Вентилатор на радиатор Авенсис
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
Вентилатор на радиатор Авенсис
Днес усетих странна вибрация на колата когато работи на място.
Усещането беше като работа на 3 цилиндъра - потреперваше цялото купе.
След кратък оглед установих, че единия от двата вентилатора на радиатора е сдал багажа и перката заедно с ротора се местят аксиално и радиално на около 1.5см и при включен вентилатор създават големи вибрации....
Учуди ме, че двата вентилаторя бяха от различни фирми и различна конструкция на ел-двигателя - единия беше ДЕНСО(с надпис ТОЙОТА), а другия (дефектния) - БОШ без допълнителни надписи.
Дали в сервиза не са ми сменили вентилатора?! Автомобила не е удрян.
Та въпроса ми е - ремонтирал ли е някой вентилатор?
Тъй-като по принцип доста агрегати са унифицирани дали не може да се използва вентилатор или само двигател от друг автомобил?
Авенсиса е от старите 1.6 VVT-I с климатроник.
P.S. както се и очакваше преблемът е в разбити втулки...
Предлага се само оригинален ел.двигател за скромната сума от 180+ лева?! Наистина трябва да са различни вентилаторите (ляв и десен) по незнайна причина, щото има достатъчно място.
Двигателя е капсулован.
Усещането беше като работа на 3 цилиндъра - потреперваше цялото купе.
След кратък оглед установих, че единия от двата вентилатора на радиатора е сдал багажа и перката заедно с ротора се местят аксиално и радиално на около 1.5см и при включен вентилатор създават големи вибрации....
Учуди ме, че двата вентилаторя бяха от различни фирми и различна конструкция на ел-двигателя - единия беше ДЕНСО(с надпис ТОЙОТА), а другия (дефектния) - БОШ без допълнителни надписи.
Дали в сервиза не са ми сменили вентилатора?! Автомобила не е удрян.
Та въпроса ми е - ремонтирал ли е някой вентилатор?
Тъй-като по принцип доста агрегати са унифицирани дали не може да се използва вентилатор или само двигател от друг автомобил?
Авенсиса е от старите 1.6 VVT-I с климатроник.
P.S. както се и очакваше преблемът е в разбити втулки...
Предлага се само оригинален ел.двигател за скромната сума от 180+ лева?! Наистина трябва да са различни вентилаторите (ляв и десен) по незнайна причина, щото има достатъчно място.
Двигателя е капсулован.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
- Получена благодарност: 1 път
Re: Вентилатор на радиатор Авенсис
Десния е за климатика и скоростта му се регулира от компютъра.slowtraveler написа:Предлага се само оригинален ел.двигател за скромната сума от 180+ лева?! Наистина трябва да са различни вентилаторите (ляв и десен) по незнайна причина, щото има достатъчно място.
- slowtraveler
-
Да вярно е, но контрола на левия е двустепенен, а на десния 'плавен' (PWM). Поне за моята Селика така 'пише' - плавно регулиране на оборотите когато достигне около зададената от климатроника темепратура.slowtraveler написа:И двата се командват от компютъра според нуждите, защото при включване на климатроника се включва и левия вентилатор заедно с десния...
П.П. Тъкмо погледнах схемата на Селика с климатик (не климатроник). Там има 3 релета и съответно 4 режима:
- 1 - А/С вентилатора последователно на охлаждащия (половин скорост)
- 2 - А/С вентилатора пълна мощност (12В), охлаждащия - 12В
- 3 - А/С вентилатора спрян, охлаждащия спрян
- 4 - А/С вентилатора спрян, охлаждащия - пълна мощност (12В).
При всички положения, ако климатика работи охлаждащия вентилатор също работи поне на половин скорост. Евентулано ако са различни вентилаторите и скоростите ще са различни.
- slowtraveler
Не можах да разбера на какви скорости работи, щото така вибрираше, че перката се виждаше като спряла в определени положения в такт с вибрацията.....
Абе нейсе - поръчах го нов от сервиза на Тойота, но се оказа, че е проблематично да се намери.
Дори Тойота го нямат на склад в България и ми дадоха срок около 10 дена за доставка...
По всички магазини и магазинчета ме гледаха като извънземен като ги питах за двигателчето.
Бош го намериха в един каталог, но го произвеждали само като част за първоначално вграждане в нов автомобил, и не го предлагали като резервна част (ако ти се счупи вентилатора явно вземаш нова кола
)
NIPPARTS ми поискаха 380лв щото 'било оригинално', на което аз им се изсмях....?!??!
Абе що тея търговци не се замислят малко?!
Абе нейсе - поръчах го нов от сервиза на Тойота, но се оказа, че е проблематично да се намери.
Дори Тойота го нямат на склад в България и ми дадоха срок около 10 дена за доставка...
По всички магазини и магазинчета ме гледаха като извънземен като ги питах за двигателчето.
Бош го намериха в един каталог, но го произвеждали само като част за първоначално вграждане в нов автомобил, и не го предлагали като резервна част (ако ти се счупи вентилатора явно вземаш нова кола

NIPPARTS ми поискаха 380лв щото 'било оригинално', на което аз им се изсмях....?!??!
Абе що тея търговци не се замислят малко?!
- mitiracing
- Обратна връзка:
po princip takiva ne6ta na sklad njama vsi4ko e s pora4ka i e njakade okolo 300lv govorim zaa Toyota denso originalen.Minalata sedmica mi se naloji da pora4am takav za edin avensis i 4akax njakade okolo 2-3 dena da go dostavjat.a neznam starijat dali ne mi se motae njakade v sklada ili klienta si go vze
TOYOTA TERCEL 1998g 1,5 16v 100ps 5E-FE AТМ Canada spec.
- slowtraveler
Оригиналният беше БОШ и произведен в Испания.
А Тойота предлагат също сигурно оригинален за 180лв....
Затова много ме учуди цифроманията на магазинчетата, щото обикновенно е обратно - в магазинчетата можеш да намериш неща на 30-70% от цената в сервиза...
Мислех си, че по моргите може да има някое със счупена перка, ама вече не ми се разхождаше.......
А Тойота предлагат също сигурно оригинален за 180лв....
Затова много ме учуди цифроманията на магазинчетата, щото обикновенно е обратно - в магазинчетата можеш да намериш неща на 30-70% от цената в сервиза...
Мислех си, че по моргите може да има някое със счупена перка, ама вече не ми се разхождаше.......
- slowtraveler
Наистина правилно предполагаш въпреки че съм го написал biggrin.gif
Явно наистина БОШ напоследък са охлабили фронта - на двигателчето няма абсолютно никаква маркировка на производителя - все едно е правено в час по трудово обучение, но на цялото изделие стои маркировката на БОШ.....
Явно наистина БОШ напоследък са охлабили фронта - на двигателчето няма абсолютно никаква маркировка на производителя - все едно е правено в час по трудово обучение, но на цялото изделие стои маркировката на БОШ.....
- slowtraveler
Нали ти казвам - английска сглобка е, като почти всичко е DENSO - другия вентилатор, радиатор и т.н.
Само проблемия вентилатор е BOSH.....
Малко изглежда като събери-чарк
Само проблемия вентилатор е BOSH.....
Малко изглежда като събери-чарк

- slowtraveler
След година експлоатация, въпросното моторче пак разби втулките.
Май пак ще се връщам на вариант 'смяна'.
Обаче се чудя дали няма проблем и със самата перка (дисбаланс) за да разбива втулките.
Вентилатора е от лявата страна на автомобила (десния е DENSO и е с друга перка/конструкция).
Двигателчето е Бош (p.no: 16363-02070), перката е с много лопатки, хванати с периферен ринг.
В нета гледах вентилатор комплект на Van Wezel.
Представителството в Чехия го предлага за около 120$ (целия вентилатор с перка и корпус).
Ако някой може да обади цена или да даде съвет за решаване на проблема - да свирка
Май пак ще се връщам на вариант 'смяна'.
Обаче се чудя дали няма проблем и със самата перка (дисбаланс) за да разбива втулките.
Вентилатора е от лявата страна на автомобила (десния е DENSO и е с друга перка/конструкция).
Двигателчето е Бош (p.no: 16363-02070), перката е с много лопатки, хванати с периферен ринг.
В нета гледах вентилатор комплект на Van Wezel.
Представителството в Чехия го предлага за около 120$ (целия вентилатор с перка и корпус).
Ако някой може да обади цена или да даде съвет за решаване на проблема - да свирка

- Прикачени файлове
-
- img.asp.jpg (11.88 KiB) Преглеждано 3976 пъти
- slowtraveler
- Me4oKyX
- Обратна връзка:
Вземи си какъвто и да е друг и качествен вентилатор, но БОШ недей biggrin.gif На първия Авенсис 2000-та година гаранционно и досега е дала дефект само 1 част - чип/сензор за паленето на БОШ!!! Тойота отговориха с насмешка - Чипа ли, е нормално, но ще го сменим с японски и няма да имате проблеми .... Еми вече 7-ма година човека, на който го продадохме си го кара и само бензин и масло.... laugh.gif Чичкото БОШ ако някой го види да му строши ръчичките
Slowtraveler - майтапа настрана, а в ebay потърси ли? Там има части на добри цени
Има и буклуци де, ама с малко повече желание трябва да се намери частта 

Slowtraveler - майтапа настрана, а в ebay потърси ли? Там има части на добри цени