RAV4 III 2.0 бензин автомат неприятно виене
Здравейте колеги,
от години чета форуми, но за пръв път пиша...
купих си RAV4 III 2.0 бензин автомат. Търсих дълго време колата и сега много и се радвам, но има неща, който ме притесняват/дразнят.
1.обслужването на колата и най-вече на автомата...търсил съм из темите и имената ,който се препоръчват са теми от преди повече от година.. ако може да препоръчате някого, ще съм ви благодарен. ( свързал съм се с мехаННика, просто човека е доста зает)
2. Има много неприятно виене между 40-50 км/ч само при подаване на газ, ако не подавам газ няма виене. Гумите са миналогодишни и изглеждат добре...
3. Има и неприятен звук някъде в дясно, като на незатворена врата след преминаване през неравност, но не мисля, че е нещо страшно.. по скоро другото виене ме притеснява.
Много ви благодаря предварително и се надявам да се получи добра дискусия.
от години чета форуми, но за пръв път пиша...
купих си RAV4 III 2.0 бензин автомат. Търсих дълго време колата и сега много и се радвам, но има неща, който ме притесняват/дразнят.
1.обслужването на колата и най-вече на автомата...търсил съм из темите и имената ,който се препоръчват са теми от преди повече от година.. ако може да препоръчате някого, ще съм ви благодарен. ( свързал съм се с мехаННика, просто човека е доста зает)
2. Има много неприятно виене между 40-50 км/ч само при подаване на газ, ако не подавам газ няма виене. Гумите са миналогодишни и изглеждат добре...
3. Има и неприятен звук някъде в дясно, като на незатворена врата след преминаване през неравност, но не мисля, че е нещо страшно.. по скоро другото виене ме притеснява.
Много ви благодаря предварително и се надявам да се получи добра дискусия.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
1. Има тема и раздел за сервизи... Да, някои мнения са стари - може да повдигнете конкретна тема за да попитате за актуално състояние на конкретен сервиз.
2. Виенето като неправилно работеща зъбна двойка ли е, или някакъв резонанс
3. Е там трябва да се услушате - дали е биалетка, някой тампон, или просто нерегулирана врата?
2. Виенето като неправилно работеща зъбна двойка ли е, или някакъв резонанс
3. Е там трябва да се услушате - дали е биалетка, някой тампон, или просто нерегулирана врата?
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler,
Благодаря за бързият отговор.
Относно виенето, не съм сигурен какво значи неправилно работеща зъбна двойка, но се чува точно “ВУ ВУ ВУ “
ако това може да обесни какъв е звука. Интересното е, че като не подавам газ звука го няма само при подаване на газ и конкретно между 40 и 50 км/ч след това се завърза темпото и изчезва. Имам съмнения, че е някой доференциал. Звука е като на лагер главина, но той би звучал и когато не подавам газ.. съжалявам за глупавите обеснения, но за пръв път имам кола 4х4.
Благодаря за бързият отговор.
Относно виенето, не съм сигурен какво значи неправилно работеща зъбна двойка, но се чува точно “ВУ ВУ ВУ “

- slowtraveler
Ами неправилно работеща зъбна двойка е когато не са спазени ъглите - дали поради износване на зъбчатки, или отместване на валовете заради разбити лагери - това е въпрос на диагностика...
Да, точно заради диференциал те попитах, но е добре да видиш откъде по-точно се чува - да не е някой лагер към задния кардан?
Да, точно заради диференциал те попитах, но е добре да видиш откъде по-точно се чува - да не е някой лагер към задния кардан?
Днес смених маслото и на задния и на предния диференциал.В предния почти нямаше масло и се надявах след смяната му виенето да изчезне, но уви има си го... задният диференциал си личи, че е правен( има червен силикон по двете части) и беше леко омаслен. На предния сложих масло от Тойота 85w90 което струваше 1л 28лв с напръстник за пропката. А на задния 80w90 Total. В Тойота твърдяха, че трябва да са с еднакво масло двата доференциала. Но в ауто дата ясно пишеше, че са различни. Заради това сложих различни. Мисля, че в Тойота просто нямаха от двете масла...
За лагер незнам как да разбера дали е разбит. Ако знаете кой би могъл да направи такъв тип диагностика в района на София, ще съм ви благодарен.
За лагер незнам как да разбера дали е разбит. Ако знаете кой би могъл да направи такъв тип диагностика в района на София, ще съм ви благодарен.

Последно промяна от Cruiser на 06 Юли 2018 18:27, променено общо 1 път.
- slowtraveler
Навярно говориш за диференциали - другите заподозрени
Диференциалите на мостовете са онези 'кутии', които разпределят въртящия момент между полуоските на моста (на РАВ-ката ще видиш само задния, а предния е заедно с кутията). А кардана е един дълъг вал от раздатката или централния диференциал към задния мост при РАВ-ката...
За кардана не съм 100% сигурен, ама ми се върти из главата, че кардана (на РАВ-ката е един - заден), имаше един висящ лагер, който обаче вероятно се усеща като вой по цялото купе...
За добър диагностик съм чувал добри думи в Сф само за Сашо - мехаННика... Така, че ако не може в момента, вероятно ще може да влезеш в графика му след известно време ако си настоятелен..
100% има и други свестни майстори, но не ги знам
Ако някой колега знае - да казва...

За кардана не съм 100% сигурен, ама ми се върти из главата, че кардана (на РАВ-ката е един - заден), имаше един висящ лагер, който обаче вероятно се усеща като вой по цялото купе...
За добър диагностик съм чувал добри думи в Сф само за Сашо - мехаННика... Така, че ако не може в момента, вероятно ще може да влезеш в графика му след известно време ако си настоятелен..
100% има и други свестни майстори, но не ги знам

Да диференциал имах предвид. Съжалявам редактирах малко горното си мнение. В крайна сметка мисля да изчакам Сашо. МехаННика за помощ и съвет. 

И при мене има един специфичен шум като много тихо виене при около 40-50 км при слабо ускорение, но не ме дразни, даже ми харесва:))
Toyota Rav4 2007 2.0 Automatic
Kia Cerato 1.6 LPG
Kia Cerato 1.6 LPG
Здравейте колеги,
Помагайтеее...( виенето си го има, след смяна на масла в двата диф. и семеринг на задния. Пиша тук за да съживя темата и ако колегата с виенето има развитие, но сега проблема е друг..) на морето съм и май ми замина акумулатора. Препоръчайте магазин за акумилатори в Бургас или Созопол.
Помагайтеее...( виенето си го има, след смяна на масла в двата диф. и семеринг на задния. Пиша тук за да съживя темата и ако колегата с виенето има развитие, но сега проблема е друг..) на морето съм и май ми замина акумулатора. Препоръчайте магазин за акумилатори в Бургас или Созопол.

- platinius
- Автомобил: Toyota RAV4 III
Колега Cruiser, успя ли да откриеш от къде идва виенето на РАВ-ката?Cruiser написа: ↑15 Авг 2018 00:34 Здравейте колеги,
Помагайтеее...( виенето си го има, след смяна на масла в двата диф. и семеринг на задния. Пиша тук за да съживя темата и ако колегата с виенето има развитие, но сега проблема е друг..) на морето съм и май ми замина акумулатора. Препоръчайте магазин за акумилатори в Бургас или Созопол.![]()
Колега Cruiser, +1 за развитието на проблема. В случай, че имате решение, моля споделете.
-
- Автомобил: Rav4 2.0 VVT-I + АГУ
Колега Cruiser, установихте ли на какво се дължи това виене?
-
- Автомобил: Rav4 2.0 VVT-I + АГУ
Имам усещането, че съм си купил въпросният автомобил от @Cruiser. Проблемът е 1:1. Също смених маслата на скоростна кутия и диференциал, но това ву ву ву между 40-50 си остана. В сервиза ми казаха, че маслото в диференциала е било добре, без стружки и вероятно не е от там шумът. Но аз силно се съмнявам. Някой може ли да ме насочи какво и къде да проверя? Също като паднаха температурите, като тръгвам на сруден двигател се чува и усеща едно вибриране/придърпване, когато воланът е завъртян. Когато е направо не се усеща. ..
-
- Автомобил: Rav42008automat
Здравейте, имам същия проблем. Този лагер, който споменавате възможно ли е да се нарича "опорен лагер"? Защото моя майстор на първо четене по телефона каза това. Ако някой е разрешил проблема нека сподели
-
- Автомобил: TLC 5.7 V8, 2008
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 20 пъти
Имаме същия автомобил - 2007 г. Колата я караме от февруари 2021.
И аз бях изненадан от същия шум, който описвате.
Смених маслата на раздатката и на задния диференциал.
При смяната, маслата бяха чисти и без твърди частици - стружки или друго.
Смених маслото на скоростната кутия - със сваляне на картера, миене на картера и смяна на филтъра.
Маслото беше червено - не кафяво, но имах чувството, че филтърът не беше сменян много дълго време - имаше много гняз по него в смукателната част.
Картерът - имаше отлагания по дъното и много малко метални частици по магнитите.
Няма промяна - все същото. Но май му свикнах и не го търся.
И аз бях изненадан от същия шум, който описвате.
Смених маслата на раздатката и на задния диференциал.
При смяната, маслата бяха чисти и без твърди частици - стружки или друго.
Смених маслото на скоростната кутия - със сваляне на картера, миене на картера и смяна на филтъра.
Маслото беше червено - не кафяво, но имах чувството, че филтърът не беше сменян много дълго време - имаше много гняз по него в смукателната част.
Картерът - имаше отлагания по дъното и много малко метални частици по магнитите.
Няма промяна - все същото. Но май му свикнах и не го търся.
Lexus LS 460, V8 / 2007
CHR 2.0 GR Sport, 2023
CHR 2.0 GR Sport, 2023