Пране на седалки
Пране на седалки
Някой прал ли е седалки?Някакъв проблем с електрониката да е имало след това?
Аз съм прал 1 седалка на предишна кола, като имаше еърбег за това място, проблеми не е имало или поне не съм разбрал.
Ама сега нали има и някакъв датчик долу дали има човек на седалката та пилка за колан....и знам ли още каква електроника и се чудя дали да си изпера седалките и да не си създавам сам емоции след това.
Аз съм прал 1 седалка на предишна кола, като имаше еърбег за това място, проблеми не е имало или поне не съм разбрал.
Ама сега нали има и някакъв датчик долу дали има човек на седалката та пилка за колан....и знам ли още каква електроника и се чудя дали да си изпера седалките и да не си създавам сам емоции след това.
Зависи как ще ги изперат.
Ако ги намокрят страшно много и попадне вода върху датчиците може и да се появи някоя грешка, но мисля ,че не е сериозно.
Много автомобили съм изпрал и до сега само на един СпейсСтар му светна еарбега, но след 2-3 изгасна.
Просто като ходиш да ти ги изперат ги питай по какъв начин го правят.Ако ти кажат ,че свалят седалките по-добре не се съгласявай.
Един от най-добрите варианти е с машина, че пуска по-малко вода и препарат , съответно не се мокрят толкова много.
Ако ги намокрят страшно много и попадне вода върху датчиците може и да се появи някоя грешка, но мисля ,че не е сериозно.
Много автомобили съм изпрал и до сега само на един СпейсСтар му светна еарбега, но след 2-3 изгасна.
Просто като ходиш да ти ги изперат ги питай по какъв начин го правят.Ако ти кажат ,че свалят седалките по-добре не се съгласявай.
Един от най-добрите варианти е с машина, че пуска по-малко вода и препарат , съответно не се мокрят толкова много.
A car without TURBO is like a man without BALLS!
- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
То всеки може да демонтира, ама после монтирането е трудно biggrin.gif
Аз мисля да ги тръкна на място с четка и влажни хавлиени кърпи, но се чудя да купувам ли скъпи маркови препарати (пяна) специално за тази цел, или да използвам препарата за килими от 4 лв., за който спомена колегата по-горе?
Аз мисля да ги тръкна на място с четка и влажни хавлиени кърпи, но се чудя да купувам ли скъпи маркови препарати (пяна) специално за тази цел, или да използвам препарата за килими от 4 лв., за който спомена колегата по-горе?
Carina E 4AFE LB 1992
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Ползвал съм пяна за автотапицерия...
Учудващо добре се справи с петна (мислих, че никога няма да излезе петното)...
Но не бих рискувал със сериозно пране (с много течност), защото под дамаската на пасажерската седалка имам сензор, който по принцип си е капризен, а и не се лъже лесно ако откаже (информацията с компютъра на възглавниците я обменя в цифров вид, и ако има проблем с датчика, не се решава с окъсяване на кабелите).
Ако няма сензор - то няма проблеми, но пък при много 'мокро' пране след това няма съхнене (въпреки прахосмукачката)... Дунапрена попива, и поне при мен съхна 2 седмици лятото...
Ако може да се демонтира дамаската - супер, но поне тези, които съм гледал са били с едни пластмасови ленти (като свинските опашки), дето не ми е ясно как ще се наврат обратно веднъж ако ги извадиш...
Учудващо добре се справи с петна (мислих, че никога няма да излезе петното)...
Но не бих рискувал със сериозно пране (с много течност), защото под дамаската на пасажерската седалка имам сензор, който по принцип си е капризен, а и не се лъже лесно ако откаже (информацията с компютъра на възглавниците я обменя в цифров вид, и ако има проблем с датчика, не се решава с окъсяване на кабелите).
Ако няма сензор - то няма проблеми, но пък при много 'мокро' пране след това няма съхнене (въпреки прахосмукачката)... Дунапрена попива, и поне при мен съхна 2 седмици лятото...
Ако може да се демонтира дамаската - супер, но поне тези, които съм гледал са били с едни пластмасови ленти (като свинските опашки), дето не ми е ясно как ще се наврат обратно веднъж ако ги извадиш...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 163 пъти
- Обратна връзка:
Юни месец я направих тази процедура, когато седях един месец без свидетелство за правоуправление. Демонтирах седалките, свалих тапицерията, изпрах ги в пералнята на 30 градуса с препарат за черно, че мойте са черни. Съхнаха два, три дена и после ги монтирах и монтирах седалките. Свалянето отне около 3 часа с няколко бири и цигари, като това включваше абсолютно всичко да се демонтира. Само подлакътника не го прах, защото плата е залепен, но него в банята под душа. Монтажа на седалка отнемаше около 1,30 ч, но бавно и спокойно - все пак нямах бърза работа. Определено за мен това е варианта, разбира се ако имаш времето и условията за това. След това свалих и смених всички филтри, почистих сензора за въздуха, който реално нямаше нужда от чистене, но така и така го бях свалил. Само имайте предвид, че трябва да се откачи клемата на акумулатора и да не се разкачат въздушните възглавници мин. 90 сек след разкачане на клемата, че може и да стане беля - така пише в мануала.
Сега за профилактика мисля да си ползвам вече перяща прахосмукачка, че да изсмуква мръсотията и по-бързо да съхнат.
Сега за профилактика мисля да си ползвам вече перяща прахосмукачка, че да изсмуква мръсотията и по-бързо да съхнат.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Миналия месец напоих седелките с препарат за целта, купен от Практикер и след това ги изсмуках с прахосмукачка за мокро!TATI написа: Сега за профилактика мисля да си ползвам вече перяща прахосмукачка, че да изсмуква мръсотията и по-бързо да съхнат.
След това жена ми попита дали не съм ги сменил. laugh.gif
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 163 пъти
- Обратна връзка:
Аз ползвам основно мелио обезсмаслител. Но този път ги свалих, защото 6 години не бяха прани, а аз возя две деца на задната седалка и само тези които имат деца знаят какво се случва там. Сега вече, след като са изпрани хубаво, всеки месец си и ще си пускам прахосмучката и готово. Единствено ме домързя да свалям тавана, ама на комби да свалям таван си е малко приключение и ще го пера на място, само да измисля кога и как. Иначе свалих и страничните кори и стана като от магазина, ама тавана ме дразни в момента, че разликата сега е очевадна. Пък преди зимата живот и здраве ще ти я докарам (става дума за Кики) да я лъснем и външно както си му е реда.
Прочетете правилата на форума!
-
Колега намери прахосмукачка за пране от някой. Аз като прах салона с такава, не може да намокриш седалките в такава дълбочина, че да засегне нещо. Съхне за около 30 мин и да ти кажа има файда от това мероприятие. Но ако искаш да не се цапат, прави като мен, купи си калъфки..... biggrin.gif
FJ Cruiser limited edition
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти