Проблем - симптоми
Проблем - симптоми
Сега ще дам най-глупавото описание може би, но пък дедазнам, може да насочи някого за какво става въпрос:
Значи при движение отвреме навреме чувам някакво циклично скърцане от едната страна, сякаш е отзад. В повечето време го няма, но понякога се появява доста отчетливо при движение. При работа на място го няма. При форсиране на място също го няма.
Циклично е скърцането, но доста бавно. Определено несъизмеримо с оборотите, цикли си бавно, въпреки че колата кара с 50 км/ч примерно.
И после спира.
Много тъпо го описвам, но просто това чувам и незнам какво може да е.
Идеи?
Значи при движение отвреме навреме чувам някакво циклично скърцане от едната страна, сякаш е отзад. В повечето време го няма, но понякога се появява доста отчетливо при движение. При работа на място го няма. При форсиране на място също го няма.
Циклично е скърцането, но доста бавно. Определено несъизмеримо с оборотите, цикли си бавно, въпреки че колата кара с 50 км/ч примерно.
И после спира.
Идеи?
Corolla 2002, 2.0 D4D, дизел, 110 к.с.
- lederman
- Получена благодарност: 1 път
Re: Проблем - симптоми
Много ми прилича на нещо от системата на климатика. като се включи се променя звука на колата, ама се променят и оборотите.... пък ти се струва и отзад ...
Има ли помпа в резервоара ?
Има ли помпа в резервоара ?
Поздрави
T25 2AD-FTV /2007
Началната грамотност, е овладяване на четенето и писането в едно с разбиране на смисъла на написаното.
В процеса на писане се цели оформяне на съдържанието за постигане на определена комуникативна цел.

T25 2AD-FTV /2007
Началната грамотност, е овладяване на четенето и писането в едно с разбиране на смисъла на написаното.
В процеса на писане се цели оформяне на съдържанието за постигане на определена комуникативна цел.
Колата ми (от подписа) има същия двигател, но няма помпа в резервоара. Можеш ли да установиш някаква закономерност кога започва да скърца - напр. при придрусване при неравност, само на студена кола или пък след като колата е загряла или пък нещо друго?
Щом казваш, че скърцането е "бавно", очевидно няма общо с оборотите на двигателя, може ли обаче да има връзка с оборотите на колелата (т.е. скоростта), които са значително по-ниски?
Щом казваш, че скърцането е "бавно", очевидно няма общо с оборотите на двигателя, може ли обаче да има връзка с оборотите на колелата (т.е. скоростта), които са значително по-ниски?
2001 Avensis D-4D, 2004 Avensis Verso D-4D
Отиваш някъде на полигон дето дане застрашаваш себе си и учасниците в движението и изгасяш двигателя в движение .По този начен ще разбереш дали скърцането е от двигателя и системите около него или е от окачването
Нищо общо с климатика няма.
Естествено че ще съм спрял климатици, радиа и други неща когато се ослушвам за шумове.
А като казвам че прискърцва бавно имам предвид че е несравнимо по-бавно и от оборотите на двигателя. Абе все едно че си въртите една гривна на пръста си представете - 1-2 цикъла в секунда може би. Тоест по-скоро е близо до оборотите на колелата и е нещо около тях, но незнам какви чаркове има
- лагери, втулки, едикво си що си...
И не съм забелязал да е нито при форсиране, нито при друсване в дупка.....просто карам в градски условия и 100 метра го има, после 10 мин. го няма, после пак заскърца, после изчезне....
Естествено че ще съм спрял климатици, радиа и други неща когато се ослушвам за шумове.
А като казвам че прискърцва бавно имам предвид че е несравнимо по-бавно и от оборотите на двигателя. Абе все едно че си въртите една гривна на пръста си представете - 1-2 цикъла в секунда може би. Тоест по-скоро е близо до оборотите на колелата и е нещо около тях, но незнам какви чаркове има

И не съм забелязал да е нито при форсиране, нито при друсване в дупка.....просто карам в градски условия и 100 метра го има, после 10 мин. го няма, после пак заскърца, после изчезне....
Corolla 2002, 2.0 D4D, дизел, 110 к.с.
Аз бях влязъл в едни филми че ми има нещо по колата защото при малко по-рязко тръгване или спиране се чуваше един тъп звук на удар, а бях я карал по едни гадни черни пътища и си мислех да не съм я скапал нещо, а се оказа, че пожарогасителя в багажника се разхлабил и се завърта и удря в кората 

Виж накладките. Моите скърцат понякога като загреят така от самосебе си поскръцва.Натисна ли за миг спирачките спира пусна ли педала почва да скърца.kiik написа:Сега ще дам най-глупавото описание може би, но пък дедазнам, може да насочи някого за какво става въпрос:
И после спира.
Идеи?
+1
за проверка на задните накладки.
за проверка на задните накладки.
2001 Avensis D-4D, 2004 Avensis Verso D-4D
Здравейте колеги,
Извинявам се, че възраждам тази стара тема, но имам абсолютно същия проблем като колегата alalexll, а вероятно и други колеги са го срещали. Неприятно и непостоянно скърцане, което се появява от време на време в движение, когато натисна леко спирачния педал спира моментално. 95% сигурен съм, че е от накладките отзад. Забелязах, че понякога между самата накладка и диска се събира малко парченце накладка - представлява фини метални стружки смесени с нещо друго. Може би е заради това...
@alalexll, ти реши ли го този проблем и ако да как. Предполагам, че с нови накладки ще изчезне, но моите са чисто нови (Delphi) на 1000-1500 км. затова не бързам да давам излишни пари.
Мерси предварително за отзивите!
Извинявам се, че възраждам тази стара тема, но имам абсолютно същия проблем като колегата alalexll, а вероятно и други колеги са го срещали. Неприятно и непостоянно скърцане, което се появява от време на време в движение, когато натисна леко спирачния педал спира моментално. 95% сигурен съм, че е от накладките отзад. Забелязах, че понякога между самата накладка и диска се събира малко парченце накладка - представлява фини метални стружки смесени с нещо друго. Може би е заради това...
@alalexll, ти реши ли го този проблем и ако да как. Предполагам, че с нови накладки ще изчезне, но моите са чисто нови (Delphi) на 1000-1500 км. затова не бързам да давам излишни пари.

Да реших проблема,свалих накладките почистих ламаринките които придържат накладките към спирачния апард,после самите накладки по скоро метала където опира към ламаринките при мен имаше ръжда и много прах от феродото почистих и ръждата,сложих графитна смазка незнам дали имаше смисъл от смазката ,но сложих и така вече 2000 км. няма скърцане.При мен проблема беше точно там, накладката където опира към тези ламаринки,тъй като я карам на кратки разстояния накладките и тези ламаринки се бяха споили от ръжда и ситен прах от феродото.Искаше усилие зада махна накладките,а не би трябвало да има чак голямо,ламаринките играят роля и на един вид водачи на накладките.Това е според мен,така си оправих проблема.Дано съм ти бил полезен,ако имаш още въпроси питай.vakets написа:Здравейте колеги,