Мерене на гориво в Аурис

bbyte
Обратна връзка:

Мерене на гориво в Аурис

Мнение от bbyte » 01 Ное 2007 13:00

С риск да досадя с мойте тъпи въпроси ама ... :)

Та следното нещо не ми се връзва:

Според книжката резервоара е 55л
Пак според книжката когато се появи Low Fuel надписа е останало около 8.3л
Според компютъра колата харчи средно примерно 10л/100
От това си правя извода че когато даде Low Fuel значи имам още 83км
Да ама според тъпата машина имам по малко от 20км?!?!?!

Отделно последния път бях решил да изпробвам до край да видя (т.е. казваше колата че имам максимум 3км) и като отидох да заредя успях да заредя само 46л

Някой има ли идея откъде се появява тази разлика?

Днеска напук карах 5км докато показваше колата че има 0км smile.gif но довечера ще заредя (дано успея да стигна до бензиностанцията поне smile.gif )

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 01 Ное 2007 13:14

това показание за оставащите км го забрави,както и разхода на bc.мнооого рядко пасват при някоя кола.най-добре си сложи една тубичка 5л в багажника и изпробвай да кажем 3-4 пъти,за да си знаеш действителните мерки.има една възможност в тойота сервиз да ти инициализират отново горивната помпа,но като знам в бг какви са майстори по-добре си карай така.

ceko26

Мнение от ceko26 » 01 Ное 2007 15:09

Нарочно е направено така да зареждаш по-рано.
Май много ти е скучно и търсиш проблем в количката?
Авенсис 3S-FE

bbyte
Обратна връзка:

Мнение от bbyte » 01 Ное 2007 15:14

smile.gif

Естествено не търся проблем в колата... но когато не разбираш се опитваш да си дадеш отговор на разни въпроси които изникват. Макар че ми звучи безумно да е нарочно но дори и да е така затова питам в този форум smile.gif

ceko26

Мнение от ceko26 » 01 Ное 2007 16:41

Добре приеми, че е направено така за жени които само наливат бензин.Гледат си ,че остава 10 км. отиват и наливат.
Знаеш предполагам ,че на "запад" ако ти свърши бензина имаш глоба.За да си върже гащите производителя ти дават например 5л. аванс да караш и с показание "0" за да не ги съдиш.Направено е не да проверяваш дали е вярно а да те подсетят да заредиш.Това би трябвало да показва оставащите километри при средния разход до момента.
На твое място бих се притеснявал ако показва, че има ,а ми гасне колата. Ако много те дразни свали и криви поплавъка, но е въпрос на настройка може да се наложи 4-5 пъти да го нагласяш.
Авенсис 3S-FE

bbyte
Обратна връзка:

Мнение от bbyte » 01 Ное 2007 16:48

Ако е така ме устройва... просто ако знам че като пише 0 имам 5л - перфектно.

А това не го знаех че имаш глоба ако ти свърши бензина... малоумна история според мене но... smile.gif

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 01 Ное 2007 18:46

Купил си си аурис-добре, но защо трябва да мъчиш колата. Колата не е тъпа-като иска бензин-слагай. Най-добре си зареждай на четвърт резервоар (или половин, но тогава е по-ангажиращо, трябва да ходиш всеки път по за 20 литра) и си свиркай. Ако чакаш всеки път да свърши, за да заредиш, не е добре за помпата и цялата горивна система
Carina E 4AFE LB 1992

bbyte
Обратна връзка:

Мнение от bbyte » 02 Ное 2007 10:39

Ами малко тъпо да зареждам непрекъснато... като няма бензин ще зареждам, като има ще карам smile.gif Обикновенно зареждам 1-2 пъти в месеца... зависи ... е ако ходя някъде извън София и повече де. А и целта не ми е да я тормозя а да знам по дяволите какво значи 0. Ако е 0 да е 0 а не да е 10л smile.gif или поне да го напишат някъде. Мене това ме дразни.

Е вчера карах на 0 отидох да заредя тръгнах да пълня бензин - 46л. Разправям му на оня - сипвай в колата няма нищо и той с мъка напълни 48л а уж нямало бензин...

М/у другото за проба реших да сипя Супер 100 от ОМВ и колата даде разход 12.3/100 (поне според великия компютър) Преди даваше около 10 градско. Аз ли си въобразявам или съм се прецакал? smile.gif

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 163 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 02 Ное 2007 11:48

Колега,
първо честито за Ауриса.
Преди време (месеци назад) бях писал точно по този въпрос. Ако не те мързи потърси темата и ще ти стане ясно кога ще започне да ти показва реално. В краткост - трябва да заредиш поне три пъти от почти нула до горе и тогава клмпютъра ще влезе в час и ще ти показва точно. Показанията нямат за цел да са точни до грам, а имат общо взето информативен характер на къде ти е горивото. Освен това резервата не се показва на компютъра. Т.е., когато ти покаже 0, значи си влязъл в резервата. За жалост обаче това никой не ти го казва когато ти предават колата и човек започва да се чуди какво става. На мен това нещо ми го обясниха в Испания в сервиза на Тойота като ходих на профилактика. Мойта беше по абсолютно същия начин като я взех, но сега вече си е ок.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

bbyte
Обратна връзка:

Мнение от bbyte » 02 Ное 2007 15:06

Мерси много smile.gif и за честитката и за добрия отговор. Ще потърся да видя какво ще намеря из форума (аз уж търсих ама може да съм спал smile.gif ) Но колата уж така я зареждам от началото а тя е вече на 2 месеца. Т.е. със сигурност 3 пъти е зареждана от 0 до горе ... но това че от 0 надолу е резерва ме успокои... предполагам това са към 10л или?

М/у другото гледам че караш Cee'd - какво ти е мнението за тази кола? Защото преди да си купя ауриса това беше една от алтернативите за които си мислех.

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 02 Ное 2007 21:20

Значи компютърът ти изчислява оставащото гориво според стила ти на каране.При конкретен стил на каране,той ти изчислява за колко километра гориво ще имаш ,ако караш по този начин.Т.е с едно и също количество гориво веднъж може да ти даде оставащи 80 км.,друг път оставащи 15 км. ,взависимост как караш.Другото нещо,което трябва да имаш впредвид е,че компютрите не са 100% акуратни.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Аватар
aleksbr

Мнение от aleksbr » 02 Ное 2007 21:46

LEXUS написа:Значи компютърът ти изчислява оставащото гориво според стила ти на каране.При конкретен стил на каране,той ти изчислява за колко километра гориво ще имаш ,ако караш по този начин.Т.е с едно и също количество гориво веднъж може да ти даде оставащи 80 км.,друг път оставащи 15 км. ,взависимост как караш.Другото нещо,което трябва да имаш впредвид е,че компютрите не са 100% акуратни.
Това и при простата COROLLA 1998 1.4I ли е приложено?Имам чувството,че стрелката на бензиномера отчита различно първата и втората половина на резервоара и показанията май се различават при промяна начина на каране?
Последно промяна от aleksbr на 02 Ное 2007 21:50, променено общо 2 пъти.

bbyte
Обратна връзка:

Мнение от bbyte » 02 Ное 2007 21:48

Абе изчислява той... няма по бъгаво нещо от това :) Някой да ми даде кода да го пренапиша :)

Според мене е някаква недомислица тоя компютър... вече не знам какво показва и как смята - не може да имаш 55л, да ти дава че караш с 10/100 и да ти вика имаш 350км да караш :) дай го на дете във втори клас ще го сметне по правилно :)

Май една тубичка с 5л ще е най доброто решение за да мога да сметна нещо... а тия от тойота да си сменят програмистите :P

Аватар
spritable

Мнение от spritable » 05 Ное 2007 10:17

Auris 1.4 бензин от станаха 5 месеца... и при мен забелязвам същото показание на борд компютъра. Обеснявам си го с това че са го направили да смята по следния начин: имаш 10 л среден разход и при светване на low fuel имаш 8.3 л в колата. Обаче вместо да ти покаже 83 километра оставащи, показва например 45 или 53 км. Според мен това се дължи, че компютъра не го смята по средния разход, ами по някакъв друг, по висок, за да се застрахова защото не знае как ще караш от тука нататък.

Найстина има разминаване с показанията за оставащи километри. Случи ми се да го засека да ми пише 480 или 490 км оставащи, а реално изминах с този бензин към 600 км (извънградско).

Онзи ден обаче се изумих. Дадох го на една девойка да го кара 2-3 часа и ми го върна със среден разход градско 8.7, докато последните седмици аз не го свалях под 10 (причина - душманско каране).

А я кажи колко си го смъквал извънградско най-ниско. Един път 150 километра, супер спокойно каране 100-120 - падна до 6.5 на 100. Като се опитвах да спазвам shift up / down.

bbyte
Обратна връзка:

Мнение от bbyte » 05 Ное 2007 10:30

Успокои ме smile.gif че тука ако четеш другите теми дето съм писал са ме нападнали че едва ли не съм си скапал колата smile.gif

Иначе според мене колегата по горе дето казва че на 0км когато показва всъщност влиза в резервата е вярното защото карах около 5-6км при 0 и после като налях с мъка налях 48л. Т.е. ако приемем че е имало някаква пяна или нещо такова е имало поне 5л в резервоара. Мойта логика е техническа греша в книжката или пък наистина нарочно са го направили за да се застраховат. (според мене е безумие но това е друга тема smile.gif )

А аз градско под 10 също не свалям... не знам девойката как го е направила... но може да я разпиташ да ти разкрие тайните smile.gif Извънградско докарвах 8.3 обаче си бях сложил лимит на скоростта 140км/ч ... Но аз и не слезнах под 140км/ч де. Трябва да си намеря някакъв чист път където не мога да карам с повече от 120км/ч да видя как ще е тогава защото по магистралата 100км/ч няма да го понеса smile.gif

Публикувай отговор