Скърцане на накладки
Скърцане на накладки
От 2-3 седмици забелязах леко скърцане на накладски при спиране. След това забелязах (чух) малко по силно скърцане когато колата е на заден ход и се натиснат спирачките.
Аурис на 6000 колометра...
Посъветвах се с един познат, той ме увери че се получавало така при застудяване на климата, но все пак да се консултирам тука с вас...
Има ли причина да ходя да ги погледат в сервиза или само ме гони параноята.
Аурис на 6000 колометра...
Посъветвах се с един познат, той ме увери че се получавало така при застудяване на климата, но все пак да се консултирам тука с вас...
Има ли причина да ходя да ги погледат в сервиза или само ме гони параноята.
-
- Получена благодарност: 1 път
Високотехнологичните Акебоно спирачни апарати използват накладки съоръжени с индикатор на износването - стоманена U-образна пружина, която започва да жули в диска като се износи накладката, издавайки много неприятен скрибуцащ звук. Дали това е обаче случая с колегата след само 6000 км пробег е малко вероятно, но не невъзможно. Най-добре проверка от специалист.dap написа:казаха че скърцат като започне да свършва феродото (напомнящо скърцане) не знам дали найстина е това причината
Аз не ги сменям докато не ми светне лампата за спирачките laugh.Тогава значи са останали 2мм, поне при мойта кола 

Subaru Impreza III Hatchback (2009) - 2.0R MT, 150 hp
Toyota Avensis (2000) - 2.0 D-4D (личен рекорд - 4.1л/100км) - SOLD
Toyota Corolla LE (2000) - 1.8, 125 hp - SOLD
-
- Обратна връзка:
yankov, kolega lampata deto sveti ne pokazva che spirachkite ti sa izturkani ami che spirachnata ti technost e "LOW". makar i da sa svarzani, ne vinagi che sveti znachi che ima nujda za smiana sushto kakto tova che NE sveti, ne znachi che niama nujda ot smiana.
prekaleno iztarkani nakladki sushto taka se nagriavat poveche i kriviat diskove po-lesno
prekaleno iztarkani nakladki sushto taka se nagriavat poveche i kriviat diskove po-lesno
4efte powered tercel (201 whp @ 14psi)
Да съгласен съм. Моя грешка че съм стигнал до такова заключение. Което ми напомня че трябва да си сменя накладките laugh.gif Това лесно, ама тези 'обувки' отзад... бааа....ugabuga написа:yankov, kolega lampata deto sveti ne pokazva che spirachkite ti sa izturkani ami che spirachnata ti technost e "LOW". makar i da sa svarzani, ne vinagi che sveti znachi che ima nujda za smiana sushto kakto tova che NE sveti, ne znachi che niama nujda ot smiana.
Е не е баш така. Тука по-долнопробните сервизи като нищо ще ти кажат че накладките са за смяна и ще ти вземат 300-400$ (толкова струва, wtf).El Camino написа:Моите са чисто нови и свирят.
Няма лошо да ги караш в сервиз, лошото е, че никой няма да ти обърне внимание като хората за такава дреболия. Обикновенно сам трябва да се оправяш с такива проблеми.
Може от прах да скърца. Ако дисковете и накладките са малко мръсни - скърцат. Разни прашинки и т.н. ...
Аз съм на близо 3000км и откакто стана мокро навън се чува леко скърцане когато колата е стояла 2-3 дни без да е карана. Но след малко ползване на спирачките скърцането изчезва. Предполагам че при мен е поради окисляване на спирачните дискове (така да се каже появата на ръжда) и след това се изчиства.
Toyota Corolla 1.6 Dual VVT-i, MMT, Sol, 2007
-
- Получена благодарност: 1 път
Мисля че на повечето Тойоти, произведени в Европа, оригиналните накладки са ATE/TRW, а на тези в Япония - Akebono.diver написа:В тоя ред на мисли, някви други фирми от които сте доволни, да са меки, да спират, и да не свирят?!
Аз съм доволен от Delphi(Lockheed) на Селиката и EBC на другата ми кола. Ползвал съм и Lucas(TRW), също добри.
Скърцането обикновено се получава от накладки с високо съдържание на метални добавки или от ръбчетата на диска, които са кородирали. Затова когато се сменят накладките, много е важно да се почистят и обезмаслят всички контактуващи повърхности, приглади/пришлайфа повърхността на диска ако има 'ръб', а ако е под размера да се смени, въобще пълна профилактика. Ламаринените пружини между накладките и спирачните цилиндри(на английски shim) също играят важна роля против скърцането.
При положение, че на 2 коли и 1 джип съм сменял комплект дискове и накладки и скърцането продължава, за сметка на което, на джипа предните накладки си отиваха на 15-20000км не ще да е от ръбчета...Scott написа:....Скърцането обикновено се получава от накладки с високо съдържание на метални добавки или от ръбчетата на диска, които са кородирали....