че има бутон за навигация не е гаранция, че има вграден GPS. Как се проверява това. Поствам една снимка която видях в нета. Мисълта ми е дали е необходимо само да си намеря диск с навигацият или ще трябва да се монтира допълнително GPS устройство?
Прикачени файлове
TNS300-310_1.jpg
TNS300-310_1.jpg (9.42 KiB) Преглеждано 10797 пъти

Аватар
shtephan

Мнение от shtephan » 03 Юни 2009 15:22

Трябва да си купиш и монтираш,целия комплект заедно с антената,двд-то и монитора.Всъщност не разбирам - искаш да си сложиш навигация или просто питаш кое какво е.

mishomich
Обратна връзка:

Мнение от mishomich » 03 Юни 2009 16:23

Разпитвам защото нямам ръководство, от скоро имам колата и ми е интересно. Съжелявам ако досаждам.

Публикувай отговор