понеже съм чувал различни мнения, та тук мога да получа компетентно мнение за:
-При пуснат климатик отчита ли му разхода борд-комп.
-Колко изразходва климатик на 100 км.
Auris 1.33 бензин
Колко изразходва климатик
laugh.gif laugh.gif laugh.gif
1. Отчита го бордкомпа.
2. Харчи повече градско и по-малко извънградско. Колко точно никой не може да ти каже.
П.С. Някога бях чел резултати от тестове. Там климатика градксо повишаваше разхода с до 1 литър на 100км, а извънградско с 0,1-0,2 на 100 км.
1. Отчита го бордкомпа.
2. Харчи повече градско и по-малко извънградско. Колко точно никой не може да ти каже.
П.С. Някога бях чел резултати от тестове. Там климатика градксо повишаваше разхода с до 1 литър на 100км, а извънградско с 0,1-0,2 на 100 км.
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007
T25 1,6 VVT-i
2007
-
На Auris 2.0 дизел, го отчита. Този вторник си направих експеримент и когато се пусне климатика, моментния разход скача с 0.3л/100км моментално. Спре ли се, моментално спада с 0.3л/100км.-При пуснат климатик отчита ли му разхода борд-комп.
-Колко изразходва климатик на 100 км.
Auris 1.33 бензин
Тези проценти може да се стигнат само в града и то в задръстване и слънчево време. Или поне аз тогава ги стигам. Защото тогава колата хем не се движи (работи на място), хем няма какво да охлажда радиатора на климатика, та трябва и перката да работи, хем няма никакъв топлообмен и слънцето само те нагрява. Когато се движиш срещу слънцето в много горещ ден(над 35 градуса), разхода пак се доближава до този в задръстванията. Но ако колата се движи, дори и в града, но без много задръствания, разхода едва ли ще е над 0.6л/100км. Общо взето е почти незабележимо. Моите наблюдения са върху 5 коли, 3 от които с автоматичен климатик и значително по-нови от другите 2. Една от старите беше почнала да харчи вече чувствително когато работи с пуснат климатик (то и не охлаждаше много) и след профилактика и пълнене с фреон, пак си влезе в нормалния разход от около 0.5/100. Много зависи и как се ползва климатика. Аз лично когато тръгна си отварям всички прозорци, за да се охлади купето до температурата на въздуха отвън, както и пускам само вентилатора, за да издуха нагретия въздух от тръбите. Понякога въздуха в нагрятата кола е по-горещ с около 20-30, че и повече градуса от този отвън и 2-3 минутно каране с отворени прозорци освен, че охлажда въздуха (което става за 30сек), охлажда и самото купе (седалките, тъблото, волана...). Когато знам къде ще спирам, изключвам климатика минута две по-рано, а понякога и повече. Хем е добре за въздуховодите, защото се изсушават, хем за тези няколко минути все още купето не може да се затопли чак толкова много. Така или иначе тези два подхода спестяват много в дългосрочен план. А и втория предпазва от натрупване на мухъл и други гадости по въздуховодите, което е добре и за здравето. Тези два подхода не съм си ги измислил аз, пишеше ги в книжките на автомобилите, още един довод, че тези книжки е добре да се прочетат.vakets написа:Доколкото знам ползването на климатик увеличава разхода с между 10 и 25% като зависи и как караш разбира се.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Според лични наблюдения климатика на Астра 1.6/16V увеличаваше разхода с около 0.4л/час (БК си го показва)......
На японските автомобили трудно ще го забележиш по моментен разход, защото БК са много инертни и некоректни за моментния разход...
На японските автомобили трудно ще го забележиш по моментен разход, защото БК са много инертни и некоректни за моментния разход...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Yuli
- Получена благодарност: 2 пъти
Наблюдение от бордкомпютър на друга марка:
-бензинова кола 0.4-0.6 l/h
-дизелова кола 0.2-0.3 l/h
При средна скороста градско 20km/h това вдига разхода от 1-1,5 l/100km за дизел и 2-3 l/100km за бензин.
За извънградско нещата са пак според среднта скорост ... можете да го сметнете.
При мойта Тойота се оказа, че климатроника не се занимава само с клапите, а включва и изключва компресора поддържайки определена температура на изпарителя според заданието (при другата ми кола компресора работи постоянно), та тези 1-1,5 l/100 градско са дори по-малко, грубо казано наполовина. На извънградско дори не съм забелязал повишение, там от тежестта на крака идва разликата...
-бензинова кола 0.4-0.6 l/h
-дизелова кола 0.2-0.3 l/h
При средна скороста градско 20km/h това вдига разхода от 1-1,5 l/100km за дизел и 2-3 l/100km за бензин.
За извънградско нещата са пак според среднта скорост ... можете да го сметнете.
При мойта Тойота се оказа, че климатроника не се занимава само с клапите, а включва и изключва компресора поддържайки определена температура на изпарителя според заданието (при другата ми кола компресора работи постоянно), та тези 1-1,5 l/100 градско са дори по-малко, грубо казано наполовина. На извънградско дори не съм забелязал повишение, там от тежестта на крака идва разликата...