Смяна на съединител на РАВ4-2008г на 13 000км?
Смяна на съединител на РАВ4-2008г на 13 000км?
Колеги, имам следния проблем с РАВ-а - при качване на висок тротоар, буксуване в сняг или проба на полусъединител в колата почва да мирише на изгоряло масло (съединител) ? Колата е нов РАВ4 на 5-6 месеца и на 13х.км. Едни "майстори" казват, че е прегорял съединител и трябва да се смени, други - че е нормално... Вече не зная кого да слушам? Дали изобщо е миризмата от съединителя? При проба на 4та скорост с ръчна спирачка колата гасне. Набира без проблем, няма шумове или буксуване на съединителя - само тази миризма???
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 348 пъти
- Получена благодарност: 377 пъти
Да не е дизел и да се кара по плажа на Бургас (имам впредвид темата за ниската проходимост на РАВ4-2008г със заминал съединител)? biggrin.gif
Съединител може да мирише ако е бил претоварен (буксувал е)...
Все едно да питаш дали е нормално да ти миришат спирачките....
Ако ги претовариш - ще миришат, но ако претовариш сериозно, са възможни и повреди...
Съединител може да мирише ако е бил претоварен (буксувал е)...
Все едно да питаш дали е нормално да ти миришат спирачките....
Ако ги претовариш - ще миришат, но ако претовариш сериозно, са възможни и повреди...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Колата е бензинова. Никога не съм я претоварвал. Така си мирише от самото начало. Май бях написал кога - при качване на тротоар, при проба с полусъединител, при забуксуване в сняг.... В нормални условия - по шосе, никакъв проблем. Само, че нали това е 4х4 ! Все ще се наложи малко по-екстремно каране, а да мирише на изгоряло масло ( или съединител) ... не ми се вижда нормално? В същото време да сменяш съединител без да буксува и да се е скапал - също не е нормално ??? Въпросите ми са - има ли някой подобни проблеми? Какво решение се предлага? Нормално ли е за РАВ4 ?
Не, не е същия.slowtraveler написа:Да не е дизел и да се кара по плажа на Бургас (имам впредвид темата за ниската проходимост на РАВ4-2008г със заминал съединител)? biggrin.gif

А иначе и аз мисля, че е нормално да замирисва, когато се кара повече на полусъединител все пак има триене, а където има триене има и температура съответно и миризма на изгоряло. Но така или иначе, наи-точна диагноза ше ти дадат в сервиза. Би трябвало да има ревизионен отвор и най-малкото ше го погледнат. Драсни някои ред после да разкажеш, шото май сме няколко пациенти с една и съща болест

Между другото твоя рав оби4а ли да лапка масло?
Пачо Кардана - Президент !!!
- martod
Ами ако колата ти е гаранционна, и смяната е за тяхна сметка, вкарвай я за смяна......Не е нормално да ти мирише на изгоряло , на тия километри......Най вероятно има някакъв дефект......Виж ако е над 100к. може , но на нова кола......Svetli написа:Проблемът е, че вече бях в сервиза - в началото казаха, че е нормално, да я карам и да не ми пука. biggrin.gif
При втория опит, поискаха да сменят съединителя![]()
За това съм объркан...

СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....
И лошото е, че съединителя не се покрива от гаранцията, също както и накладки, ремъци, филтри, крушки и тн.. тия неща се водят консуматив, и за тях си плащаш. Но ако успееш да ги обедиш, че съединителя не е износен, и въпреки това буксува и мирише, то тогава става въпрос за дефект и те са длъжни да го оправят гаранционно! А сега се сещам, 4е и при мен миришеше първите 1000-1500км и после спря ( или аз свикнах с миризмата
) Това при нормално градско каране. А при по-тежки условия на каране се намесва тракшън контрола, и според мене точно това е причината съединителя да се товари. Ама в случая се чудим дали това е присъщо за всички Рав-ове или не.
Аз лично съм по-склонен да вярвам че е нормално.
Защо не го вкараш в друг сервиз на тойота, примерно в съседен град, и да чуеш и те какво ше ти кажат

Аз лично съм по-склонен да вярвам че е нормално.
Защо не го вкараш в друг сервиз на тойота, примерно в съседен град, и да чуеш и те какво ше ти кажат
Пачо Кардана - Президент !!!
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 348 пъти
- Получена благодарност: 377 пъти
При условие, че нямаш механичен проблем (не ти приплъзва съединителя) миризмата показва, че трябва да промениш стила си на каране.
Т.Е. да не държиш колата на полусъединител и ВИНАГИ да махаш крака си от педала на съединителя когато не смяташ да го натискаш...
Не знам как сега се карат курсовете, но на времето това беше един от първите уроци и упорити забележки - левия крак не трябва да е на съединителя.
П.С. имаме една дизелова РАВ4-2008г вече на около 15х.км. Никога не е замирисвал съединителя, но и колегата я кара много спокойно и без extreme - за първите 10х.км общия среден разход бе 6.6л/100км като повечето км са градски.... biggrin.gif
Т.Е. да не държиш колата на полусъединител и ВИНАГИ да махаш крака си от педала на съединителя когато не смяташ да го натискаш...
Не знам как сега се карат курсовете, но на времето това беше един от първите уроци и упорити забележки - левия крак не трябва да е на съединителя.
П.С. имаме една дизелова РАВ4-2008г вече на около 15х.км. Никога не е замирисвал съединителя, но и колегата я кара много спокойно и без extreme - за първите 10х.км общия среден разход бе 6.6л/100км като повечето км са градски.... biggrin.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 165 пъти
- Обратна връзка:
А дали не може да се провери някоя семеринга да не е поизтървала и да вкарва по малко масълце и да го завихря в съединителя и от там да мирише?
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic