Внос на Toyota от Германия - процедура за покупка от частно лице ?
Здравейте,
Не съм сигурен дали темата е точно за тук, а и може да е дъвкана доста, но през търсачката на форума не успявам да намеря полезна информация.
Искам да си купя Тойота втора ръка, но в БГ обявите/търговците не ми допадат и се чудя дали да не си купя от Германия. Чувал съм, че там връщането на КМ се наказва сериозно и дори да има такъв риск е минимален, а в БГ това е всеобща практика. С оглед на това и на факта, че като съм бил в Германия дори колите на 20 години изглеждат добре и поддържани, считам че е доста по-вероятно там да попадна на добра кола.
Иска ми се да видя все пак колата на живо и съответно да си я докарам сам - ако някой има опит нека сподели. Гледам за коли с TUV(технически преглед) и въпросите ми са:
- каква е процедурата по закупуването на колата?
- ако е от частно лице мога ли да си я докарам с немските номера или ми трябват транзитни?
- чувал съм, че ако е от автокъща ми трябват транзитни номера(70 евро)?
- освен за тези транзитни номера, винетки и гориво до БГ има ли някакви други сигурни разходи?
Обмислям и варианта ако харесам нещо да ми го докарат с автовоз, бихте ли споделили коректни фирми/лица, които се занимават с това и примерни цени(предполагам цената от Мюнхен ще е по-ниска сравнена с Хамбург хаха).
Благодаря предварително и приятен ден!
Любо
Не съм сигурен дали темата е точно за тук, а и може да е дъвкана доста, но през търсачката на форума не успявам да намеря полезна информация.
Искам да си купя Тойота втора ръка, но в БГ обявите/търговците не ми допадат и се чудя дали да не си купя от Германия. Чувал съм, че там връщането на КМ се наказва сериозно и дори да има такъв риск е минимален, а в БГ това е всеобща практика. С оглед на това и на факта, че като съм бил в Германия дори колите на 20 години изглеждат добре и поддържани, считам че е доста по-вероятно там да попадна на добра кола.
Иска ми се да видя все пак колата на живо и съответно да си я докарам сам - ако някой има опит нека сподели. Гледам за коли с TUV(технически преглед) и въпросите ми са:
- каква е процедурата по закупуването на колата?
- ако е от частно лице мога ли да си я докарам с немските номера или ми трябват транзитни?
- чувал съм, че ако е от автокъща ми трябват транзитни номера(70 евро)?
- освен за тези транзитни номера, винетки и гориво до БГ има ли някакви други сигурни разходи?
Обмислям и варианта ако харесам нещо да ми го докарат с автовоз, бихте ли споделили коректни фирми/лица, които се занимават с това и примерни цени(предполагам цената от Мюнхен ще е по-ниска сравнена с Хамбург хаха).
Благодаря предварително и приятен ден!
Любо
Последно промяна от Akima на 19 Юни 2016 11:48, променено общо 1 път.
Причина: Променено заглавие.
Причина: Променено заглавие.
- ffsolutions
Внос на Тойота от Германия?
Здравей, колега,
Аз си вкарах колата от Германия преди 2 години. Също като теб търсих кола с TUV, пълна сервизна история, без инциденти и до 160к км.
Ако сега ме върнеш на същото място, бих повторил без да се замисля.
Процедурата при мен - избрах си 5-6-7 коли онлайн през мобиле-то, след което моят човек ги провери на място там при следващото му ходене към Германия. Обади се, че едната е много читава, и така вече 2 години и 30К километра само масла, филтри и газ (дано да е все така
).
Трудно ми е да ти дам детайлна информация за разходите по номера, винетки и т.н., тъй като аз процедирах с поръчка, при което колата ми дойде на платформа от Германия срещу предварително договорена комисионна за човека, който ми я докара. В Германия се прави договор за продажба (беше 1 лист, нещо съвсем семпло), на базата на който колата се регистрира в КАТ. В България обаче ще ти трябва гражданска и винетка ако ще я вкарваш на собствен ход (за Германия не знам), както и временни номера. Приготви си и 250 лв. за Еко такса. По-добре потърси в Чичо Гугъл за тези детайли - дори и да не е в Тойота форума, сигурен съм ще намериш информация онлайн.
Едно мога да ти "гарантирам" - колата ще ти дойде по-солено от там заради разходите по докарването. Колкото по-евтин автомобил търсиш, толкова повече тежат разходите по вноса, тъй като цената е кажи-речи една, без значение дали колата е 2000 или 10000 евро, така че си прави сметката добре.
От друга страна е много по-вероятно да си доволен от покупката си, в сравнение с еквивалентна "далавера" по нашенските автокъщи. С много късмет и търпение и от тук можеш да намериш читав автомобил, но за мен не си струва руската рулетка.
Ако ти трябват контакти - пиши на лично съобщение.
Разпитай и приятелите си, все някой има познат, който се занимава с това, но гледай да е доверен и проверен човек.
Дано съм помогнал, и успех!
Аз си вкарах колата от Германия преди 2 години. Също като теб търсих кола с TUV, пълна сервизна история, без инциденти и до 160к км.
Ако сега ме върнеш на същото място, бих повторил без да се замисля.

Трудно ми е да ти дам детайлна информация за разходите по номера, винетки и т.н., тъй като аз процедирах с поръчка, при което колата ми дойде на платформа от Германия срещу предварително договорена комисионна за човека, който ми я докара. В Германия се прави договор за продажба (беше 1 лист, нещо съвсем семпло), на базата на който колата се регистрира в КАТ. В България обаче ще ти трябва гражданска и винетка ако ще я вкарваш на собствен ход (за Германия не знам), както и временни номера. Приготви си и 250 лв. за Еко такса. По-добре потърси в Чичо Гугъл за тези детайли - дори и да не е в Тойота форума, сигурен съм ще намериш информация онлайн.
Едно мога да ти "гарантирам" - колата ще ти дойде по-солено от там заради разходите по докарването. Колкото по-евтин автомобил търсиш, толкова повече тежат разходите по вноса, тъй като цената е кажи-речи една, без значение дали колата е 2000 или 10000 евро, така че си прави сметката добре.
От друга страна е много по-вероятно да си доволен от покупката си, в сравнение с еквивалентна "далавера" по нашенските автокъщи. С много късмет и търпение и от тук можеш да намериш читав автомобил, но за мен не си струва руската рулетка.
Ако ти трябват контакти - пиши на лично съобщение.
Разпитай и приятелите си, все някой има познат, който се занимава с това, но гледай да е доверен и проверен човек.
Дано съм помогнал, и успех!

2005 Toyota Avensis T25 Estate - 2.0, 1CD-FTV powerplant
"Щастието ни зависи от нас самите."
- Аристотел
"Щастието ни зависи от нас самите."
- Аристотел
Колега, благодаря за изчерпателния отговор. Все още се чудя как точно да се случат нещата, така че ако някой друг има подобен опит нека сподели 
Приятен ден

Приятен ден

Здравей колега аз моятат я купих скоро от германия дюселдорф . Харесах си я по интернет спазарих се с германеца по телефона и платих да ми я докарат 1100 лв. По нформация на познат разходите да си я докараш на ход е около 400 500 евро със номера ,застраховки и гориво за храната и спане оттделно . Колата ми е читава и засега съм доволен . 300 350 евро от цената на колата можеш да свалиш по телефона .
Corolla verso 2.2 d4d
Здравей,
Благодаря за отговора. Харесал съм една на търг в ибей, продавача има 100% репутация и колата е в изключително състояние и км. Ако спечеля търга(свършва след 9 часа Хаха)трябва да я взема до 25-и този месец и ще трябва да отида сам( едва ли някой ще реагира за 3-4 дни и ще даде 100% гаранция, че няма да се забави с доставката). Един човек, който е внасял коли на ход ми каза, че като има tuv ми трябват само номера за 70 евро и другото е гориво и винетки. Нямам му контакт, за да го разпитам подробно... Иначе ако е само гориво, винетки и 70 евро за номера ще ми струва 250 евро + 100 евро за останалите разходи(път натам, храна и хостел).
Поздрав
Благодаря за отговора. Харесал съм една на търг в ибей, продавача има 100% репутация и колата е в изключително състояние и км. Ако спечеля търга(свършва след 9 часа Хаха)трябва да я взема до 25-и този месец и ще трябва да отида сам( едва ли някой ще реагира за 3-4 дни и ще даде 100% гаранция, че няма да се забави с доставката). Един човек, който е внасял коли на ход ми каза, че като има tuv ми трябват само номера за 70 евро и другото е гориво и винетки. Нямам му контакт, за да го разпитам подробно... Иначе ако е само гориво, винетки и 70 евро за номера ще ми струва 250 евро + 100 евро за останалите разходи(път натам, храна и хостел).
Поздрав

- ivied
- Автомобил: Yaris Cross
- Благодарил/а: 8 пъти
- Получена благодарност: 10 пъти
1. Застраховка
а) 15 дни - 81 Е
б) 30 дни - 87 Е
2. Номера - 19 Е
3. Документи регистрация - 40 Е (в цуласунга - бюрото за регистрация)
4. Данък - до 30 Е - определя се веднага на място, но се плаща до/след един месец и трябва немска сметка - изчислява се според (kW) по документите на колата
та така...
Освен с талона след договора (има го във всеки немски сайт за продажби)
а) 15 дни - 81 Е
б) 30 дни - 87 Е
2. Номера - 19 Е
4. Данък - до 30 Е - определя се веднага на място, но се плаща до/след един месец и трябва немска сметка - изчислява се според (kW) по документите на колата
та така...
По света има все по-малко мотики, върху които не е стъпвал човешки крак.
Какво е жизнен опит? Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Какво е жизнен опит? Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Здравей колега,ivied написа: 1. Застраховка
а) 15 дни - 81 Е
б) 30 дни - 87 Е
2. Номера - 19 Е
та така...
Благодаря за отговора, точно такава информация ми трябваше. В късния неделен следобед се порових в нета и открих сайтове, от които може да поръчаш онлайн номерата и застраховката. Предполагам с тях отиваш после да я регистрираш и така спестяваш време.
За съжаление не спечелих търга. Използвам една платформа bidbag.com(sniper tool за ebay), която залага вместо теб в последния момент на търга и така не се вдига излишно цената предварително. По някаква неясна причина bidbag не беше заложила(предполагам продавача е сложил някакви ограничения).
Колата беше Corolla Verso E121 2.0 D4D в изключително състояние, със сервизна книжка, два комплекта гуми с джанти и на 69 000км. Естествено за нищо няма 100% гаранция, но в случая беше 99% сигурно, че всичко е както е описано. Обявата беше от частно лице с отлична репутация 100% от близо 700 сделки, а в eBay всичко се крепи на това. За мен eBay(имам над 150 покупки) и Amazon са едни от най-добрите места за пазаруване ако познаваш платформите.
Бях задал максимален залог 3300 Евро, като колата я купиха за 3110

Ето линк към търга:
http://www.ebay.de/itm/Toyota-Corolla-V ... true&rt=nc
Сега съм се насочил към една Honda Stream 1.7 бензин от частно лице в БГ, така че най-вероятно това ще е следващата ми кола.
Научих доста от отговорите на колегите и вярвам, че в бъдеще ще ми бъде полезна. Надявам се темата да послужи и на други съфорумци, които искат нещо добро за парите си и са уморени от тукашните джамбази продаващи основно нагласени кошници с етикети "уникат", "като нова", "качваш се и караш"...
Приятен ден,
Любо
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти

Защо се занимаваш с разни такива измислени сайтове? Залога няма нищо общо с цената, върху която ще се изтъргува.
В ибей просто си слагаш директно 3300 и това е максимум, който ти си склонен да дадеш. Това не означава, че ти ще дадеш веднага тези пари.
Ако аз заложа 2000, то системата автоматично ще наддаде със стъпката там колко е зададена, а няма да сложи директно 3300, колкото си определил за максимум. Демек ибей сам си наддава до твоя максимум. Не се занимавай друг път с такива измислени сайтове.
Отделно, че ако ти пръв си "заложил" макс 3300, а аз след теб слагам същите 3300 като макс, то първия заложил макса печели. Иначе ти ще трябва да дадеш след мен 3350, за да вземеш търга, което си е отново набутвация.
Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

Здрасти,BOz написа:
Защо се занимаваш с разни такива измислени сайтове? Залога няма нищо общо с цената, върху която ще се изтъргува.
В ибей просто си слагаш директно 3300 и това е максимум, който ти си склонен да дадеш. Това не означава, че ти ще дадеш веднага тези пари.
Ако аз заложа 2000, то системата автоматично ще наддаде със стъпката там колко е зададена, а няма да сложи директно 3300, колкото си определил за максимум. Демек ибей сам си наддава до твоя максимум. Не се занимавай друг път с такива измислени сайтове.
Отделно, че ако ти пръв си "заложил" макс 3300, а аз след теб слагам същите 3300 като макс, то първия заложил макса печели. Иначе ти ще трябва да дадеш след мен 3350, за да вземеш търга, което си е отново набутвация.
Всичко, което си написал е така, но разликата е, че когато 20 човека заложат парите в началото на търга цената се вдига от по-рано и винаги крайната цена е по-висока. По тази причина много хора залагат в последния момент. Обикновено така е възможно да направиш супер сделка. Ползвам ибей от над 10г. и съм участвал в търгове, в които има 1-2 залога и в последните 10 секунди залагат 5-10 човека точно с тази цел.
Поздрав,
Любо
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Няма логика в поведението и разсъждението ти защото:libengazi написа: Всичко, което си написал е така, но разликата е, че когато 20 човека заложат парите в началото на търга цената се вдига от по-рано и винаги крайната цена е по-висока. По тази причина много хора залагат в последния момент. Обикновено така е възможно да направиш супер сделка. Ползвам ибей от над 10г. и съм участвал в търгове, в които има 1-2 залога и в последните 10 секунди залагат 5-10 човека точно с тази цел.
1. Ти сам знаеш до каква сума искаш да наддаваш.
2. Ако предположим логиката ти за вярна, то всички останали хора пак ще чакат в последния момент да залагат. През това време няма да има залози и цената отново ще си стои ниска. И в последния момент, когато всички започнат да наддават, то ти "автоматично" ще наддаваш, на база залога, който си направил първоначално. И ако на всички участници лимита им е по-нисък от твоя, то ти ще спечелиш със сигурност, без да гледаш, рефрешваш или каквото и да било, с цел да си сложиш ръчно залога. Излишно е просто.
Като в крайна сметка отново идваме до първа точка - без значение дали ще има постепенно наддаване или крайно наддаване, то ти знаеш до колко пари искаш да дадеш за дадена стока. Слагаш ги и това е.
Ако има постепенно наддаване, то участваш до твоя лимит. Ако има бързо и крайно, енергично наддаване, то пак стигаш до твоя лимит. Чисто математически си в една и съща позиция в крайна сметка.
Карай. Друга кола ще вземеш в крайна сметка.

Разход на хибрид-> 

- Not_active_user_1
@BOz ,
личи ти, че не си участвал на търговия и си много бос по темата. Чул си някой неща, но това, което твърдиш, че е едно и също дали ще наддадеш предварително или постепенно или директно накрая програмата ще ти го сложи, като цена изобщо не е така. В наддаването в 99% от случаите продавача с опит, както в случая има още няколко профила и има още няколко познати/партньори, които наддават и качват цената. В случая офертата 100% не е от частно лице, а е търговец. Само погледни кой наддава и какви са никнеймовете и ще ти стане ясно предполагам, че това са кухи профили за наддаване. Рейтинга на продавачите е също в много случай измама. С кухи профили може да си вдига рейтинга също. Нещата са доста сложни и дълги за обяснение. Само ще дам съвет да не си купувате кола, чрез Ибей. Други неща по-може, но кола НИКОГА. Риска е много голям да изгорите. ;)
Амазон е съвсем друга бира. Там нещата са много по-изчистени и истински. Четеш рецензиите на продукта и си правиш изводите. Понякога и там има измами и там се правят кухи профили и се пишат добри рецензии и се вдига рейтинг, но цедката е по-ситна и измамата по-рядка. Амазон определено си държат повече на реномето и са по-заинтересовани да имат добър имидж, отколкото ибей, който залага на риска при покупката. ;)
личи ти, че не си участвал на търговия и си много бос по темата. Чул си някой неща, но това, което твърдиш, че е едно и също дали ще наддадеш предварително или постепенно или директно накрая програмата ще ти го сложи, като цена изобщо не е така. В наддаването в 99% от случаите продавача с опит, както в случая има още няколко профила и има още няколко познати/партньори, които наддават и качват цената. В случая офертата 100% не е от частно лице, а е търговец. Само погледни кой наддава и какви са никнеймовете и ще ти стане ясно предполагам, че това са кухи профили за наддаване. Рейтинга на продавачите е също в много случай измама. С кухи профили може да си вдига рейтинга също. Нещата са доста сложни и дълги за обяснение. Само ще дам съвет да не си купувате кола, чрез Ибей. Други неща по-може, но кола НИКОГА. Риска е много голям да изгорите. ;)
Амазон е съвсем друга бира. Там нещата са много по-изчистени и истински. Четеш рецензиите на продукта и си правиш изводите. Понякога и там има измами и там се правят кухи профили и се пишат добри рецензии и се вдига рейтинг, но цедката е по-ситна и измамата по-рядка. Амазон определено си държат повече на реномето и са по-заинтересовани да имат добър имидж, отколкото ибей, който залага на риска при покупката. ;)