Пускам темата с молба, колегите с бензинови двигатели, особено над евро 3, да споделят какви стойности са им отчетени при годишен технически преглед, след свързването на системите от 22.07.2024 ?
Пък и изобщо, какво ви е мнението за ситуацията?
Двигателист написа:
За съжаление, проблем действително има и засяга само бензинови двигатели. Дизелите, дори и да са леш минават без проблем теста за димност на място (пробвано и с изтърбушен филтър за твърди частици). Естествено, после под товар успешно преминалите дизели правят димна завеса, но това явно не е проблем.
Стойността на „ламбда“, или „алфа“ в зависимост по коя школа сте учили, я мерят и калкулират на изхода, като повече хора не знаят всъщност какво мерят, затова и не могат да го обяснят. Не ми се навлиза в подробности от теорията, защото ще стане много дълго.
За съжаление, ще бъдат засегнати хора, чийто автомобили на практика изпускат по-малко токсични компоненти, но ... това е.
Причините – прекалено строг диапазон на ламбда (по-скоро горната му граница), при това измерен на края на изп.уредба. Неточни, некалибрирани кислородни сензори (на пунктовете). Непознаване на работата на бензинов ДВГ.
Един въпрос – как си представяте да подложите на ламбда тест двигател с директно, или със смесено впъскване, който на подобни режими не работи със стехиометрична смес, а с обеднена, че и направо бедна гориво-въздушна смес (сумарно за целия цикъл/обем на цилиндъра)? Кислород ще има бол, ще бъде засечен при ГТП и... не минаваш, въпреки,че двигателя работи на този принцип откакто е проектиран и произведен.
Но щом така са преценили, компетентните органи, така да бъде. Нищо не пречи да се купи дизел и проблема отпада.
Да, знам, че който разбира какво имам предвид ще каже - след като стойността на ламбда е извън 0.97-1.03 (ако реално е толкова при горивния процес, а не отзад), ефективността на неутрализацията пада (въпреки, че директното измерване, именно на токсични компоненти като въглероден оксид и въглеводороди са в норма) и принциипно ще бъдат прави, но определено няма равнопоставеност (меко казано) в методиката за бензинов и за дизелов двигател.
Относно азотните оксиди – да те са токсични, не ги мерят, но не може косвено при леко обедняване на бензинов двигател с индиректно впръскаване, на ускорен празен ход (ниска средна температура на цикъла) да се очаква че бълва азотни оксиди, ако това им е аргумента да късат, разбира се.
В крайна сметка, ако тенденцията остане, вероятно дизелите ще поскъпнат, защото ще бъдем принудени да си купим... Жалко...
Още малко проби, за спорта... хайде моята РАВ4 бензин/газ я оставете, тя е на 18 години 150000 км и може да не си е в ред, въпреки почти нулевите СО и СН... Но пробвахме Корола и Айго 2014, на под 100000 км (нямат газови уредби). Не. Кашкай 2017, на 80000 км (няма газова). Не. Просто се отчита свободен кислород отзад, на базата на чиято стойност се калкулира по някаква формула някаква ламбда стойност и си дотам. Не знам каква е методиката, откъде и по какъв начин сме я преписали, но резултатът е този.
Интересното е, че поне при мен широколентовата (планарна) кислородна сонда на колата си дава 0.99 въздушно отношение, но сондата на пункта отчита 1.05, като не мисля че има, а и не откривам да има пропуск в изпускателнната уредба, който евентуално да вкара пресен въздух и да компрометира ламбда стойността. Не казвам, че колата ми е изправна, и напълно осъзнавам, че проблема може да е в моя телевизор, но пък всички други...
Когато дойде време за ГТП, може да пробвам с нова оригинална кислородна сонда, но интересно, ако тогава резултата е същия?
Не е болка за умиране, на Горубляне е пълно с дизели... Лошото е, че съм с две бензинови и ще е доста разоряващо, но здраве да е!