С идването на прекрасната пролет ме налегнаха тежки мисли и проверявайки оригинали и др производители почвам да стигам до извода , че няма смисъл от фабрични джанти на тойота....
Както и да е, някой може ли да ми даде информация къде да намеря теглата на различни джанти ? Става въпрос за AEZ и Dezent главно. Ако имате други добри идеи споделете. Стигнах до тоя въпрос след като разбрах , че тойота леко невярно са писали в брошурата , че техните "спортни" podium уж тежат с едно кило по-малко от другите им джанти?!?!? Е аджеба когато на пакет тегло стомана пише 11, на herana и levana и podium пише 10,5 какво да си помисля ??? Махам 300 грама за гайки и пак нещо идват без голяма разлика ? Нали уж това е далаверата на алуминия да е лек ?
Както и да е, другият въпрос е конструктивно - верно ли е че колкото повече спици, толкова по малко кривене при дупки ? И някой да сподели аджеба като всички тия са една фирма, кои са по -качествени : AEZ, Dezent, Dotz.... ????
Тегави технически въпроси за джанти ....
Колега, освен намалената подресорна маса при алуминиевите джанти, и подобрения външен вид на автомобила, летите джанти имат по-голямо топлоотдаване, съответно спирачната система се охлажда по-добре, особено през лятото.Това за спиците за първи път го чувам.Може и да е вярно, но ме съмнява честно казано...Тойотските джанти са много хубави, но за парите им могат да се вземат и много други качествени алтернативи.Виж и Borbet като пари как са.
Младежи,уважавайте старостта-тя е вашето бъдеще...
Toyota Corolla 2001 VVT-i 1.6
Toyota Corolla 2001 VVT-i 1.6
ок де тая пшодресорна маса ако се намалява сумарно с 2-4 кила за цялата кола някак не ми излиза сметката ??? някъде четох изследване че напимер за да се отрази на скоростта примерно по едно кило поне на джанта трябва да е и нагоре , а аз не виждам да има толкова разлика между стомана и алумин при оригиналните
иначе марки много и особено естетиката направо е загадка дали ще стои добре , заболява те глава докато избираш
интересното което видях е че например някой джанти ги дават явно като заместител на оригинала - например Dezent Re но пък тя е доста евтина
друго което подразбрах е че заводска джанта, която идва с колата и аксесоарна джанта кочяо ти продават после (дори на тойота) пак може да има разлика хммммм
иначе марки много и особено естетиката направо е загадка дали ще стои добре , заболява те глава докато избираш
интересното което видях е че например някой джанти ги дават явно като заместител на оригинала - например Dezent Re но пък тя е доста евтина
друго което подразбрах е че заводска джанта, която идва с колата и аксесоарна джанта кочяо ти продават после (дори на тойота) пак може да има разлика хммммм
ето тука за напрежения нещо ама е много малко хммм
http://www.aquaphoenix.com/lecture/idea ... page5.html
http://www.aquaphoenix.com/lecture/idea ... page5.html
най-накрая намерих теглата, някой ако се интересува:
Тойота моторспорт Podium 16'' - 9,3 kg
Същото тегло би трябвало да са и двете др 16'' защото доставния пакет е все 10,5 кг (което означава че болтове и опаковки тежат 1,5 кг)
За сравнение джанти на AEZ и Dezent за същата кола има от 7,9 до 9,9 кг поне
моделът на който се спрях за сега тежи 8,3 кг и струва около 259 лв
Подиум е 493 и тежи 9,3 кг
(двете цени без отсъпките, който са даречем 10-15 %)
пиша конкретни цени за да няма спекула пак че джантите стрували по хиляда лева и не знам си какво , тука някои хора се опитаха да ми предложат такива цени !!!!!!!!!!!
за съжаление тази година няма примоция хехех на оригиналите.....миналата такива джанти са стрували примерно 336 лв парчето
но имат промоция на гуми в тойота - да знаете 25 %
Тойота моторспорт Podium 16'' - 9,3 kg
Същото тегло би трябвало да са и двете др 16'' защото доставния пакет е все 10,5 кг (което означава че болтове и опаковки тежат 1,5 кг)
За сравнение джанти на AEZ и Dezent за същата кола има от 7,9 до 9,9 кг поне
моделът на който се спрях за сега тежи 8,3 кг и струва около 259 лв
Подиум е 493 и тежи 9,3 кг
(двете цени без отсъпките, който са даречем 10-15 %)
пиша конкретни цени за да няма спекула пак че джантите стрували по хиляда лева и не знам си какво , тука някои хора се опитаха да ми предложат такива цени !!!!!!!!!!!
за съжаление тази година няма примоция хехех на оригиналите.....миналата такива джанти са стрували примерно 336 лв парчето
но имат промоция на гуми в тойота - да знаете 25 %