Интересна статия за завода в Турция

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
cablio

Интересна статия за завода в Турция

Мнение от cablio » 29 Юли 2008 17:00

Ето линк към статията: http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1220231

jingo

Мнение от jingo » 29 Юли 2008 22:32

Това го пуснах в темата за Тойота извън Япония ! Статията е интересна ! Ех Българио,къде са ти заводите............?

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

....

Мнение от rudolf » 29 Юли 2008 23:37

според мен статията е поръчкова и тенденциозна, и има за цел да успокой ,предубедените към турските стоки...

п.с. не коментирам дали е манипулативна или лъжлива,а че е е платен репортаж...

jingo

Re: ....

Мнение от jingo » 29 Юли 2008 23:49

rudolf написа:според мен статията е поръчкова и тенденциозна, и има за цел да успокой ,предубедените към турските стоки...

п.с. не коментирам дали е манипулативна или лъжлива,а че е е платен репортаж...
ЦИТАТ :
"Топ Гиър": Как се прави качествена кола

Димитър Неделчев кара произведена в Турция "Тойота Корола" и миналия месец отиде до там, за да види как всъщност му е направена колата
25.07.2008 /
"Топ Гиър": Как се прави качествена кола

Димитър Неделчев кара произведена в Турция "Тойота Корола" и миналия месец отиде до там, за да види как всъщност му е направена колата

В този завод - TMMT (Toyota Motor Manufacturing Turkey) се правят "Аурис" и "Корола Версо" и заготовки за "Аурис" за Англия. Това е единственото място, където се майстори "Корола Версо" за цяла Европа, така че, ако си купите такава, да знаете, че ще е турска.

Казват, че TMMT е един от най-качествените заводи на "Тойота" в света въобще и съм склонен да вярвам, гледайки моята грозна, но адски здрава королка.
Най-интересен ми беше огромният робот, който извършва 17 операции съвсем сам (пресова, заварява, мести наляво-надясно). Викат му Годзила и са много горди с него.

Тук е мястото и за някои неща, които после научих. Цялата производствена система на "Тойота" е много различна от всички други по света.

Закачат тези скелети на коли (някои на "Аурис", други на "Корола Версо") на едни куки и поточната линия - с много завои, дълга общо над 3 км - започва да ги движи, докато хора и машини отново закрепят още детайли по тях.

бояджийското отделение. Там не пускат външни хора, защото може да внесат прах. Сутрин, когато бояджиите идват на работа, първо се къпят, сменят дрехите с прани и опрахосмучени, да не би някоя прашинка да наруши боята на колите.

Оказа се, че боядисването е най-дългият етап в производството на една кола. Без него тя се сглобява за няколко часа

Добре че след това имах шанса да си поговоря с Хариуки Миадаи. Този скромен на вид японец е шеф на фабриката, вицепрезидент и не знам какво още. Зададеш ли му някакъв въпрос, замисля се за секунди, пресмята нещо в японския си мозък и ти казва.

Знае абсолютно всичко за процеса. От 30 г. работи за "Тойота", а в TMMT е дошъл преди година. Живее със семейството си в Истанбул, но понеже му е далече, през седмицата спи във фабриката.

Представяте ли си?

mitoko
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от mitoko » 30 Юли 2008 00:18

тойота правена Турция wacko.gif wacko.gif wacko.gif
thumbdown.gif

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 30 Юли 2008 01:04

В екипа на българския "Топ Гиър" са още главният редактор на "Speed Press" Димитър Неделчев, ...http://clubf1.net/forums/index.php?showtopic=24645

вервате ли че тия списания и електрони журнали- за пръв път чувам,,,и не съм виждал някой да ползва или купува,,,мойто мнение е че се издържат като евгени минчев в авто средите.

много умело е натъртено на грозна, но адски здрава королка-което звучи сякаш е 20 годишна ,а не 5 месечна-примерно(така и не се разбира колко годишна е колата собственост на г-н главния редактор,,,,много ме радва какъв японски привкус създава името Хариуки Миадаи и как е успял да го запомни, докато хасан и осман -еди кой си ,не е успял,,и да отиде като журналис и да не си ги запише,ако толко иска да ги цитира...

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 30 Юли 2008 01:17

mitoko написа:тойота правена Турция wacko.gif wacko.gif wacko.gif
thumbdown.gif
... аз бих си купил нискобюджетен автомобил,с качество гарантирано от световен пройзводител,евтини консумативи и просто сервизно обслужване,,,например турско клио бих си купил,макар че граждански отговорния европеец, би трябвало да избере евро марка и сглобка happy.gif

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 30 Юли 2008 01:48

Какво толкова му се сърдите на човека.
Аз го разбрах какво е искал да каже:
===
тръгнахме на екскурзия, ама един от нашите малоумници си забрави паспорта и се върнахме да си го вземе. Стигнахме в Истанбул и тъпия ни шофьор се сби за да мине пръв в едно задръстване. Тъкмо влязохме в Завода и то дойде време да обядват хората. Добре, че ни дадоха слушалки, че иначе се чуваше само 'мамата дай чука'...
Единствения, който ни обърна внимание бе някакъв японец,който така и не го разбрах какъв е (шеф на ТММТ от 2007г е Tamer Ünlü - който сигурно е оригинален японец, щото е заменил Kazuhiro Kobayashi).
Та той ни убеди колко е добре за качеството завода да работи с под 50% натоварване и че намаляването на продукцията през 2007 (произв.161,516) спрямо 2006 (произв.176,688) е съвсем планово и пресметнато по японски...
Също за мое учудване оставал да спи във фабриката, щото според него Истанбул с 12млн жители на площ 1830кв.км не е като наше село и имало задръствания...
На обяд така и не ни поканиха, та затова си хапнахме консервите в автобуса и омазахме всичко. След обяда вече нищо не помня, щото само едни консерви са ми в главата....

Другия път като ми платят да отида в Япония ще си взема и паспорта и консервите и пак ще напиша нещо.. :thumbsup:

====
П.С.Турското ни Версо влезе за първи път в сервиза на 200км, защото му се саморазглоби помпичката на вода за чистачките и му изтекаха водите (зимата не е много приятно да караш без миене на стъклото)..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
joro_206

Мнение от joro_206 » 30 Юли 2008 10:20

Аз пък съм много доволен от мойто турско Версо ,вече 3500 км. и нищо му няма , а върви - да не казвам как.само бензин да му сипвам. biggrin.gif
Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi 129к.с.
Toyota Avensis 2,2 D4D 150 k.c
RAV 4, 2,0 VVTI-150к.с.-газов инжекцион BRC

Аватар
Ael
Получена  благодарност: 4 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Ael » 30 Юли 2008 10:22

То тва си е направо глобална катастрофа , да ти се саморазглоби помпичката , поне да се беше счупила мамицата и мръсна ... Продължавате упорито да храчите по турския завод , а те ще продължават да си правят по 160 000 трошки и да петнят доброто име на Тойота.
Изображение1G-FE

mitoko

Мнение от mitoko » 30 Юли 2008 10:29

rudolf написа:
thumbdown.gif
... аз бих си купил нискобюджетен автомобил,с качество гарантирано от световен пройзводител,евтини консумативи и просто сервизно обслужване,,,например турско клио бих си купил,макар че граждански отговорния европеец, би трябвало да избере евро марка и сглобка happy.gif
wacko.gif турско клио... кво ти става, човече unsure.gif нямали тойоти японска сглобка unsure.gif

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 30 Юли 2008 12:28

[quote="slowtraveler"]Какво толкова му се сърдите на човека.
Аз го разбрах какво е искал да каже:
===......[quote]

и през ум не ми мина така да прочета евангилието,, laugh.gif laugh.gif :thumbsup:

сега се замислям,,тръгнал да пише 10 реда статия,и 5 реда описвал пътя, все едно е доста по интересен от завода,,,,кво ме интересува къде е спал,,шофиора му кво правил,,,предполагам това цели да създаде усещането че обикновен случаен минувач пише пътеписа,който се впечатлява от съвсем нормални житейски неща и в никакъв случей не може да има задни мисли при писането на публикаций.

Аватар
newmiro

Мнение от newmiro » 30 Юли 2008 14:54

thumbdown.gif
моята тойота е турска сглобка и съм много доволен wink.gif
stay up and keep shining!!

slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки tongue.gif

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 30 Юли 2008 18:16

Ael написа:То тва си е направо глобална катастрофа , да ти се саморазглоби помпичката , поне да се беше счупила мамицата и мръсна ... Продължавате упорито да храчите по турския завод , а те ще продължават да си правят по 160 000 трошки и да петнят доброто име на Тойота.
Вярно, че засега други кусури няма, но колата не се кара активно, а мен точно това ме подразни - че се саморазглоби. Ако се бе счупила/спряла бих го приел за производствен дефект, но в моя случай си мисля, че просто е била монтирана небрежно...
А помпичката е навряна на п.м.... - свалят се подкалници, кори..(нямам спомен дали смъкваха броня) :whistle:
При всички случаи следващата ми кола ще е произведена в япония, щото нещо европейското качество не ми допада.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Uncle Dido
Почетен Администратор

Мнение от Uncle Dido » 30 Юли 2008 20:03

slowtraveler написа:щото нещо европейското качество не ми допада.
Чак пък европейско... unsure.gif

Карината ми е сглобявана в Англия и, да чукна на дърво, е на 11 години и нямам ядове....много. happy.gif

Публикувай отговор