Покупка на първи автомобил

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
xgn37X2rGq
Автомобил: Нямам

Покупка на първи автомобил

Мнение от xgn37X2rGq » 21 Юли 2026 19:54

Здравейте!

От известно време търся автомобил с бюджет около 10 000 евро и след доста разглеждане почти съм се спрял на Toyota Auris.

Колата ще се кара около 10 000 км годишно, основно извънградско и по магистрала, с по-малко градско. Търся автомобил, който смятам да запазя дълги години, затова за мен най-важни са:

надеждност;
ниски разходи за поддръжка;
безпроблемна експлоатация в дългосрочен план.

В момента се колебая между следните два автомобила:

Вариант 1

Toyota Auris 1.2 Turbo (116 к.с., 8NR-FTS)
06/2018
137 000 км
Ръчни скорости
Цена: 9 900 €
Един собственик в България
Пълна сервизна история
Регистрирана, камера, парктроник, нови гуми и добро оборудване.

Вариант 2

Toyota Auris 1.6 Valvematic (132 к.с., 1ZR-FAE)
03/2015
142 000 км
Ръчни скорости
Цена: 8 700 €
Нов внос
По информация на автокъщата – един собственик и реални километри (разбира се, всичко ще бъде проверено).

Знам, че много хора препоръчват дизеловите Auris-и, а аз все още не съм решил окончателно дали бензинът е най-добрият избор за начина, по който ще използвам автомобила. Въпреки това на този етап съм се фокусирал върху тези два бензинови варианта и бих искал мнения основно за тях.

Имам няколко въпроса към хората, които реално карат или поддържат тези двигатели:

Ако трябваше да избирате между тези два автомобила, кой бихте избрали и защо?
Какви са реалните впечатления от 1.2 Turbo (8NR-FTS)? Има ли характерни проблеми след 150–200 хил. км или двигателят се оказва надежден при правилна поддръжка?
Доколко 1.6 Valvematic (1ZR-FAE) е по-надежден в дългосрочен план от 1.2 Turbo?
Ако и двата автомобила са в еднакво добро техническо състояние, бихте ли предпочели:
по-новия автомобил с пълна сервизна история в България и турбо двигател,
или по-стария атмосферен 1.6, но нов внос?
Има ли нещо специфично, което задължително трябва да проверя при огледа на всеки от двата двигателя?

И последен въпрос – ако разполагахте с бюджет около 10 000 евро, бихте ли избрали някой от тези два Auris-а, или бихте търсили друга версия (например дизел, хибрид или друг двигател)?

Ще се радвам най-вече на мнения от хора с личен опит като собственици или сервизни специалисти.

Благодаря предварително!

Публикувай отговор