Лагер на макферсон за Корола Версо
Колеги,
питането ми е, дали лагера на опората на макферсона е в комплект с тампона (капсулован) или е отделно. Искам да знам дали мога да сменя само лагера, без да откачам всичко, за да си спестя реглаж или няма шанс.
Освен това, ако някой е сменял да каже каква марка е слагал, защото в сервиз ми казаха, че няма алтернатива, а само оригинал от TM - примерно.
питането ми е, дали лагера на опората на макферсона е в комплект с тампона (капсулован) или е отделно. Искам да знам дали мога да сменя само лагера, без да откачам всичко, за да си спестя реглаж или няма шанс.
Освен това, ако някой е сменял да каже каква марка е слагал, защото в сервиз ми казаха, че няма алтернатива, а само оригинал от TM - примерно.
Corolla Verso 2.0 D4D 2005г.
-
Re: Лагер на макферсон за Корола Версо
Здравей,
На Авенсис1 всичко е капсуловано, но ако сменяш си купи огигинално, че аз се набутах с едни монро и колата пропаше като икарус, та се наложи да си върна пак моите. Така, че ако ги сменяш САМО оригинално!
Поздрави!
На Авенсис1 всичко е капсуловано, но ако сменяш си купи огигинално, че аз се набутах с едни монро и колата пропаше като икарус, та се наложи да си върна пак моите. Така, че ако ги сменяш САМО оригинално!
Поздрави!

Точно за Авенсис (не знам кое поколение) ми казаха, че може само лагера да се смени. Сега съм в сервиз и ще пиша после какъв е резултата.
Потвърждавам, че лагера може да се смени отделно от тампона.
-
Симптомите бяха ужасно скъцане и пукане при въртене на волана, освен това започна да тегли накъдето си поиска при ниска скорост. Оказа, че е счупен дори въпросният лагер.
Колеги,
споделям опит. След много ходене по мъките (да бях послушал колега по-горе) и аз установих, че лагера не може да се смени отделно от тампона. Освен това, по-важното е, че алтернативите не вършат работа, трябва да е оригинален (закупен от представителство). Проблема е, че неоригиналните не правят разлика между Корола и Корола Версо, продаваните тампони са за Корола и по-тежкото Версо им разказва играта за по-малко от месец.
Цената в ТМ е около 180 лв. броя.
споделям опит. След много ходене по мъките (да бях послушал колега по-горе) и аз установих, че лагера не може да се смени отделно от тампона. Освен това, по-важното е, че алтернативите не вършат работа, трябва да е оригинален (закупен от представителство). Проблема е, че неоригиналните не правят разлика между Корола и Корола Версо, продаваните тампони са за Корола и по-тежкото Версо им разказва играта за по-малко от месец.
Цената в ТМ е около 180 лв. броя.
-
- Автомобил: Corolla Verso '04 2.0 D4D 116
- Получена благодарност: 1 път
Здравейте, смених лагерите на Версото преди месец-два с KYB. За няма и 2000км предницата се разхлопа. Свалих ги и лагерите не само бяха разбити, а дори горната чашка на пружината, която контактува с вътрешната гривна на лагера беше задрала в корпуса на монтажното легло на лагера.
https://youtube.com/shorts/veciVcwcWN8?feature=share
Нормален ли е този (д)ефект? Да не би аз нещо да пропускам при монтажа? Гайките ще ги стегна по предписание като кача амортисьорите на колата, дори ще прибера малко пружините с крик под носача. Този луфт обаче отсега ми навява помисли за хлопане през дупките и поръчване на оригинални лагери.
Явно не ми стигна та сега си взех пак някакви китайчета. Като натегнах гайките на амортисьорите, лагерите имат лек луфт дори на ръка.https://youtube.com/shorts/veciVcwcWN8?feature=share
Нормален ли е този (д)ефект? Да не би аз нещо да пропускам при монтажа? Гайките ще ги стегна по предписание като кача амортисьорите на колата, дори ще прибера малко пружините с крик под носача. Този луфт обаче отсега ми навява помисли за хлопане през дупките и поръчване на оригинални лагери.

- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
Интересна тема. На карината също имат лек луфт, по-малко от този на клипчето от горния пост, който се усеща на ръка само при свален макферсон, но са на 30 години все пак. Усеща се притропване при ляв завой с ниска скорост и неравности от дясната страна. Мисля, че е от този лагер, защото друго всичко е здраво.
Такива ли са симптомите?
А мислех да ги сменям....
Такива ли са симптомите?
А мислех да ги сменям....
Carina E 4AFE LB 1992
-
Без да претендирам за категоричност, мисля че в тези лагери не трябва да има толкова осезаем луфт. С този луфт точно на макферсона могат да се получат удари с голяма сила и респективно разрушителна мощ. Оригиналните лагери, които са на почти 300 хил.км имат аналогичен луфт. Проблемът им беше, че не са капсуловани и гумената шайбичка, която се монтира в долната им част и пази от навлизането на кал, беше тотално деградирала. Така изглеждаха те преди да ги подменя с КУВ:
https://youtube.com/shorts/KyOe5LVqC3Y?feature=share
https://youtube.com/shorts/KyOe5LVqC3Y?feature=share
- memorex
- Автомобил: avatar
- Благодарил/а: 90 пъти
- Получена благодарност: 67 пъти
Как ги избрахте новите лагери и какъв тип са?
Няма ли зегер ?
Няма ли зегер ?
"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming
-
Аз лично не успях да разгадая демонтажа им. Металната коруба, в която са монтирани е пресована. Пускат лагера и после на пресата. Иначе лагерите на ОЕМ и разните там китайци са стандартни 6302. Мога да пробвам да отворя пресовката на KYB, че е по-икономично изпълнение от ОЕМ, но дори да сменя лагерите с по-истински, остава въпросът колко надежна ще е новата пресова сглобка, която ще възпроизведа с подходящ дорник и чук...и дали няма да се отвори в някоя дупка.
Последно промяна от boiski на 13 Окт 2021 21:31, променено общо 1 път.
- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
При мен няма ръжди и винаги е имало смазка там.
Всеки нормален лагер има хлабина. Може би на оригиналните тампони има монтирани лагери с намалена хлабина?
Интересно дали нов оригинален тампон мърда така?
Всеки нормален лагер има хлабина. Може би на оригиналните тампони има монтирани лагери с намалена хлабина?
Интересно дали нов оригинален тампон мърда така?
Carina E 4AFE LB 1992
-
Въпросът на въпросите.

Здравейте. Колата е корола версо смених ги с реплика(каяба). Нямаше и 2 месеца и почна да скрибуца на ляво като се върти волана. Мисля да отида направо в тойота да ми ги сменят. Имате ли информация към днешна дата колко пари ще са? Алтернатива е пак да сложа старите, но не мисля, че е оптимално решение.