Сдобих се с 6 литра такова масло по случайност-една от служебните хонди преди масло-смяна се тотализира,и това масло стгана излишно...да се изхвърля масло за 200 лева е грехота,и съм си наумил да го шибна в Королата...
Би ли имало някаква пречка?
Зная че за тови двигател повече се пепоръчва 5в40,и в момента е с него,и в Питстоп-а ми препоръчват такова....
Но трябва да кажа че преди него бях с 5в30 тойотско е двигателя работеше осезаемо по тихо...каточе ли и по икономично
Върпосното масло е Castrol EDGE FST 0W-30
Масло 0w30 за двигател Е12 2.0 D4D
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Re: Масло 0w30 за двигател Е12 2.0 D4D
За този двигател се препоръчва 5W30, поне в ръководството на Корола!!!
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
По принцип може да караш с него, но може и да го продадеш и ди си купиш 5W30.
От 5W30 и 5W40, аз предпочитам първото.
От 5W30 и 5W40, аз предпочитам първото.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
Навремето,при първо обслужване в ТМ Ауто ми препоръчаха 40,заради турбината,също и Питстоп,те твърдят че с таковамасло си идвала нова,може и така да е,но спрямо 5w30 с 40 двигателя си е шумен,квото и да ми говорят,и то осезаемо по шумен
каква всъщност е разликата с 0w30,това второто го дават даже за 20к маслосмяна,пък и е оригинално...аз няма се бръкна 200кинта за масло пък квото ще да става
Следам в нетаима някакви УЖ оригинални но двойно по евтини.....рисково си е
каква всъщност е разликата с 0w30,това второто го дават даже за 20к маслосмяна,пък и е оригинално...аз няма се бръкна 200кинта за масло пък квото ще да става

- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Ако маслото, което имаш (0W30) e оригинално нямаш пробелм, може да караш с него.
Разликата със 5W30 е, че 0W30 ще е по-тънко/редко през зимата, което даже е хубаво, защото зимата маслото се сгъстява.
А тъй като и двете са 30 при 100°С плътността им е еднаква, т.е. при загрял двигател работят еднакво.
Просто 0W30 е за по-ниски зимни темп. и е по-добро за студен старт поради това, което написах по-горе.
А 5W40 е по-гъсто и от двете при оптимална работна темп. на двигателя, която се приема, че е около 100°С (малко по-млако е).
На теория по-гъстото масло би трябвало да ти товари повече маслената помпа и да минава по-бавно през масления филтър, а от там може и налягането му да е малко по-ниско, което не е хубав признак при мазането на двигателя.
Те Тойота, ако трябваше щяха да напишат в книжката за експлоатация, 5W40, ама са написали 5W30.
С 0W30 двигателят ти ще е още по-тих ;-)
Разликата със 5W30 е, че 0W30 ще е по-тънко/редко през зимата, което даже е хубаво, защото зимата маслото се сгъстява.
А тъй като и двете са 30 при 100°С плътността им е еднаква, т.е. при загрял двигател работят еднакво.
Просто 0W30 е за по-ниски зимни темп. и е по-добро за студен старт поради това, което написах по-горе.
А 5W40 е по-гъсто и от двете при оптимална работна темп. на двигателя, която се приема, че е около 100°С (малко по-млако е).
На теория по-гъстото масло би трябвало да ти товари повече маслената помпа и да минава по-бавно през масления филтър, а от там може и налягането му да е малко по-ниско, което не е хубав признак при мазането на двигателя.
Те Тойота, ако трябваше щяха да напишат в книжката за експлоатация, 5W40, ама са написали 5W30.
С 0W30 двигателят ти ще е още по-тих ;-)
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
E точно това ми беше идеята де,така си мислех и аз,оригинално е,би трябвало поне,от офисиалния вносител
Castrol 0w30 FST
Само където незная дали е подходящо за моята тойота
Напълно синтетично масло от серията EDGE, разработено специално за автомобилите на VAG и най-вече за тези, които са оборудвани с DPF филтър. Намалявайки отделянето на вредни емисии и твърди частици в природата, като по този начин се защитава околната среда. В същото време, гарантирайки чистотата на двигателя, този продукт удължава живота на филтъра за твърди частици
ACEA A3/B3/B4
API SL/CF
VW 502 00 / 505 00 / 503 01
MB-Freigabe 229.3/ 229.5
BMW LongLife-01
Approved in accordance with GM-LL-A-025/ GM-LL-B-025
Ето това го дават в рид-ми то
Castrol 0w30 FST
Само където незная дали е подходящо за моята тойота

Напълно синтетично масло от серията EDGE, разработено специално за автомобилите на VAG и най-вече за тези, които са оборудвани с DPF филтър. Намалявайки отделянето на вредни емисии и твърди частици в природата, като по този начин се защитава околната среда. В същото време, гарантирайки чистотата на двигателя, този продукт удължава живота на филтъра за твърди частици
ACEA A3/B3/B4
API SL/CF
VW 502 00 / 505 00 / 503 01
MB-Freigabe 229.3/ 229.5
BMW LongLife-01
Approved in accordance with GM-LL-A-025/ GM-LL-B-025
Ето това го дават в рид-ми то
Сипвай без притеснения.Ще мърка като котенце...
Auris 2.0 d-4d SOL 1AD-FTV 2009 - бивша
Skoda Superb Combi 2.0 TSI DSG 2016 - настояща
Nissan Pulsar 1.6 DIG-T 2016 - настояща
Skoda Superb Combi 2.0 TSI DSG 2016 - настояща
Nissan Pulsar 1.6 DIG-T 2016 - настояща