Корола 4х4 или Карина - дилема - кое да взема?...има рима :)

desotodorov

Корола 4х4 или Карина - дилема - кое да взема?...има рима :)

Мнение от desotodorov » 01 Апр 2009 23:19

И те така те... wink.gif
Да ви кажа - нов съм, но съм от стара коза яре, в смисъл - ровя в мобилето има - нема 5 години - т.е. искам да си сменям колата от маааалко след като я купих, марката - няма да споменавам, да не се сърдят лудите фенове на Toyota, и да си развалим отношенията - още незапочнати laugh.gif
Дойде времето обаче...да се вземе нещо ново...по точно старо :thumbsup:
Разрових насам натам какво ли не гледах wacko.gif - и пак опрях до желязото...т.е. до японското... и по-специално до Toyota...намерих две коли от марката - Corolla 98, 1.8 4x4, комби с газов инжекцион , и Carina - 97, 2,0, пак комби, без газ. (комби си търся по принцип).
Човека с карината се кълне че е на 90 000 и сам предложи да отидем в сервиз да я проверим...човека с королата - също много точен се оказа, от три години я има, никакви проблеми, иска по-голямо 4х4.
Цените на колите са сходни, всъщност - по изгодно ми идва Корола-та, защото е с газ..ама това не се знае колко е хубаво, защото колкото и да е - на газ ДВГ се износва повече отколкото на горивото за което е сметнат (ако не е смятан за газ естествено happy.gif

Въпроса ми към вас фенове на японските играчки е - коя принципно би била по-добрия избор - цената не е фактор в случая, защото колата ще бъде карана доста - около 700км седмично - и на практика - за мен степенуването е:
1. Издържливост и надеждност
2. Разход на гориво
3. Стойност на поддръжката - пряко свързано с т.1

Наясно съм че двата модела са от различен клас, а едната е и 4х4, затова мога да кажа, че и двете ме устройват като размери на купето, интересно би ми било да карам 4х4, но само дотам - ако колата се оказва - по ненадеждна - заради него - тоя критерии отпада.
А ... и друго...Королката не ми харесва много като дизайн...ама и това не е от първостепенна важност ... разхода на гориво - за королата ми каза човека - 8-9 газ, за карината - не се знае - може и същото да е, но може и повече да е - колата е по-голяма все пак.
Това е - който има преки впечатления от споменатите модели, моля да ги сподели без притеснение :)
Благодаря ви предварително.

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 02 Апр 2009 00:47

Здрасти,ставаш за сценарист за шоуто на Слави, добре ти идват римите и поетичното говорене,така да се каже. biggrin.gif
Конкретно по въпроса, Корола 1.8 Комби с постоянно зацепено 4x4 да харчи 8 /100км,при това газ no.gif градско, този продавач яко те будалка,ако не я кара във вакуум освен.Те заводски разход й сочат 12.4/100км. градско и 7-8/100км. извънградско.Този продавач освен да е затегнал кранчето на газта и колата да е тромава като бус....няма друг начин.Та,прави си сметката,че постоянно зацепено 4x4 вдига разхода,а е и комби,горе съм ти показал заводски разход.Кажи му го и му предложи да си даде идеите директно в отдела на Тойота по развитието и разработките,явно той знае неща как се сваля разход,които японците не са изобретили още. dry.gif Леле,ако ми ги говореше на мен тия приказки,щеше да бъде нахранен много бързо. Второ-тая кола е карана на газ/с газов инжекцион ли е??/, т.е. карана е така, както не е предвидено да се кара,изводи всеки може да си направи. Тия приказки на газ ми харчи 8/100 и върви като на бензин сме ги чували,щяха да правят всички коли на газ от завода,ама не. И всичко е наред,никога не му мени обороти,не гасне,не ходи по центровки като простинал кон,всичко това сме го чували,само че не е верно.Имай го впредвид. Така че, въпреки че тази Корола е супер с това 4x4 и двигател 1.8 , аз заради газта не бих я взел,ти-както искаш.
По-добре карината,защото си е карана на бензин,НО най-важното коя кола как е карана,пазена и т.н.,личи си в повечето случаи. Ние по такава косвена информация с това само можем да помогнем. Имай в предвид,че Карина 2.0 мотор ще ти даде 12/100км. градско и около 7-8/100км. извънградско бензин.Но е много сериозен автомобил и двигателят дърпа сериозно.
П.С. Не знам само градско ли ти е казал 8-9/100км. ,че харчи Королата или извънградско.Ако ти е казал извънградско,много от горните ми писаници ги пропусни. biggrin.gif ,но ако е казал градско-не ги пропускай. biggrin.gif
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

diver

Мнение от diver » 02 Апр 2009 08:22

И двете обяви са стил Горубляне, щото королката харчи толкоз точно, колкото карина 97-ма има вероятност да е на 90000км. Инак и двете колици са скучно здрави. За карината бих добавил и отчайващо безлична. С една дума ако се абстрахираш от тез работи, която и да вземеш, малко вероятно да съжаляваш. Лично аз бих избрал карина, защото е по-голяма, с по-добра возия и предполагам, ще харчи с една идея под королката заради липсата на 4х4.

П.П. Избягвай покупка на бяло комби и кола на газ. Лично мнение.
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

BOBAR

Мнение от BOBAR » 02 Апр 2009 10:45

Притежавам Carina 2.0 Извън градско дава 8-9. Градско около 12. От скоро е с обикновенна газова уредба, и на газ в града дава 13. Дано съм помогнал

desotodorov

Мнение от desotodorov » 02 Апр 2009 11:05

Евалла колеги - знаех си че няма да ме Уставите в тая страшна дилема :) абе ти пък - шоуто на Слави - аз за ХоливООД съм се замислил от време оно :)...нищо че колата ми е 16 годишна в момента :)
Ами - да обявите са стил горубляне - но нито една от колите не е от там - в смисъл - Королата се кара в България от 3 години, и разхода - (какво съм магаре) го спзарихме - извънграЦко, защото аз 95% ще я таралянкам Ботевград-София :), даже .. "магистрално" мога да го нарека - 30% от време - по инерция :), затова - всъщност и разликата в разхода не е от голямо значение, макар че при тов е и много малка.
Иначе - мда//.... и аз клоня към карината...все пак - ще карама ПреАвенсис...дето се вика :)
Ми така.... искам скучна здрава кола...писна ми от колоритни прехвалени бангии - дето като видят сервиз мигат с фарове...съучастнически при това :)
И те така те...на обяд отивам да се запозная с 90 хилядната Карина - мисля че км е много малко вероятно да са реални...ама мисля че ще позная - пък и мисля да се разбера с човека да я минем през сервиз...е така - за удоволствие...
Пак ви благодаря - знаех си че ще получа правилната поддръжка, гоУема работа са форумите...

desotodorov

Мнение от desotodorov » 02 Апр 2009 15:46

...ами...какво да кажа - забележките по-колата бяха следните - неработещо ел. ляво огледлао, и цъкнато от камъче - на заден десен калник, всичко останало - беше префектно, неизтрити волан и педали, перфектен салон, коланите се връщаха нормално, багажника - като нов, резервна гума и крик - като нови, двигателя от съвсем студен старт - запали нормално - прецъкаха клапани за 4-5 сек и това беше - раобтеше невероятно тихо и спокойно, карах я - нищо не издаваше звук в колата, ускорението направо ме втрещи...за минимален ход на педала - огромна разлика в скоростта, спирачките- повече от добри, ръжда - никаква и никъде. Първа лепенка в серизната книжка - 98г. - 7300 км, последна смяна на масло - 2008г. - 88 00 км - лепенка на шофьоорската врата.
И какво да правя - видях се принуден да я взема - е ... свалих си 100лв за огледалото.
Мммм...ами аларма няма - да препоръчате нещо - къде да я монтирам - да не ми съсипят нещо по вратите, че ще ги изтрепя :) толкова търсих и на толкова баракуди се нагледах - че тая - чак не ми се вярва че е истинска кола, и ще я пазя много?
А също така и ремък и ролки да сменя - четох за PitStop - в темата -мисля там да отида, а малко по-нататък - и газов инжекцион ще се слага - към ФОБОС съм се ориентирал - но ако някой има нещо по-добро като идея - моля да сподели.
Това е от мен засега...в Понеделник ще се регистрираме и ще стана пълноправен член :thumbsup: на форума.

BOBAR

Мнение от BOBAR » 02 Апр 2009 16:24

Честито, със здраве да си я караш

diver

Мнение от diver » 02 Апр 2009 17:59

Честито. Да и врътнеш още една нула след тези 90 000км :)

П.П. То след кат си я купил малко късно, ма я си погледни казанчето на пръскалките в какво състояние е?! Питам ей така от любопитство biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Изображение

Uncle Dido
Почетен Администратор
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Uncle Dido » 02 Апр 2009 21:02

По-точно горния ръб към калника... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

desotodorov

Мнение от desotodorov » 03 Апр 2009 08:43

Що бе - какво се случва там - точно това пък не го гледах dry.gif я си признайте без бой cool.gif

diver

Мнение от diver » 03 Апр 2009 08:52

desotodorov написа:Що бе - какво се случва там - точно това пък не го гледах dry.gif я си признайте без бой cool.gif
виж и сам ще разбереш tongue.gif tongue.gif tongue.gif хубавото е, че освен казанчето, карината рядко страда от хидравлична рейка. Здрав до скучен и безличен автомобил biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Изображение

desotodorov

Мнение от desotodorov » 03 Апр 2009 09:18

...е на мен пък - от тая генерация - Карината най-ми харесва tongue.gif ...безлично хубава е да го кажем... diver и стила ти ми харесва - казваш - ама си оставяш и за себе си wink.gif - точно както и аз правя понякога. Ама никой нищо не каза за аларма къде да си сложа, в Ботевград - има някакви фенове - поставят, но едва ли са читави - тук в Сф. предполагам все някъде има свестни biggrin.gif

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 03 Апр 2009 10:08

Честито, колега! Попаднал си на истинска кола, пък и с двулитровия двигател върви чудесно. Много да и се радваш!
Един съвет от мен-карай я с масло 5в40 пълна синтетика на двигателя, колата си го заслужава. Ако е в добра кондиция ще сменяш само качествени течности и филтри в определения срок(пробег) и ще си я караш biggrin.gif
Carina E 4AFE LB 1992

diver

Мнение от diver » 03 Апр 2009 10:49

desotodorov написа:Ама никой нищо не каза за аларма къде да си сложа, .... тук в Сф. ...
На бул. България срещу БИЛА монтират сравнително читаво и работеха поне до скоро и събота и неделя. Инак аз ходя при познати в студенски град. Там монтират български МАК-чета. Редко готина и безпроблемна аларма. Така кат гледам на картата някъде тук:

http://bgmaps.com/map.aspx?sid=0fee6aad ... itsearch=1
Изображение

desotodorov

Мнение от desotodorov » 07 Апр 2009 17:15

Пълноправен съм...безпроблемно - кажи-речи :)
колата е супер засега, с изкл. на някакво тресене отпред при 115-120км/ч, ама довечера баланса ще си покаже, и разхода малко ме стряска wink.gif , все пак - идвам от дизел, но пък ускорението и пъргавината си ги бива, а и колата като цяло, по-другата Събота ще се сменят консумативите (PitStop) - ремъци, ролки и...общо взето - каквото друго излезе за смяна - дано да няма wink.gif всъщност, за тогава имаше ред.
Исках да попитам за ABS - a, преди съм карал не помня вече каква кола с АБС, при екстремно спиране - педала подскачаше и гумите присвирваха - при мен - като натисна докрай спирачката това подскачане на педала не се усеща, а по-скоро нещо като стържене - и колелата не завличат - спира си без влачене...така ли би трябвало да работи...не съм гледал наклаТките (дисковете отпред са почти нови, отзад - не съм ги гледал.) Иначе - при нормално спиране - спирачките са изключително добри, и ръчната държи суперздраво на 3-ти/4-ти зъб.

Публикувай отговор