удобни ли са шофьорските ви седалки
удобни ли са шофьорските ви седалки
Здравейте колеги!Да се похваля - от 3 дни карам Тойота Авенсис 2004 г. хеч,дизел 2.0.Много съм доволен ,но имам един ГОЛЯМ проблем-страшно неудобна ми е седалката и след вчерашното първо по-дълго пътуване се чувствам като пребит с тояги в лумбалната област.Предните ми автомобили бяха Lancia Dedra и Rover 400,като особено последната беше с перфектна конструкция на седалката - цял ден да караш и все едно не си карал.Имам ли някакъв шанс да свикна или трябва да мисля за някакви възглавнички под кръста? 

- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Моята седалка на Корола Е12 ми е много удобна. От София до морето не чувствам никаква умора. Шофирал съм и Авенсис 2 и също ми е била удобна седалката.
Все пак това са универсален тип седалки конструирани за среден тип телосложение и аз се вмествам в тази категория (181 см./80 кг.). Ако си много висок или много нисък или пък с наднормено тегло може да не ти пасва тази седалка и да са необходими добавки или доработки на седалката.
Все пак това са универсален тип седалки конструирани за среден тип телосложение и аз се вмествам в тази категория (181 см./80 кг.). Ако си много висок или много нисък или пък с наднормено тегло може да не ти пасва тази седалка и да са необходими добавки или доработки на седалката.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
На моя Авенсис1 е много удобна седалката при дърго каране не чувстваш умора и болки в кръста .Седалката е измислена много добре
тъй като има възможност за регулиране на твърдоста и извивката на облегалката
а как това става???
p.s.Благодаря на всички за отговорите!Дано всичко си дойде на мястото,проблема ми може и да е от това,че съм свикнал да шофирам с много полегнала назад седалка.
а как това става???

p.s.Благодаря на всички за отговорите!Дано всичко си дойде на мястото,проблема ми може и да е от това,че съм свикнал да шофирам с много полегнала назад седалка.
Ами на това му се вика регулируема лумбална опора - това което извива оглегалката, за да ти поддържа гърба. Целта е точно да не те боли гърба, като си регулираш опората както трябва. Аз нямам такова. Баща ми на астрата има, но на мен ми е адски наудобно с тая извивка. Явно трябва да се регулира за моето телосложение. Може би на теб ще ти е добре, ако имаш тази екстра.
Ето ти пример за възглавничка, която действа като лумбална опора:
Ето ти пример за възглавничка, която действа като лумбална опора:
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007
T25 1,6 VVT-i
2007
На Карината която карах преди около 2 години имах подобен проблем със седалката - много неудобна при дълго пътуване...та след едно такова "изкривяване" получено вследствие на седене около 500 мили установих, че седалката е леко усукана...т.е. по някаква причина горния и десен край беше малко по-назад от левия(сравнено с другата). И оттам леко неправилната поза при каране и умора в кръста...
http://www.youtube.com/watch?v=D1R-jKKp3NA
Corolla - 2C
Mazda 6 - MZR-CD (RF Turbo) Estate
Mazda 6 - MZR-CD (RF Turbo) Hatchback
Corolla - 2C

Mazda 6 - MZR-CD (RF Turbo) Estate
Mazda 6 - MZR-CD (RF Turbo) Hatchback
При Авенсис 1 я има тази екстра от дясната страна на седалката има врътка с която леко се коригира извивката на облегалкатаpidak написа:На моя Авенсис1 е много удобна седалката при дърго каране не чувстваш умора и болки в кръста .Седалката е измислена много добре
а как това става???![]()
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 373 пъти
Мисля, че врътката е на самата облегалка. Съвсем леко изменяне на извивката, прави седалката доста по-удобна.Petar написа:При Авенсис 1 я има тази екстра от дясната страна на седалката има врътка с която леко се коригира извивката на облегалкатаpidak написа:На моя Авенсис1 е много удобна седалката при дърго каране не чувстваш умора и болки в кръста .Седалката е измислена много добре
а как това става???![]()

TOYOTA Avensis D4D-2002g.
- Rudy
- Получена благодарност: 1 път
Vesko написа:Лексус са се погрижили biggrin.gif Особено на магистрала на 400 (или по-малко)км трябва да спреш да се поразходиш из някоя бензиностанция biggrin.gif
Верно, ама не 'щото седалката е неудобна, ами резервоара е малък... biggrin.gif
скоро зареждах без да слизам от колата - зареждат (мият прозорците) - боцкаш картата в колонката, даже без ПИН и си караш. Аз съм стигал до 10 часа без слизане от колата...

- Not_active_user_1
На Приус седалката е невероятно удобна. Пробвал съм и други автомобили от по-висок клас, но не струват. Имах намерение 5-та серия на БМВ да взема, но първото нещо, което не ми хареса беше седалката. Просто подпира в раменете и комфорта се губи от другите добре направени неща. Имам чувството, че е направена за шахматисти или рахитични юристи. За тях явно комфорта ще е добър, но на нормалните хора едва ли. Явно тенденциите вървят към по-широко място за гъза и по-тясно за раменете. biggrin.gif