Смяна на масло и накладки на Авенсис 1,6 VVT-I (Т25)
Смяна на масло и накладки на Авенсис 1,6 VVT-I (Т25)
Реших да се захвана самостоятелно за тая задача. Та да попитам, освен специалния изструмент за завиване на масления филтър (от този тип http://cgi.ebay.co.uk/OIL-FILTER-CUP-WR ... 1c1aaa40f1 ) дали ми трябва някакъв друг "особен" инструмент? Пробката с нормален ключ ли се развива? Че гледах едни "страшни" обяснения, които май не се отнасяха за пробката на картера.
За накладките четох сервизния манюъл и ми направи впечатление, че някои от болтовете, които се развиват са за еднократна употреба (Non-reusable). Това така ли е? Трябва ли да заменя тези болтове с нови, след като ги махна?
За накладките четох сервизния манюъл и ми направи впечатление, че някои от болтовете, които се развиват са за еднократна употреба (Non-reusable). Това така ли е? Трябва ли да заменя тези болтове с нови, след като ги махна?
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007
T25 1,6 VVT-i
2007
Колега,
само моля те не изсипвай отработеното масло някъде "в полето" . Пробката се развива с нормална вложка. След смяната е добре да смениш дифтунга на пробката, защото в близките 2-3 смени сигурно не е сменяван
Малко са монтьорите, които се придържат стриктно към задължителните смени на дифтунгите. Инструмента който си посочил ще ти трябва при развиването, евентуално. Но може и да тръгне на ръка филтъра. Ползвай вложка при развиването на пробката, по трудно ще прецакаш главата ако някой специалист я е пренатегнал. По принцип е добра идея да махнеш кората, защото като развиеш филтъра ще текне масло, даже и да си опразнил картера преди това.Полезно е да се махат корите от време на време понеже се държат на болтове 6-тички, които лесно се късат, ако не се развиват от време на време. Ако е по-нова колата може и на щипчици да е , което понякога е кофти щото се чупят. Ама лятото по-рядко 
P.S. а и внимавай като затягаш пробата, да не тичаш за картер ;)
само моля те не изсипвай отработеното масло някъде "в полето" . Пробката се развива с нормална вложка. След смяната е добре да смениш дифтунга на пробката, защото в близките 2-3 смени сигурно не е сменяван

P.S. а и внимавай като затягаш пробата, да не тичаш за картер ;)
Мерси за отговора, колега! Дифтунга съм поръчал, ще сложа. До сега колата е била сервизирана в сервиза на Тойота, така че всичко трябва да е било наред. На 3 години и половина е. Сигурно кората ми ще се маха по лошия начин с щипките, но това ще го видя като кача колата на канала. То, ако махна кората, няма да има нужда от този изстумент за развиване на филтъра. Само не знам дали ще мога да завия добре на ръка филтъра, ако е навътре. По книжка го дават, че се завива на ръка докато опре уплътнението и после 3/4 оборота с инструмента.
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007
T25 1,6 VVT-i
2007