Смяна на масло
Смяна на масло
Здравейте,
имам следната дилема - имам автомобил с двигател D4D който е на малко над 1 година но е на около 6000 км. Никога не е сменяно масло или филтри...
Според това което знам е редно профилактиката която нормално се прави на 15000 км да бъде направена, но от служител /търговец/ на ТМ Ауто бях посъветван да я направя тази смяна чак към септември....
Моля за вашите мнения?
Да не остана без гаранция?
А за двигателя как е по-добре?
имам следната дилема - имам автомобил с двигател D4D който е на малко над 1 година но е на около 6000 км. Никога не е сменяно масло или филтри...
Според това което знам е редно профилактиката която нормално се прави на 15000 км да бъде направена, но от служител /търговец/ на ТМ Ауто бях посъветван да я направя тази смяна чак към септември....
Моля за вашите мнения?
Да не остана без гаранция?
А за двигателя как е по-добре?
-
- Почетен Администратор
- Получена благодарност: 1 път
Ами тя личната кола си е за излизане от София biggrin.gifFido Dido написа:По принцип е една година или 15 000 км.Щото ако за една година навъртиш 200 км. - караш фирмена кола - малко странно звучи да го сменяш маслото на толкова.
Точно това и ми обясни човека от toyota - неговото мнение беше че първото масло което е било сложено ( то имало повечко добавки от това което се слагало след това на 15000 ) е добре да стои с него максимално дълго но не ми препоръчва да започвам нова зима с него все пак.
Въпросите ми обаче остават:
Гаранцията? ( може ли да ми се излезе с номера че губя гаранция щото не съм го сменил на годината )
Кое е по-добре за двигателя? ( щото аз колата не възнемерявам да я ползвам само докато има гаранция biggrin.gif )
Както каза Дидо по горе 15 000 или 1-на календарна година , а това ,че е първо масло и имало повече добавки е само в съзнанието на този който ти го е казал! Относно гаранцията питай дилъра който ти е продал колата , но си мисля че ще трябва да си го смениш ,а и е по сигурно да го направиш - от гледна точка на гаранцията го казвам!jsp написа:Ами тя личната кола си е за излизане от София biggrin.gifFido Dido написа:По принцип е една година или 15 000 км.Щото ако за една година навъртиш 200 км. - караш фирмена кола - малко странно звучи да го сменяш маслото на толкова.
Точно това и ми обясни човека от toyota - неговото мнение беше че първото масло което е било сложено ( то имало повечко добавки от това което се слагало след това на 15000 ) е добре да стои с него максимално дълго но не ми препоръчва да започвам нова зима с него все пак.
Гаранцията? ( може ли да ми се излезе с номера че губя гаранция щото не съм го сменил на годината )
Кое е по-добре за двигателя? ( щото аз колата не възнемерявам да я ползвам само докато има гаранция biggrin.gif )
-
- Почетен Администратор
Благодаря,
и според мен е по-добре така да се направи заради гаранцията.
b0by написа:Както каза Дидо по горе 15 000 или 1-на календарна година , а това ,че е първо масло и имало повече добавки е само в съзнанието на този който ти го е казал! Относно гаранцията питай дилъра който ти е продал колата , но си мисля че ще трябва да си го смениш ,а и е по сигурно да го направиш - от гледна точка на гаранцията го казвам!jsp написа:Ами тя личната кола си е за излизане от София biggrin.gifFido Dido написа:По принцип е една година или 15 000 км.Щото ако за една година навъртиш 200 км. - караш фирмена кола - малко странно звучи да го сменяш маслото на толкова.
Вече е записана в ТМА 

jsp написа:Благодаря,
b0by написа:Както каза Дидо по горе 15 000 или 1-на календарна година , а това ,че е първо масло и имало повече добавки е само в съзнанието на този който ти го е казал! Относно гаранцията питай дилъра който ти е продал колата , но си мисля че ще трябва да си го смениш ,а и е по сигурно да го направиш - от гледна точка на гаранцията го казвам!jsp написа: Ами тя личната кола си е за излизане от София biggrin.gif
-
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Няма смисъл от смени на 1000-2000км....
Чети и спазвай инструкцията - ако е записано смяна на 15х.км или 1г (което настъпи първо) - спазвай го и си свиркай...
Никой производител няма да напише в инструкцията нещо, което би застрашило изделието му.
Особено по време на гаранцията е добре да си съвсем стриктен за да нямаш проблеми...
Ако пише смяна на филтър/ролки/свещи и т.н. - не икономисвай.
Сменяй съгласно инструкцията и колата ще ти се отблагодари с безпроблемна и сигурна работа, особено ако си я купил нова и само ти си я експлоатирал..
Чети и спазвай инструкцията - ако е записано смяна на 15х.км или 1г (което настъпи първо) - спазвай го и си свиркай...
Никой производител няма да напише в инструкцията нещо, което би застрашило изделието му.
Особено по време на гаранцията е добре да си съвсем стриктен за да нямаш проблеми...
Сменяй съгласно инструкцията и колата ще ти се отблагодари с безпроблемна и сигурна работа, особено ако си я купил нова и само ти си я експлоатирал..

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Извърших профилактика тип А на колата. Благодаря на всички за съветите.
slowtraveler написа:Няма смисъл от смени на 1000-2000км....
-
- Почетен Администратор