Разход на гориво на празен ход за 1 час за Toyota Yaris?
Разход на гориво на празен ход за 1 час за Toyota Yaris?
Ако някой има информация по тази тема и по конкретно за Toyota Yaris 1.0 да пише .
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
Не съм виждал Тойота, даваща моментен разход при спрял автомобил...
Но мога да ти кажа какъв бе разхода на Опела ми (G 1.6 16V) по борд-компютър при загрят до нормална температура двигател:
Минимално без климатик - 0.6л/ч (зимата - студен въздух, без включени консуматори)
Стандартно без климатик - 0.7л/ч (90% от случаите денем).
С фарове разхода става 0.8-0.9л/ч.
Включен климатик и други консуматори - стандартно 1.2л/ч, максимално 1.4л/ч (фарове, подгрев, вентилатор, натоварено серво на волана).
Предполагам, че за яриса въпреки, че е с по-малък двигател разликите няма да са големи, и ще са в границите 0.1л/ч...
Но мога да ти кажа какъв бе разхода на Опела ми (G 1.6 16V) по борд-компютър при загрят до нормална температура двигател:
Минимално без климатик - 0.6л/ч (зимата - студен въздух, без включени консуматори)
Стандартно без климатик - 0.7л/ч (90% от случаите денем).
С фарове разхода става 0.8-0.9л/ч.
Включен климатик и други консуматори - стандартно 1.2л/ч, максимално 1.4л/ч (фарове, подгрев, вентилатор, натоварено серво на волана).
Предполагам, че за яриса въпреки, че е с по-малък двигател разликите няма да са големи, и ще са в границите 0.1л/ч...

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
ГрешишAel написа:И аз не знам точно колко ще е ,но знам друго със сигурност. По-малко харчи като ти работи колата 10 мин от колкото да е спреш и запалиш на ново за това време...особенно ако е студен още двигателя.

стоенето на едно място с работещ двигател е разход на гориво без да изминаваш разстояние - разхода на километър в този случай никога не може да бъде по малък от тогава когато изминаваш каквото и да било разстояние!
А пък разхода на час още по малко

просто в единия вариант (при изгасен двигател) нямаш разход на гориво

разбирасе съм съгласен че разхода за час като е 0.5 - 1 л. е по добре да дам 1-2 лева повече и да не се занимавам на всеки светофар да я гася и паля (това все пак съкращава и живота на стартера ;) ) но това е друга тема

реално големия разход на гориво в града е поради честите тръгвания и ниската средна скорост - а не толкова от дългото висене по светофарите с работещ двигател

tlen
Ако пуснеш колата по инерция (на изключена скорост или натиснат съединител)със 100 км/ч. би трябвало моментния разход (л./100км - който ти се показва на таблото) да е еднакъв с разхода л./ч. когато колата стои на едно място
ако ти е трудно да поддържаш 100 км/ч на изключена предавка - можеш да направиш същото и с друга скорост просто след това трябва да разделиш разхода спрямо скоростта - например при 50 км/ч ще трябва да разделиш разхода който ти показва компютъра на 2

Разбирасе това са приблизителни стойности - все пак допускаме че скоростомера и останалите уреди в колата не могат да мерят с хирургическа точност

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
Парното не оказва влияние на разхода (за двигателя няма значение през къде ще се охлажда - дали през радиатора на парното или големия радиатор)..
Разхода се качва от консуматори:
1. всички електрически консуматори, като обратната връзка е алтернатора. Като пуснеш фаровете се черпи повече ток, алтернатора се натоварва и е нужна повече енергия за да се върти, и съответно ECU дава допълнително газ за да поддържа оборотите без промяна. Големите консуматори са фарове, нагревател задно стъкло, отопление на седалки, вентилатор, акумулатор (ако е поразреден)...
2. всички механични товари
а/ климатик
б/ скоростна кутия - на празен ход се върти първичния вал с някои зъбчатки. Сгъстеното от студа масло оказва съпротивление. Колкото по-гъсто е маслото, толкова е по-голямо съпротивлението...
Предполагам, че разхода без климатик няма да ти е над 0.5л/ч
Разхода се качва от консуматори:
1. всички електрически консуматори, като обратната връзка е алтернатора. Като пуснеш фаровете се черпи повече ток, алтернатора се натоварва и е нужна повече енергия за да се върти, и съответно ECU дава допълнително газ за да поддържа оборотите без промяна. Големите консуматори са фарове, нагревател задно стъкло, отопление на седалки, вентилатор, акумулатор (ако е поразреден)...
2. всички механични товари
а/ климатик
б/ скоростна кутия - на празен ход се върти първичния вал с някои зъбчатки. Сгъстеното от студа масло оказва съпротивление. Колкото по-гъсто е маслото, толкова е по-голямо съпротивлението...
Предполагам, че разхода без климатик няма да ти е над 0.5л/ч

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
точно затова ти казах как да си провериш разходаtlen написа:Интересуваше ме колко гори двигателя на място на празен ход, затова съм писал за 1 час. Само не уточних че става дума за зимно време около нулата и пуснато парно което да поддържа около 15-20 градуса топлина в купето. Но въпреки това разбрах вече ще е около литър на час.

пусни всички консуматори които искаш да ползваш и след това на празна отсечка карай колата с 60 км/ч - натисни и задръж съединителя и изчакай скоростта да падне до 50 км/ч - щом падне на 50 км/ч - виж какъв моментен разход ти показва бордовия компютър (пример 1.2 л/100км.)
вземи това число и го раздели на 2 и ще получиш разхода л./ч.
тоест ще получиш колко литра гориво ще ти изхаби колата ако стои на едно място 1 час. примерно 0.6 литра ;)
а зиме/лете няма много значение за разхода на горивото - както каза колегата

- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Търсиш алтернативи, ако топлофикация резне парното ли?tlen написа:Интересуваше ме колко гори двигателя на място на празен ход, затова съм писал за 1 час. Само не уточних че става дума за зимно време около нулата и пуснато парно което да поддържа около 15-20 градуса топлина в купето. Но въпреки това разбрах вече ще е около литър на час.