Въпрос за гуми
Въпрос за гуми
Вчера си купих зимни гуми втора употреба със добър граифер 10 мм. ама чак днеска забелязах че са леко нацепени отстрани , цепките не са дълбоки и са само външни сигурно са седяли на някоя кола спаднали и от там са се получили нямам представа , та въпроса ми е дали е опасно да се кара с такива гуми.
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... p?t=103848
Смятам че тук има много полезна информация! А относно това че си купил гуми втора употреба, да знаеш че си се прекарал 100 %. Най лошите ми мигове бяха че на такива се предоверих преди 3 годими и "много зло патих". След това купих нови, но каква ти полза като зимата почти беше минала а аз платих реално 150 лв в повече (цената на старите). Имала глава да пати! biggrin.gif
Смятам че тук има много полезна информация! А относно това че си купил гуми втора употреба, да знаеш че си се прекарал 100 %. Най лошите ми мигове бяха че на такива се предоверих преди 3 годими и "много зло патих". След това купих нови, но каква ти полза като зимата почти беше минала а аз платих реално 150 лв в повече (цената на старите). Имала глава да пати! biggrin.gif
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 348 пъти
- Получена благодарност: 377 пъти
Сигурно гумите са доста стари за да се нацепят...
Принципно нямаш проблеми (освен с качеството на сцепление и износване).
Имах такива стари гуми (бяха оригиналните на автомобила), които на около 6г се нацепиха със ситни пукнатини. Освен отстрани пукнатини се виждаха и в протектора..
До пълното износване на гумата нямах проблеми..
Но все пак обръщай по-често внимание на тези гуми за да следиш как се развиват нещата. Често напукването е признак на 'втвърден' каучук и протектора започва да се рони - откъсват се парченца от него.
Разбира се новите гуми са за предпочитане.. (ама явно цената възпира доста народ като гледам моята обява колко време виси biggrin.gif )
Принципно нямаш проблеми (освен с качеството на сцепление и износване).
Имах такива стари гуми (бяха оригиналните на автомобила), които на около 6г се нацепиха със ситни пукнатини. Освен отстрани пукнатини се виждаха и в протектора..
До пълното износване на гумата нямах проблеми..
Но все пак обръщай по-често внимание на тези гуми за да следиш как се развиват нещата. Често напукването е признак на 'втвърден' каучук и протектора започва да се рони - откъсват се парченца от него.
Разбира се новите гуми са за предпочитане.. (ама явно цената възпира доста народ като гледам моята обява колко време виси biggrin.gif )
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Може да са стоели на слънце ,или други климатични условияdrago5 написа:гумите са от миналата година със 10,11 мм. граифер, карани само 2 месеца ,момчето ми показа и фактура , отпред сам с чисто нови гуми и са с по малък граифер от тези ,ама ги имат тия леки пукнатини , незнам от какво точно са се получили , мерси за отговорите и побробния пост за гумите

- slowtraveler
Абе виж им DOT-а за всеки случай, щото само от слънце едва ли биха могли да се напукат за една година...
Първите две цифри са седмицата, а вторите две цифри са годината на производство...
Такава нова напукана гума съм виждал само след прегряване, но следата е характерна - напуква се само средата на борда (там където се е мачкал най-много).
Получи се на нова гума след спадане на налягането и каране на дистанция около 50км със скорост около 100-120км/ч...
Първите две цифри са седмицата, а вторите две цифри са годината на производство...
Такава нова напукана гума съм виждал само след прегряване, но следата е характерна - напуква се само средата на борда (там където се е мачкал най-много).
Получи се на нова гума след спадане на налягането и каране на дистанция около 50км със скорост около 100-120км/ч...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- martod
Ами ако цифрите са само три, кво праЙм ?...slowtraveler написа:Абе виж им DOT-а за всеки случай, щото само от слънце едва ли биха могли да се напукат за една година...

СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....
Ами снимаме ги , за да може тия дето разбират повече от тебе да ти кажат коя година са произведени.martod написа:Ами ако цифрите са само три, кво праЙм ?...slowtraveler написа:Абе виж им DOT-а за всеки случай, щото само от слънце едва ли биха могли да се напукат за една година...

TOYOTA AVENSIS 1.8 VVTI AUTOMATIC' 2001
- slowtraveler