Колата от смяна до смяна не пипа и капка масло. И антифриз не е губила, никога не съм доливал, само съм го замерял. Единственото нещо, което забелязвам в последните 3 дни (при студ -7, -8 градуса) е, че температурата вдига 80 - 82 градуса и повече не качва. Докато я караш средно на 2000 об/мин. държи, но когато спреш по светофарите пада под 70 градуса, което ме навежда, че има проблем с термостата, въпреки, че когато се затопли времето близо до нулата държи но, не 90, а 82. Когато работи на място, вдига 1100 - 1200 об/мин. Изчетох доста теми за проблеми с DPF филтъра и за 5-тата дюза, та имам нужда от експертно мнение на някой, който повече разбира, ако може да ми каже от къде да започна да търся проблема и накрая на сглобя пъзела.
Първо държа да вметна, че колата е карана само на ДЪЛГИ разстояния по магистрала, рядко градско. Само през последните 2 седмици съм я карал в града, поради ремонт на другата ми кола. Второ - през годините ми е изпушвала понякога, може би когато е влизала в режим на регенерация и после съм нямал проблеми. Трето - винаги е карана с подходящо масло за DPF и винаги е обслужвана на време, с не евтини части. Четвърто - закачана е на диагностика след смяна на дихтунгите на дюзите и нямаше никакви грешки. Пето - пробвал съм каране с 3000 - 3500 об/мин. за ичистване - не даде никакъв резултат!
1. Възможно ли е когато е повреден термостата да не достига достатъчна температура да извърши регенерация DPF в студено време.?
2. Може ли отдавна да е бил запушен DPF и да е ударил в дюзите, въпреки че не съм забелязвал проблеми.?
3. Възможно ли е EGR да е запушен.?
4. Каква интервенция трябва да се направи и заслужава ли си за 20 - годишна кола разходите.
Благодаря предварително, и се извинявам, ако съм повторил тема. Поздрави!