Avensis 2.2 D-CAT 177 hp търсене на конкретен проблем.

mons3t
Автомобил: Toyota avensis t25 D-CAT 177hp
Благодарил/а: 3 пъти

Мнение от mons3t » 22 Яну 2026 14:08

Здравейте, имам въпросната гореописаната кола от 2020 г., и до сега съм нямал проблеми, карам я вече 70 000 км, в момента е на 224 000, релани или нереални, НЕ мога дакажа. Първото нещо, което ми се случи през лятото на 2025 г.(август месец) беше "пикаене" и "пуфкане" от 2-ра и 3-та дюза, след което свалихме всички дюзи благополучно и сменихме уплътнителните пръстени и решихме проблема без да се наложи смяна с нови дюзи. Декември месец, когато започнаха студовете, колата започна да пуши бяло-сивкав дим, но пушенето не е постоянно, а през интервали. Когато я запалиш на - 10 градуса, докато е студена не излиза никакъв дим от ауспуха, после когато загрее започва да пуши, спира и после пак започва през интеревали. Миризмата от дима е сладникава т.е на нафта, поне според мен. Разхода на гориво също се е повишил.
Колата от смяна до смяна не пипа и капка масло. И антифриз не е губила, никога не съм доливал, само съм го замерял. Единственото нещо, което забелязвам в последните 3 дни (при студ -7, -8 градуса) е, че температурата вдига 80 - 82 градуса и повече не качва. Докато я караш средно на 2000 об/мин. държи, но когато спреш по светофарите пада под 70 градуса, което ме навежда, че има проблем с термостата, въпреки, че когато се затопли времето близо до нулата държи но, не 90, а 82. Когато работи на място, вдига 1100 - 1200 об/мин. Изчетох доста теми за проблеми с DPF филтъра и за 5-тата дюза, та имам нужда от експертно мнение на някой, който повече разбира, ако може да ми каже от къде да започна да търся проблема и накрая на сглобя пъзела. happy.gif

Първо държа да вметна, че колата е карана само на ДЪЛГИ разстояния по магистрала, рядко градско. Само през последните 2 седмици съм я карал в града, поради ремонт на другата ми кола. Второ - през годините ми е изпушвала понякога, може би когато е влизала в режим на регенерация и после съм нямал проблеми. Трето - винаги е карана с подходящо масло за DPF и винаги е обслужвана на време, с не евтини части. Четвърто - закачана е на диагностика след смяна на дихтунгите на дюзите и нямаше никакви грешки. Пето - пробвал съм каране с 3000 - 3500 об/мин. за ичистване - не даде никакъв резултат!

1. Възможно ли е когато е повреден термостата да не достига достатъчна температура да извърши регенерация DPF в студено време.?
2. Може ли отдавна да е бил запушен DPF и да е ударил в дюзите, въпреки че не съм забелязвал проблеми.?
3. Възможно ли е EGR да е запушен.?
4. Каква интервенция трябва да се направи и заслужава ли си за 20 - годишна кола разходите.

Благодаря предварително, и се извинявам, ако съм повторил тема. Поздрави!

Аватар
WoLF
Автомобил: Приус '07
Благодарил/а: 940 пъти
Получена  благодарност: 340 пъти

Мнение от WoLF » 22 Яну 2026 16:00

На диагностиката какви бяха стойностите на дюзите и DPF-а. Ако EGR или DPF тръгнат, ще имаш грешки, освен ако не е пипан софтуера на колата... Температурата трябва да я проследиш дали нормално се вдига до работна или алтернативно да пипаш маркучите, за да разбереш кога отваря термостата. Щом имаш такъв пушек спорадично, имаш неизгорена нафта по една или друга причина.
ИзображениеИзображениеИзображение

Тинк
Автомобил: Авенсис Т25
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 40 пъти

Мнение от Тинк » 22 Яну 2026 16:16

Според мен не е лошо да започнеш от А и Б - оправяне на термостата и чистене на EGR.
Ако не се пооправи, тогава продължаваш към В и Г.
Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.

mons3t
Автомобил: Toyota avensis t25 D-CAT 177hp
Благодарил/а: 3 пъти

Мнение от mons3t » 22 Яну 2026 16:25

На диагностиката не са излизали грешки. Стойностите на дюзите не ги помня. Според майстора, с когото я правихме всичко беше наред. Софтуера не знам дали е пипан или не. Преди да купя колата карах само бензин и бях доста бос със дизеловите ДВГ(все още съм), купих я от приятел и до този момент не съм се сблъсквал с проблеми т.е само каране..., за това не мога да кажа. wacko.gif

Тинк
Автомобил: Авенсис Т25
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 40 пъти

Мнение от Тинк » 22 Яну 2026 16:50

mons3t написа: 22 Яну 2026 16:25 На диагностиката не са излизали грешки.
Възможно е. EGR не дава грешка ако е запушен, а чак когато спре да функционира (т.е. повреди се, заклини и т.н.). Сравнително лесно се почиства.
Сега ако се чисти и колектора (това, което е под EGR), там работата е за механик, щото има доста за развиване и махане.

Но както казахме, започни по приоритет - първо си оправи термостата. Така или иначе с развален термостат не е хубаво да караш.
Другото, което може да е - "пикаеща 5-та дюза". Казва се пикаеща, защото почва да изпуска гориво не само по време на регенерация, но когато си поиска, защото е повредена. Оттам неизгорено гориво и бели пушеци. Малко ме съмнява компютъра да пуска регенерации на студен двигател, така че е по-скоро пикаеща 5-та дюза.
Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 517 пъти
Получена  благодарност: 117 пъти

Мнение от gena_bs » 22 Яну 2026 17:39

1. Да - 100%
2. По-скоро обратното. Повредите в горивната система да повредят катализатора и DPF.
"Пикаеща" дюза няма как да се оправи със смяна на уплътнителен пръстен.
Какво е това понятие "да удари по дюзите"?
Това не са ли "легендарните" с повредите си (в нашите условия) и зверската си цена piezo на Siemens?
3. Всичко е възможно.
Само с разглобяване ще се разбере какво му е състоянието.
Задължително чистене на колектора.
4. Парите, времето и нервите са си твои.
Окончателното решение - също.
Успех!

Публикувай отговор