Нова придобивка - Toyota Carina E

Аватар
avidenov

Нова придобивка - Toyota Carina E

Мнение от avidenov » 18 Яну 2009 02:18

Здравейте,

преди няколко месеца се сдобих с Toyota Carina E, седан, 1996г., 1.6, 115 к.с. 4A-FE, 16 valve, но покрай работата в краяа на годината така и не намерих време да пиша. 3000 к.м. по-късно съм много доволен от колата, но се появиха доста въпроси, чиито отговори бих искал да науча. Понеже това ми е първия автомобил, мисля че някои от тях може да са малко глупави, но се надявам да ме разберете javascript:emoticon :D

Основно ме притеснява, голямата лепенка "ABS" на задния прозорец, и въпреки, че не съм карал кола с ABS мога да се закълна, че тази няма или не работи. Та въпроса ми е има ли този модел "ABS" и ако да, има ли възможност той да е повреден и спирачната система да работи правилно без него. Има ли начин да проверя или трябва да отида в ТМ Ауто (или друго място на което могат да проверят).

Гледам под капака "бурканче" с надпис "power steering fluid
reservoir" който ми се стори логичен, чак след като го видях. Прочетох в книгата на Haynes и видях как се подменя/добавя течност, но никъде там не пишеше колко често трябва да я проверявам. Може ли да напишете колко често проверявате/сменяте течноста на сервото?

Както прочетох често срещан проблем е спуканото от външната страна казанче на течността за чистачки. При мен има отчупено парче около 2см. на 3см. Заслужава ли си да се търси начин за поправка или тярбва да се купи ново? Ако някой знае как или от къде? Евентуална цена.

Предишния собственик е сложил от "много готините" пръскалки за чистачки - онези със синята светеща лампичка!!! Има ли от къде да си купя нормални? Тук цената няма значение :D :D

Също така има много други неща, които искам да подновя/поправя, но не съм сигурен дали това е правилното място, затова сега просто пускам 3 снимки на колата и ще чакам вашите отговори :)
Прикачени файлове
02012009129.jpg
02012009129.jpg (160.03 KiB) Преглеждано 3284 пъти
02012009128.jpg
02012009128.jpg (172.47 KiB) Преглеждано 3284 пъти
02012009127.jpg
02012009127.jpg (109.93 KiB) Преглеждано 3284 пъти

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Bass_Man » 18 Яну 2009 02:44

Значи ако имаш ABS трябва да имаш и лампа за него на таблото . Също така , като отвориш капака отпред трябва да имаш едно нещо подобно на черна кутия в , което да влизат 6 спирачни тръбички . И можеш много лесно да го пробваш дали бачка . Отиваш на някое по заснежено и заледено място , засилваш се малко повече и натискаш рязко спирачките . При това положение гумите трябва да блокират и колата да започне да се пързаля . И точно в този момент трябва да се включи ABS , като трябва да се чуе звук и да усетиш импулси в спирачния педал . Все едно чукаш много рязко и бързо с нещо метално по педала. И колата трябва да се пързаля без да занася .
Ако го няма този шум и тези пулсаций в педала и/или колата започне да занася на някоя страна , значи нямаш или не ти работи ABS-а коректно .
Също така няма проблем да караш с неработещ ABS. Просто няма да имаш ABS .
Относно това къде може да ти го ремонтират иде си нямам . Но ако имаш неща за смяна по системата със сигурност ще са доста скъпи .
А в ТМ Ауто с толкова стари коли въобще нямат опит .

Аватар
avidenov

Мнение от avidenov » 18 Яну 2009 03:31

Не съм забелязал да има лампа, но може и да не се вижда когато не свети (както ръчната спирачка примерно).

Два пъти вече ми се случва да завлача гуми из поледиците и това малко ме притеснява. Все пак нямам голям опит зад волана и тези ситуации доста ме притесняват. Пробвах дори и когато беше сухо, колата се влачи и на асвалта, когато натисна рязко спирачката от 30-ина км./ч. Няма никаква пулсация в педала. За черната кутия със спирачните тръбички ще проверя още утре (днес), но някъде четох мнение, че този модел няма ABS. Странното е, че въпросната лепенка изглежда стара поне колкото колата.

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти

Мнение от Bass_Man » 18 Яну 2009 04:04

Еми ако не видиш и ABS-а ( кутията с тръбите ) значи нямаш . Обикновенно я слагат някъде от страни по калниците .
Щом си млад шофьор трябва да знаеш , че на лед нищо не те спасява . Има и доста теми за ABS-а и реалната му полза . Потърси ги и ги прочети има доста неща казани там .

diver

Мнение от diver » 18 Яну 2009 08:08

Това с казанчето да не те притеснява. И със счупеното горе, събира доволно течност. Течноста на хиндравликата се сменя ако е станала на "парцали". Карината я имаше с два вида рейки. Едната имаше склоност да тече. Дано не си с нея. Лично аз не помня някога да съм сменял/доливал хидравлична течност, изключвам времето когато бях млад и глупав и карах ситроен. Тогава, разхода по хидравлична течност, минаваше сбора от всичко останало по колата....АБС не помня мойта имаше ли. Новия собственик да каже. Инак да ти е честита и със здраве да си я караш.

П.П. 116 коня от 1.6 е находка. Пусни една снимка под капака в частта около делкото.
Изображение
maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 18 Яну 2009 11:29

Да карам по ред на въпросите ако имаш лепенката това е знак че би трябвало да имаш ABS, както ти казаха колегите трябва да има един кютук със излизащи от него тръбички и се намира като погледнеш отпред колата вдясно м/у ботуша на макферсона и делкото реално. Причината да не виждаш лампата като подадеш на контакт може да е че е изгоряла или недобросъвестното и отстраняване от страна на продавача заради евентуален проблем (тогава тя свети постоянно). Дори на сухо с 30 км/ч ако нариташ спирачките яко трябва поне веднъж два пъти да те "ритне" педала. И ако не си пуснал музиката се чува един гаден звук като на дрънчащи пружини, и ако си на фарове през ноща леко мигват на първото задействане.

Лично мое мнение е че хидравличните масла трябва да се подменят ако очакваш че колата ще се кара дълго от теб. На моята си го смених.

Казана за чистачките се пука защото оттам явно проникват слънчеви лъчи и го изпичат. Няма проблеми течноста си седи вътре ако ще и до дупката да го напълниш. Ако толкова те дразни можеш да позапълниш дупката със силикон или лепило като някой с тънка ръчичка първо трябва да постави пърче пластмаса отвътре за да не напълниш самото казанче но като цяло е ненужна занимавка.

Пръскалките са трудна работа, моите оригиналните бяха за боклука в едната имаше счупена и ръждясала игла другите вобще не пръскаха и аз за известно време се наложи да карам с онези пернишко китайските но те пък се счупиха и с малко късмет от една ударена си купих оригиналните (в комплект с готина топка за скоростите и запазен чохъл на скоростния лост). Така че търси по обявите самите пръскалки без инструменти се свалят от капака за секунди.

И да Давърче бившата ти кола има ABS и работи стабилно. :thumbsup:
Прикачени файлове
IMG_2216.jpg
IMG_2216.jpg (346.31 KiB) Преглеждано 3248 пъти
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V

Milen Rusanov

Нова придобивка -Toyota Carina E

Мнение от Milen Rusanov » 18 Яну 2009 12:15

Здравей колега,браво за избора,колата е супер.Моята Каринка 1,6 и 99к.с. и 97 год. края няма нито ABS нито аирбек и аз съм се чудил защото има по стари от моята с ABS и аирбек но не се притеснявам много защото всичко друго е перфекно.

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 18 Яну 2009 15:59

А колкото до лепенката на задния прозорец-имам един приятел, който си беше залепил една такава, въпреки, че колата му нямаше такъв за да накара онези отзад да спазват по-голяма дистанция! Това беше модно едно време, когато малко коли имаха АBS.

Аватар
avidenov

Мнение от avidenov » 18 Яну 2009 16:32

Днес разгледах по-внимателно съдържанието под капака, в търсене на въпросното ABS устройство и съм го снимал. Предполагам е това, защото имаше същия надпис (Toyota AISIN) както на капачката на "бурканчето" с хидравлична течност и от него излизаха въпросните маркучи.

Също така като се вгледах по-внимателно в таблото видях че всъщност има лампичка "ABS", която въпреки че не се вижда също съм снимал, заедно с другите светлини които се появяват като включа на контакт.

По всичко личи, че явно има ABS, но сега остава въпроса никога ли не се е включвал докато съм спирал или просто не работи. Предполагам, че ще трябва да се ходи в сервиз.
А в ТМ Ауто с толкова стари коли въобще нямат опит .
Не е ли добре поне да мина на компютърна диагностика там? Може ли някой да ми даде препоръка за сервиз?
Лично мое мнение е че хидравличните масла трябва да се подменят ако очакваш че колата ще се кара дълго от теб. На моята си го смених.
Мисля да я карам поне още година, а след това най-вероятно ще я кара баща ми, тъй че ще направя това капиталовложение. Някой може ли да препоръча даден вид/марка защото дори нямам представа какво има на пазара от този вид консумативи.
А колкото до лепенката на задния прозорец-имам един приятел, който си беше залепил една такава, въпреки, че колата му нямаше такъв за да накара онези отзад да спазват по-голяма дистанция! Това беше модно едно време, когато малко коли имаха АBS.
Мисля, че случая не е такъв, защото лепенката наистина изглежда на 10-ина години (може да видиш на снимката).
Иначе доста хитър трик, аз доста се притеснявам като се изнервям като се залепи някой зад мен. Жалко, че в днешно време работи :)

Благодаря много за отговорите :)
Прикачени файлове
Въпросната кутия, която заема изключително много място и странно как не бях потърсил какво е това по-рано.
Въпросната кутия, която заема изключително много място и странно как не бях потърсил какво е това по-рано.
18012009132.jpg (397.31 KiB) Преглеждано 3209 пъти
18012009130.jpg
18012009130.jpg (436.63 KiB) Преглеждано 3209 пъти
Таблото с мястото на което е лампичката ABS. Почти не се забелязва и затова не е излезнала на снимката, но си е там в действителност :)
Таблото с мястото на което е лампичката ABS. Почти не се забелязва и затова не е излезнала на снимката, но си е там в действителност :)
18012009136.jpg (232.8 KiB) Преглеждано 3209 пъти
Въпросната лепенка
Въпросната лепенка
18012009135.jpg (192.13 KiB) Преглеждано 3209 пъти

Uncle Dido
Почетен Администратор

Мнение от Uncle Dido » 18 Яну 2009 16:37

Имах същия проблем с казанчето. И един ден ми писна да влизат боклуци през дупката и да задръстват пръскалките, реших да го запуша. Отдрязах ръба с дупката косо - защото е много близо до капака и през лятото пластмасата се изпича и става ронлива. После отдрязах парче от стара туба с идентична дебелина и материал едно парче. После го заварих с поялника. Сега е О.К.

Изображение
Изображение

Аватар
avidenov

Мнение от avidenov » 18 Яну 2009 16:55

Много хитро решение, мисля, че и аз ще прибегна до нещо такова. При мен е отчупено само ъгълчето и мисля, че го самоизмайсторя, но първо да се затопли малко, че сега с тази киша не искам да си махам казанчето :)

Uncle Dido
Почетен Администратор

Мнение от Uncle Dido » 18 Яну 2009 17:02

Съжалявам, забравих най - важното:

Здравей, колега, честита придобивка! Със здраве да си я караш и много икономични и безаварийни километри!

Успех! biggrin.gif

Аватар
avidenov

Мнение от avidenov » 18 Яну 2009 17:10

Хехе, благодаря, надявам се smile.gif

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 19 Яну 2009 10:19

Това което си снимал на последната снимка е блока на ABS-а и лепенката е оригиналната на Тойота. Така че отговора на твоя въпрос е да имаш ABS но не той не работи (евентуално) лампата или е изгоряла или продавача предвидливо я е махнал. Тя задължително се пали при включването на контакт защото това е част от дигностиката на лампите.

Иначе колата е чук и има много малко на брой банални проблеми.
Фидо е решил коректно проблема с казанчето може да откраднеш малко ноу хау.

Ако те интересува нещо питай. За масло съм ползвал едно ама като го напиша тук един подводен пак ще почне да мрънкя и нарежда.

И не е приста оил. biggrin.gif
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V

Аватар
avidenov

Мнение от avidenov » 19 Яну 2009 12:01

Благодаря много. Явно все пак ще се хвърлят пари... ще пиша какво е станало :)

Публикувай отговор