Имам проблем със съединител на Toyota Corolla Liftback '88. Купих я в края на декември м.г., навъртях едно две хиляди километра (сега съм в Сибиу, Румъния) и нямаше проблем. В неделя, а и тази сутрин забелязах, че като пали придръпва с натиснат съединител, а при вкарване на скорости (като цяло всичките, дори понякога при изключен двигател и натиснат съединител) се усеща някакво напрежение, все едно трябва да преодолея чоп.
Преди малко като седнах на нея беше ужас - хъркане на скорости и т.н., въпреки че натисках педалът на съединителя до ламарината. Като се прибрах пробвах хода, при изключен двигател и се оказа, че започва да отлепя (усеща се съпротивление) почти долу. Няма как да проверя, а и старата ми кола - Фиат Типо нямаше никакви проблеми със съединителя, затова и не съм се занимавал.
Колата е с базовия 1.3 мотор, 12 клапана, 1988 година и ме съмнява да е с хидравличен съединител (отделно като сменях масла и т.н. освен казанче за спирачната течност друго не видях (разширителното на охладителната система не го броим, а и колата е с механичен усилвател на волана).
Как да регулирам ходът на педала (огромен е, както писах по-горе - отлепя в долните 20% от хода) и как да разбера нивото и качеството на маслото в скоростната кутия - предполагам изобщо не е сменяно, а машината е на над 300000 км.
Благодаря предварително!