нов съм в този форум и за съжаление пиша още от самото начоло по проблем ...
Наскоро с мой колега си купихме коли - аз Рав 4 2.2 d4d - той си взе авенсис със същият мотор и двамата имаме почти идентични проблеми - ДЮЗИ

Порблема е че когато е студен двигателя върти малко по-дълго докато запали , на около 0-2 градуса завърта припалва , после позагасва и продължава да върти още около 3 секунди докато запли както трябва - след това през целият ден си пали без проблем ! Също така докато е студен двигателя е доста шумен , като позагрее и си утихва - аз доколкото знам те принципно са си шумничи тези мотори , е моят е малко по-шумен

Сега всичко което научих за дюзите на тойота е че рядко издържат повече от 70 000 км а с български горива може и толкова да няма
На дисгностиката в Тойота миказаха че не са чак толкова зле - едната връщала повечко към обратната нафта , другата пръскала повечко - това само с електроният тестер- нищо не е проверчвано механично . Посъветваха ме да пробвам с добвака Бардал или Про тек - имало шанс да се пооправи , защото по електрноните параметри били долу-горе в нормата .......
От друг известен сервиз в Варна ми препоръчаха да ми ги смъкнат и отнесат на майстор в кв. Виница - излизало по около 100-200 лв /дюза ремонта
От друг сервиз - мото консулт мисля е се казваше ми казаха че можели само да се позачистят но за тези дюзи все още нямало рез. части и или можели да се приспособят части от друг дюзи или изобщо не ставали
В тойота ми предлагат нова дюза за около 900 лв - обаче искат за по-сигурно да сменят и 4-те и с обучението им излизало над 4000 лв

Отделно в друг сервиз ми ги предлагат същите дюзи нови на около 680лв /брой , поморгите сенамират на 300 -400 лв /бр - ама втората употереба им нямам вяра
Разбрах също така и за сервиз в Добрич които за почистване, реглаж , настройки ина 4-те дюзи излизало около 1000лв всико (включително свалането ипоставянето им ), дори Тойота Добрич работели с този майстор
Препоръчайте някой изпитан сервиз с гаранция , където със сигурност ще ми свършат работа , а не само да се чудят как да скубят пари

Метода с добавките ще е временен , със сигурност ще започна да го прилагам но след като има направя една профилактика (почистване)