Блокира ми машинката за задната чистачка - Carina E

Аватар
CuMo

Блокира ми машинката за задната чистачка - Carina E

Мнение от CuMo » 25 Фев 2012 17:20

Блокира ми машинката на задната чистачка. Няколко пъти напоследък минаваше едвам едвам и вчера вече тотално блокира.

Разглобих я, докъдето успях. Моторчето явно не е изгоряло, защото опитва да завърти червяка, но някоя от осите (най-вероятно тази на чистачката) е клеясала и блокирала.

Някаква идея дали мога да го накарам да тръгне отново или да си търся ново/втора употреба?

Пръсках му WD-40, нъцки, не ще и неще. А не ми се махаха зегерки и прочее, защото ако го разколача, има да се чудя с какво да уплътня дупката във вратата после....

Изображение

Изображение

Изображение

mafiota

Мнение от mafiota » 25 Фев 2012 20:35

колега,
минах по този път. При мен беше клеясала оста в кожуха къдео се върти.Махнах конусната зегерката и избих оста назад, почистих гнездото с ВД, и после сложих грес. Но това е, оста клеясва и затяга в кожуха където се върти. Ще трябва внимателно малко бой с чука, но предварително навий гайка и по нея удряй! Не е трудно, просто трябва да почистиш греста и да се ориентираш кое накъде излиза.

desotodorov

Мнение от desotodorov » 25 Фев 2012 20:46

И мойта натам е тръгнала, по-едно време едва се движеше, ама пръсках външно с WD и се разкара засега, обаче ще се разглабя и чисти/смазва. От гняста дето я фърлят по магистралата се образува нещо като солена обвивка на всички външни части на колата...съответно и в оста навлиза...вероятно има някакво уплътнение, което с времете се е деформирало... О-пръстен някакъв трябва да е ...ще се сменя задължително при операцията

Аватар
CuMo

Мнение от CuMo » 27 Фев 2012 18:08

Опраих работата.
Както каза Mafiota:

1. Маха се конусната зегерка и шайбата при конусните шлици за чистачката.
2. Маха се зегерката, която държи едното зъбно рамо - вижда се на снимката.
3. Маха се О-пръстенчето под конусната зегерка и шайбата.

После избивате полека навътре.

Проблемът е във втулката, в която лагерува оста. Всъщност втулките са две, но вътрешната си е окей. И двете са бронзови или месингови, но външната полека се пълни с мръсотия и в един момент задира. Смазка също нямаше.

Взех фина шкурка, почистих и втулката, почистих и оста, намазах хубаво с графитна смазка и сглобих обратно. Сега върви много по-лесно.

Понеже работих сам, ползвах и менгеме за някои операции, но внимавайте да не стягате силно, защото можете да пукнете нещо.

Благодаря на Mafiota и Deso за инфото, така имаше от къде да започна!

:бири: :бири: :бири:

Изображение

mafiota

Мнение от mafiota » 27 Фев 2012 20:11

CuMo написа:Опраих работата.

Благодаря на Mafiota и Deso за инфото, така имаше от къде да започна!

:бири: :бири: :бири:
Радвам се да споделя опит :thumbsup:
страхотен снимков материал! smile.gif

Аватар
CuMo

Мнение от CuMo » 27 Фев 2012 20:54

mafiota написа: страхотен снимков материал! smile.gif
Благодарение на:

Изображение

Motorola Atrix

tsv1

Мнение от tsv1 » 28 Фев 2012 22:42

Страхотна тема, точно на време. Моята спря преди няколко дни и не съм се занимавал да я гледам, но сега знам точно къде е проблема.

desotodorov

Мнение от desotodorov » 28 Фев 2012 23:41

Браво на колегата Симо - така се прави - един като се блъска да - сподели и с другите - поне тяхното блъскане да е по-малко :thumbsup:
А защо си разглобявал машинката до зъбните колела - имаше ли нужда или просто за да я видиш как е и дали причината не е в нея ? Според мен тя не би трябвало да се пипа.
И - честно казано - пак евала на конструкторите и материалите ползвани в тия коли - сам с двете си ръце разглобих една такава и просто съм изумен от това как 15-16 годишни чаркове изглеждат като нови...освен това гърнетата са чиста неръждавейка, всичко в двигателния отсек е на гумени тампончета - да не се стресира от вибрациите, всяко кабелче си е на мястото, без опасност да хване гората и да окъси някъде...бе - много мисъл има вложена...и задната чистачка го потвърждава - разглобяемо, обслужваемо и ремонтопригодно - имаше начин да е много, ама много по-зле - т.е. - сваляш - чупиш и купуваш ново dry.gif
На моята ще го направя това като се постопли, че пак нещо студ хвана.

Аватар
CuMo

Мнение от CuMo » 29 Фев 2012 00:20

Зъбните колела излизат с оста.
Без да ги извадиш, няма как да почистиш нито самата ос, нито лелгото и във втулката. :thumbsup:

mafiota

Мнение от mafiota » 29 Фев 2012 18:09

desotodorov написа:..освен това гърнетата са чиста неръждавейка,
Гърнетата май са Уолкър, и е верно че са нераждавейка. Колата ще направи 100 000км. на газ, и грам не са изгнили.

desotodorov

Мнение от desotodorov » 02 Мар 2012 15:06

Верно е, че не раждат biggrin.gif ...и са Walker...единствено на снадките с тръбите, където структурата на материала е нарушена от заварката - там може да се предадат.
Аз моето съм го пробил на задния край с "фи" 3мм, заради метанеца - нали образува почти само водна пара...и понеже двора ми е малко под наклон - всяка вечер спирам колата за 1 минута с муцуната нагоре...при сухо време само се "сополиви" през дупчицата...но като е влажно - изтича минимум 500ml водица...минах вече 70к на метан - няма корозия.
Последно промяна от desotodorov на 02 Мар 2012 22:41, променено общо 1 път.

Аватар
CuMo

Мнение от CuMo » 02 Мар 2012 22:14

Можеш ли да цъкнеш една снимка къде и как си сложил бутилката?
Аз обмислям за LPG, че с тия цени вече....

desotodorov

Мнение от desotodorov » 02 Мар 2012 22:43

Мен ли мЪ питЪш СимУ? biggrin.gif
Ако питаш мен - по-добре слагай CNG...

mafiota

Мнение от mafiota » 03 Мар 2012 08:50

Ако е ЦНГ ще е добре да бъде ГИ. Обикновенната метанова трудно се вкарва в параметри за постигане на що годе добър вървеж, (не че не е възможно де, но си иска повече познания и играчка) а и бутилките си тегната ...

Аватар
CuMo

Мнение от CuMo » 04 Мар 2012 17:34

Теб питам, ДесУ! :)

Обикновен газов инжекцион примерно, не течна фаза.
Просто искам да видя къде си сложил бутилката.

Публикувай отговор