Горивен филтър за Toyota Celica T23 (2000г.)
-
Здравейте,
На този модел на Тойота горивният филтър се намира в резервоара с бензиновата помпа. Прочетох противоречиви мнения дали трябва да се сменя с останалите филтри (всяка година) или се сменя при смяна на помпата. Бихте ли ми казали в крайна сметка, трябва ли да се сменя или не ?
На този модел на Тойота горивният филтър се намира в резервоара с бензиновата помпа. Прочетох противоречиви мнения дали трябва да се сменя с останалите филтри (всяка година) или се сменя при смяна на помпата. Бихте ли ми казали в крайна сметка, трябва ли да се сменя или не ?
- spiridoncho
Принципно филтъра е lifetime т.е. доживот. Най добре е да си го сменяш на около 80000 км за да нямаш проблеми. Заради позадръстен филтър помпата се мъчи и по-лесно изгаря. Ако си купил сега колата просто си го запланувай за смяна. Препоръчвам ти да е в по хладно време за да не ти смърди на бензин ако опръскаш нещо
.

-
Да и аз така го бях замислил.spiridoncho написа: Принципно филтъра е lifetime т.е. доживот. Най добре е да си го сменяш на около 80000 км за да нямаш проблеми. Заради позадръстен филтър помпата се мъчи и по-лесно изгаря. Ако си купил сега колата просто си го запланувай за смяна. Препоръчвам ти да е в по хладно време за да не ти смърди на бензин ако опръскаш нещо.
Начи, имам същата кола, същата година, слабия мотор. И аз се подведох да вадя помпа, да видя филтъра, обаче се оказа, че филтър няма! Има цедка на смукателя на помпата. Всичко изглеждаше като ново, включително и резервоара вътре. Напълно излишно рискувах да счупя връзката на маркуча към помпата, така че съвета ми към теб е - недей!
- spiridoncho
Филтър има на 100%. Колега, разглобил си всичко и не си разбрал че филтъра е в пластмасата. Представлява нещо като гъба и ако се погледне нов филтър на слънчева светлина ясно прозира пълнежа. Ако все пак си сменил филтъра, макар и счупил връзката на маркуча си облекчил работата на помпата. Ако се бях сетил, че трябва да опровергавам такова твърдение, щях да му направя на стария филтър дисекция и да ти го пратя по колеги да го разгледаш. Там на филтъра е закачен и регулатора за налягане, който и без това се бъзика при коли около 200к км, а си го представи тоз регулатор без филтър колко ще изкара. И ако няма филтър се чудя на моята жълтеникава пластмаса каква ли беше тази розова субстанция дето прозираше през пластмасата.
Между другото след смяната на филтъра почти не си чува помпата при подаване на контакт. Това е показател, че стария филтър е бил с намалена пропускливост.
П.С. Не изключвам и възможността да са ми продали кола Уникат с филтър в резервоара

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Относно филтъра - мисля че същия е и на Королата...
Е имаме такава 2004 година, и до момента не е пипан... Проблеми с автомобила няма..
Не че е лошо да се смени филтър - напротив...
Но от друга страна производителя също си е направил добра сметка - 'стандартния' живот автомобила си го изкарва без да пипаш филтъра...
Е имаме такава 2004 година, и до момента не е пипан... Проблеми с автомобила няма..
Но от друга страна производителя също си е направил добра сметка - 'стандартния' живот автомобила си го изкарва без да пипаш филтъра...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
rjd написа: Начи, имам същата кола, същата година, слабия мотор. И аз се подведох да вадя помпа, да видя филтъра, обаче се оказа, че филтър няма! Има цедка на смукателя на помпата. Всичко изглеждаше като ново, включително и резервоара вътре. Напълно излишно рискувах да счупя връзката на маркуча към помпата, така че съвета ми към теб е - недей!
И аз имам Селика T23 (2ZZ-GE) със сигурност има филтър, аз си купих оригинален такъв от Тойота преди повече от 4 години, но се отказах да го сменям, защото ако колата няма някакви проблеми това е абсолютно излишно!
Иначе ето клипче как се сменя: https://www.youtube.com/watch?v=p1Y1oWT8paE
Поздрави!
Celica TS 1.8 VVTL-I 192 ps
-
Това е така, но "стандартен" живот е неточно понятие. Също така, ако не се лъжа в ръководството на Тойота се казваше, че на определени километри трябва да се смени, но не си спомням точно на колко.slowtraveler написа: Относно филтъра - мисля че същия е и на Королата...
-
Така е принципно съм съгласен с теб, но все пак филтър е, особено ако не са качествени горивата със сигурност заминава било то леко по-леко. Определено, обаче ми се вижда рискова смяната му, а и имам приятел със Субару на което му се счупиха пластмасите при една такава смяна, така че въобще не е за подценяване.stefo91 написа:rjd написа: Начи, имам същата кола, същата година, слабия мотор. И аз се подведох да вадя помпа, да видя филтъра, обаче се оказа, че филтър няма! Има цедка на смукателя на помпата. Всичко изглеждаше като ново, включително и резервоара вътре. Напълно излишно рискувах да счупя връзката на маркуча към помпата, така че съвета ми към теб е - недей!
И аз имам Селика T23 (2ZZ-GE) със сигурност има филтър, аз си купих оригинален такъв от Тойота преди повече от 4 години, но се отказах да го сменям, защото ако колата няма някакви проблеми това е абсолютно излишно!
Поздрави!
Е.Александров написа:Така е принципно съм съгласен с теб, но все пак филтър е, особено ако не са качествени горивата със сигурност заминава било то леко по-леко. Определено, обаче ми се вижда рискова смяната му, а и имам приятел със Субару на което му се счупиха пластмасите при една такава смяна, така че въобще не е за подценяване.stefo91 написа:rjd написа: Начи, имам същата кола, същата година, слабия мотор. И аз се подведох да вадя помпа, да видя филтъра, обаче се оказа, че филтър няма! Има цедка на смукателя на помпата. Всичко изглеждаше като ново, включително и резервоара вътре. Напълно излишно рискувах да счупя връзката на маркуча към помпата, така че съвета ми към теб е - недей!
Поздрави!
Да пак казвам, че ако колата няма проблем, според мен не си заслужава да се сменя филтъра - добрата стара поговорка - "работи ли по добре не пипай"! Не че не обичам всичко да е както трябва, но просто не виждам смисъл от смяната му. Някъде имах manual за Celica T23 трябва да проверя дали въобще препоръчват да се сменя на определени километри.
-
Да определено. Сега се поразрових и не видях никъде да пише, че трябва да се сменя. Така че най-добре въобще да не се пипа !stefo91 написа:Е.Александров написа:Така е принципно съм съгласен с теб, но все пак филтър е, особено ако не са качествени горивата със сигурност заминава било то леко по-леко. Определено, обаче ми се вижда рискова смяната му, а и имам приятел със Субару на което му се счупиха пластмасите при една такава смяна, така че въобще не е за подценяване.stefo91 написа:
Поздрави!
Да пак казвам, че ако колата няма проблем, според мен не си заслужава да се сменя филтъра - добрата стара поговорка - "работи ли по добре не пипай"! Не че не обичам всичко да е както трябва, но просто не виждам смисъл от смяната му. Някъде имах manual за Celica T23 трябва да проверя дали въобще препоръчват да се сменя на определени километри.
-
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 5 пъти
Ако нещо работи, най-добрият и гарантиран начин да спре, е като бъде профилактирано
!

Toyota Corolla E10 2.0D 1994 г.
Toyota Corolla E10 2.0D 1996 г. - функциониращ донор
Toyota Land Cruiser KZJ 70 3.0TD 1993 г.
ГАЗ 69М 1962 г. (вече бивш
)
Toyota Corolla E10 2.0D 1996 г. - функциониращ донор
Toyota Land Cruiser KZJ 70 3.0TD 1993 г.
ГАЗ 69М 1962 г. (вече бивш

-
За жалост често се получава така съгражданино, но ако знаеш какво правиш и го правиш качествено не би трябвало да е така ! В конкретният случай, поне за мен стигнахме до извода, че профилактично да го сменяш не е необходимо, пък който както желае все пак.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Точно това имах предвид когато споменах 'стандартен живот на автомобила'... (на Т22 също не се пипаше - това бе първият ми бензинов автомобил, на който не пишеше нищо за горивен филтър)..
Да, ако подкараш 20-30 годишен автомобил, каран с незнайни горива - може да се наложи смяна на филтъра...
Но иначе - не се пипа...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Като за финал, само искам да дам един много добър manual (за Celica T23 - 1ZZ-FE и 2ZZ-GE) ето линка - https://www.celicahobby.com/tech/2000-2 ... olume2.pdf
Поздрави!

Поздрави!