Напомняне за застрахователните стикери, колеги !

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Напомняне за застрахователните стикери, колеги !

Мнение от scorpion » 25 Сеп 2012 16:39

Обн., ДВ, бр. 51 от 5.07.2011 г.

§ 1. Създава се чл. 186а:

"Забрана за поставяне на знаци, белези или други индикации

Чл. 186а. (1) Забранява се поставянето на знаци, белези или други индикации върху или на видимо място в моторното превозно средство, които пряко или косвено указват наличието на сключен застрахователен договор във връзка с това моторно превозно средство.

(2) Застраховател или презастраховател не може да изисква под никаква форма поставянето на знаците, белезите или другите индикации по ал. 1 като предварително условие за сключването и/или влизането в сила на застрахователния договор във връзка със съответното моторно превозно средство и/или за покриването на един или повече рискове по застрахователния договор, както и не може да договаря или да включва в общите условия по такава застраховка поставянето на знаците, белезите или другите индикации по ал. 1 като задължение на застрахованото лице, на застраховащия или на третото ползващо се лице. Липсата на такива знаци, белези или други индикации не може да бъде основание за изключване от покритие на един или повече рискове по застрахователния договор, за изменение или прекратяване на застрахователния договор или да бъде обвързвано с каквито и да е неблагоприятни правни последици за застрахованото лице, застраховащия или третото ползващо се лице.

(3) Забраната по ал. 1 не се отнася за знаците, белезите или другите индикации, чието поставяне е изрично уредено с нормативен акт, както и за знаци, белези или други индикации, които рекламират физическо или юридическо лице, негов търговски знак или марка, негов продукт, стока, услуга, търговска марка или други подобни и те не са обвързани със сключването на застрахователния договор, когато:

1. моторното превозно средство е собственост на същото лице или е взето от него под наем, на лизинг или на друго правно основание, за което има сключен договор, или

2. тяхното поставяне е в изпълнение на писмен договор за реклама, сключен с физическо или юридическо лице, което е собственик, ползвател, наемател или лизингополучател на моторното превозно средство, върху което са поставени съответните знаци, белези или други индикации."

§ 2. (В сила от 6.10.2012 г.) Създава се чл. 315а:

"Отговорност при поставяне на знаци, белези или други индикации

Чл. 315а. Лице, което управлява моторно превозно средство с поставени знаци, белези или други индикации в нарушение на забраната по чл. 186а, ал. 1, с изключение на тези по чл. 186а, ал. 3, или на такива, които представляват микрогравировка, когато тя пряко или косвено не указва наличието на сключен застрахователен договор, се наказва с глоба в размер 50 лв."

§ 4. (В сила от 6.10.2012 г.) В чл. 320, ал. 1 и 2 след думите "чл. 315, ал. 1 и 2" се добавя "и чл. 315а".

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 5. Застрахователите привеждат в съответствие с този закон общите условия по застраховките или съществуващите други уговорки за застраховане на моторни превозни средства в тримесечен срок от влизането му в сила.

§ 6. Параграфи 2 и 4 влизат в сила 15 месеца след обнародването на закона в "Държавен вестник".
С две думи, колеги от 07.10.2012 ще има бум на автокражбите и доста "грешки".
Но трябва да махаме стикерите, защото уважаемите полицаи ще имат нов повод за радост !

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Re: Напомняне за застрахователните стикери, колеги !

Мнение от slowtraveler » 25 Сеп 2012 17:24

Чудно ми е тълкуването на следния член:
Чл. 186а. (1) Забранява се поставянето на знаци, белези или други индикации върху или на видимо място в моторното превозно средство, които пряко или косвено указват наличието на сключен застрахователен договор във връзка с това моторно превозно средство.
Това, че имам стар стикер не означава, че имам сключен застрахователен договор...
На стикера е написана валидността на договора, а тя е изтекла...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 25 Сеп 2012 18:50

slowtraveler написа:Чудно ми е тълкуването на следния член:
Това, че имам стар стикер не означава, че имам сключен застрахователен договор...
На стикера е написана валидността на договора, а тя е изтекла...
Формално погледнато е така, но ако трябва да се обясняваш с КАТ rolleyes.gif
Освен това вероятно може да се поставят на невидимо място ... примерно лепнат стикер на вътрешната страна на сенника, жабката rolleyes.gif

Аз ги махнах моите стикери, след като официално бях уведомен от застрахователя !

Аватар
Brigo

Мнение от Brigo » 25 Сеп 2012 20:34

Аз моите ги махнах много отдавна. А те джамбазите си знаят много добре коя кола е застрахована и коя не, така че не се притеснявайте biggrin.gif
Toyota Auris 1.4 D4D '08
Hyundai Terracan 2.9 CRDI '06

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 25 Сеп 2012 21:36

az prosto mrazia da ptavia neshta, koito smiatam za izlishni. Sled kato niakoi mi e zalepil stikeri da bade taka dobar da si gi mahne. A kato sa i iztekli ne vijdam smisal da se habia s izlishen trud
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

nikolas3
Получена  благодарност: 4 пъти

Мнение от nikolas3 » 25 Сеп 2012 21:44

А аз оня ден си правих ново каско в Бул Инс на новата ми кола и ми дадоха син екземпляр от полицата - "за в жабката"!
Олд тайм сториис...........
Avensis 2.0 бензин 2004 Т25
Corolla 1.4 бензин 2006
RAV4 XA40 hybrid 11.2017

Аватар
BIS

Мнение от BIS » 25 Сеп 2012 22:01

Стикера за гражданската отговорност също подсказва за наличието на сключен застрахователен договор. Как да го тълкуваме? wink.gif Майтап си правя tongue.gif
TOYOTA Avensis D4D-2002g.

Аватар
BIS

Мнение от BIS » 25 Сеп 2012 22:05

BIS написа:Стикера за гражданската отговорност също подсказва за наличието на сключен застрахователен договор. Как да го тълкуваме? wink.gif Майтап си правя tongue.gif
Веско е прав.Който е лепил стикерите , да си ги маха.

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 25 Сеп 2012 22:34

Vesko написа:az prosto mrazia da ptavia neshta, koito smiatam za izlishni. Sled kato niakoi mi e zalepil stikeri da bade taka dobar da si gi mahne. A kato sa i iztekli ne vijdam smisal da se habia s izlishen trud
Ако им закараш колата със сигурност ще си ги махнат, ама няма кой да те гони по пътищата за да ти махне лепенките. laugh.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
ufer
Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
Благодарил/а: 25 пъти
Получена  благодарност: 77 пъти

Мнение от ufer » 26 Сеп 2012 07:55

Колегата БИС е прав. В завоалирания юридически текст гражданската отговорност също може да се тълкува като застрахователен договор. Никой не казва сериозно и аргументирано(!) този стикер също ли трябва да се маха. Нали цялата информация уж е в компютрите на "контролните" органи. Сигурно много хора се чудят как да го тълкуват това положение. Аз също! Ами старите стикери от чужбина, които много хора искат да си запазят като оригинал за предишна дестинация или от сантименталност?

Аватар
BIS

Мнение от BIS » 26 Сеп 2012 09:56

Мисля,че за стикерите за гр.отговорност , има нормативен акт (чл.186 ал.3).Но като цяло не виждам какво цели този закон за стикерите , освен че ще имат още една причина за налагане на глоби. mad.gif

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 26 Сеп 2012 10:05

BIS написа:Мисля,че за стикерите за гр.отговорност , има нормативен акт (чл.186 ал.3).Но като цяло не виждам какво цели този закон за стикерите , освен че ще имат още една причина за налагане на глоби. mad.gif
Е как каво.... цели населението да се държи в подчинение и страх biggrin.gif http://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?f=10&t=21335
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Публикувай отговор