Проблем - симптоми

Аватар
kiik

Проблем - симптоми

Мнение от kiik » 30 Май 2013 11:25

Сега ще дам най-глупавото описание може би, но пък дедазнам, може да насочи някого за какво става въпрос:

Значи при движение отвреме навреме чувам някакво циклично скърцане от едната страна, сякаш е отзад. В повечето време го няма, но понякога се появява доста отчетливо при движение. При работа на място го няма. При форсиране на място също го няма.
Циклично е скърцането, но доста бавно. Определено несъизмеримо с оборотите, цикли си бавно, въпреки че колата кара с 50 км/ч примерно.
И после спира.
Много тъпо го описвам, но просто това чувам и незнам какво може да е.
Идеи?
Corolla 2002, 2.0 D4D, дизел, 110 к.с.

Аватар
lederman
Получена  благодарност: 1 път

Re: Проблем - симптоми

Мнение от lederman » 30 Май 2013 11:55

Много ми прилича на нещо от системата на климатика. като се включи се променя звука на колата, ама се променят и оборотите.... пък ти се струва и отзад ...
Има ли помпа в резервоара ?
Поздрави :thumbsup:
T25 2AD-FTV /2007
Началната грамотност, е овладяване на четенето и писането в едно с разбиране на смисъла на написаното.
В процеса на писане се цели оформяне на съдържанието за постигане на определена комуникативна цел.

neznaiko

Мнение от neznaiko » 30 Май 2013 14:43

Колата ми (от подписа) има същия двигател, но няма помпа в резервоара. Можеш ли да установиш някаква закономерност кога започва да скърца - напр. при придрусване при неравност, само на студена кола или пък след като колата е загряла или пък нещо друго?
Щом казваш, че скърцането е "бавно", очевидно няма общо с оборотите на двигателя, може ли обаче да има връзка с оборотите на колелата (т.е. скоростта), които са значително по-ниски?
2001 Avensis D-4D, 2004 Avensis Verso D-4D

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 30 Май 2013 15:05

Отиваш някъде на полигон дето дане застрашаваш себе си и учасниците в движението и изгасяш двигателя в движение .По този начен ще разбереш дали скърцането е от двигателя и системите около него или е от окачването

Аватар
kiik

Мнение от kiik » 30 Май 2013 15:16

Нищо общо с климатика няма.
Естествено че ще съм спрял климатици, радиа и други неща когато се ослушвам за шумове.
А като казвам че прискърцва бавно имам предвид че е несравнимо по-бавно и от оборотите на двигателя. Абе все едно че си въртите една гривна на пръста си представете - 1-2 цикъла в секунда може би. Тоест по-скоро е близо до оборотите на колелата и е нещо около тях, но незнам какви чаркове има blushing.gif - лагери, втулки, едикво си що си...
И не съм забелязал да е нито при форсиране, нито при друсване в дупка.....просто карам в градски условия и 100 метра го има, после 10 мин. го няма, после пак заскърца, после изчезне....
Corolla 2002, 2.0 D4D, дизел, 110 к.с.

deqn86

Мнение от deqn86 » 30 Май 2013 15:35

Аз бях влязъл в едни филми че ми има нещо по колата защото при малко по-рязко тръгване или спиране се чуваше един тъп звук на удар, а бях я карал по едни гадни черни пътища и си мислех да не съм я скапал нещо, а се оказа, че пожарогасителя в багажника се разхлабил и се завърта и удря в кората :censored:

alalexll

Мнение от alalexll » 30 Май 2013 18:21

kiik написа:Сега ще дам най-глупавото описание може би, но пък дедазнам, може да насочи някого за какво става въпрос:

Значи при движение отвреме навреме чувам някакво циклично скърцане от едната страна, сякаш е отзад. В повечето време го няма, но понякога се появява доста отчетливо при движение. При работа на място го няма. При форсиране на място също го няма.
Циклично е скърцането, но доста бавно. Определено несъизмеримо с оборотите, цикли си бавно, въпреки че колата кара с 50 км/ч примерно.
И после спира.
Много тъпо го описвам, но просто това чувам и незнам какво може да е.
Идеи?
Виж накладките. Моите скърцат понякога като загреят така от самосебе си поскръцва.Натисна ли за миг спирачките спира пусна ли педала почва да скърца.

neznaiko

Мнение от neznaiko » 31 Май 2013 14:33

+1
за проверка на задните накладки.
2001 Avensis D-4D, 2004 Avensis Verso D-4D

Аватар
vakets

Мнение от vakets » 24 Юли 2013 12:37

Здравейте колеги,

Извинявам се, че възраждам тази стара тема, но имам абсолютно същия проблем като колегата alalexll, а вероятно и други колеги са го срещали. Неприятно и непостоянно скърцане, което се появява от време на време в движение, когато натисна леко спирачния педал спира моментално. 95% сигурен съм, че е от накладките отзад. Забелязах, че понякога между самата накладка и диска се събира малко парченце накладка - представлява фини метални стружки смесени с нещо друго. Може би е заради това...

@alalexll, ти реши ли го този проблем и ако да как. Предполагам, че с нови накладки ще изчезне, но моите са чисто нови (Delphi) на 1000-1500 км. затова не бързам да давам излишни пари.

Мерси предварително за отзивите! :)

alalexll

Мнение от alalexll » 24 Юли 2013 19:04

vakets написа:Здравейте колеги,

Извинявам се, че възраждам тази стара тема, но имам абсолютно същия проблем като колегата alalexll, а вероятно и други колеги са го срещали. Неприятно и непостоянно скърцане, което се появява от време на време в движение, когато натисна леко спирачния педал спира моментално. 95% сигурен съм, че е от накладките отзад. Забелязах, че понякога между самата накладка и диска се събира малко парченце накладка - представлява фини метални стружки смесени с нещо друго. Може би е заради това...

@alalexll, ти реши ли го този проблем и ако да как. Предполагам, че с нови накладки ще изчезне, но моите са чисто нови (Delphi) на 1000-1500 км. затова не бързам да давам излишни пари.

Мерси предварително за отзивите! :)
Да реших проблема,свалих накладките почистих ламаринките които придържат накладките към спирачния апард,после самите накладки по скоро метала където опира към ламаринките при мен имаше ръжда и много прах от феродото почистих и ръждата,сложих графитна смазка незнам дали имаше смисъл от смазката ,но сложих и така вече 2000 км. няма скърцане.При мен проблема беше точно там, накладката където опира към тези ламаринки,тъй като я карам на кратки разстояния накладките и тези ламаринки се бяха споили от ръжда и ситен прах от феродото.Искаше усилие зада махна накладките,а не би трябвало да има чак голямо,ламаринките играят роля и на един вид водачи на накладките.Това е според мен,така си оправих проблема.Дано съм ти бил полезен,ако имаш още въпроси питай.

Аватар
vakets

Мнение от vakets » 25 Юли 2013 09:05

Мерси много alalexll :) Ще погледна тези дни и ще споделя резултата.

Публикувай отговор