проблем с електроусилвател Корола Е15 (2008г)

zet-10

Мнение от zet-10 » 25 Окт 2016 18:00

Здравейте,
имам проблем със електроусилватела (електрохидравликата ако така ще ме разберат повече хора) марка DENSO model 995-13001, за въпросния автомобил Тойота Корола 2008г. (Е15) (същият е и за Аурис същите години)
Проблема е, е че тропа и то много силно. Особено като се минава през неравен терен или павета тропането е все едно ще се разглоби. Тропа все едно е рейката но не е тя.
Когато закупих автомобила нямаше проблем....постепено взе да се чува това потропване и след време реших да оправя проблема....то не бяха проверки на рейката на карданното валче което свързва рейката със сервото (смених и него) и накрая смених цялото серво (втора ръка), уж изчезна и след време пак се появи. Когато волана е отпуснат (не се стяга с ръце) и минавам примерно през павета, неравности тропа....навия ли волана в някоя от посоките и тропането изчезва дори и малко да е навиването. Оптиахме се да е преправим малко (побългарим) отворихме е няма нищо сложно в нея....сменихме един иглен лагер, и сложихме една допълнителна втулка за да уплатнява уж по-добре. Тропането почти изчезна, чуваше се много много слабо. Това го направихме преди 4-5 месеца...но от близо месец тропането се увеличи сериозно и сега тропа супер неприятно и когато се държи волана се усеща и с ръцете. И тъй като смятам че това не е консуматив който да се сменя през 4-5 месеца (не е нормално), искам да попитам дали някой е имал същият проблем и дали е намерил решение?

memorex

Мнение от memorex » 25 Окт 2016 18:38

Здравей колега ,
Не съм спец но ми стана интересен казуса.Ще следя темата с интерес.Мога ли да попитам какво ви накара да търсите проблема в рейката и да инвестирате в нова?Имал съм подобен проблем и след смяна биалети за по 30лв броя се оправи автомобила.

zet-10

Мнение от zet-10 » 25 Окт 2016 18:46

Не не колега смених само хидраваликата + карданчето което свързва хидравликата с рейката (без рейката)
Самото тропане не се чува ниско в автомобила а си е горе при волана....дори когато е на място когато се дава леко завъртане в ляво и дясно се чува това тропане.....
както е тук в клипа само че при мен е по силно.... https://www.youtube.com/watch?v=bwT1_Lv9fz4

memorex

Мнение от memorex » 25 Окт 2016 19:01

Здравей отново,
Съжалявам че не мога да помогна .Ще ми трябва време да осмисля нещата около електроусилвателя и другите компоненти.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 26 Окт 2016 12:48

1. При Тойота навярно не е хидравлика, а електроусилвател... Електрохидравлика има например на опелите - електродвигателче върти хидравлична помпа.. На джипа ми също е електрохидравлика. Но при тойота трябва да си е 'суха' рейка'...

2. Вероятно страдате от стандартния 'дефект' за повечето автомобили с регулируем волан - тропане в шлиците на мястото за регулиране 'дълбочината' на волана... Решава се отново 'временно' с поставяне на гъста смазка. За предпочитане високотемпературна, за да не се стече лятото като се нагрее купето... Мисля и тук сме обсъждали този проблем..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Публикувай отговор