Антифриз

bengazarasz

Антифриз

Мнение от bengazarasz » 24 Окт 2010 11:16

Здравейте колеги,
преди половин година си купих Тойота Корола 1,6 vvt-i 2003г. (внесена от Италия) и сега като започна да идва зимата реших да видя как стоят нещата с антифирза. Казанчето ми е пълно до горе ( така я купих) с розов антифриз дали знаете къде мога да замеря до колко градуса издържа преди да замръзне и колко ще ми струва услугата?
Благодаря предварително на всички!

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Re: Антифриз

Мнение от Scott » 24 Окт 2010 11:37

bengazarasz написа:...Казанчето ми е пълно до горе ( така я купих) с розов антифриз дали знаете къде мога да замеря до колко градуса издържа преди да замръзне...
Светло розовия издържа най-много до -20degC, ако е по-тъмен, може и до -30 biggrin.gif
Сега сериозно - във всеки авто-магазин се продават ареометри (измерватели на относителнa плътност) за антифриз, друг е въпроса до колко са точни. Освен това е важен типа антифриз - ето един за етилен-гликолов:
http://www.gefo.de/pdfdownload/5100_GB.pdf
Изображение
Най-меродавен е метода с индустриален фризер - отливаш в една пластмасова чашка и слагаш при -20-25degC, ако не се 'желира' значи е добре.

bengazarasz

Мнение от bengazarasz » 24 Окт 2010 11:59

Ами нямам такъв фризер, някой ми беше споменал, че на бензиностанциите (само на някои) могат да ти направят проверка и било безплатно, ама не мога да се сетя кой ми го каза и на кои бензиностанции.

Аватар
autotimbg
Обратна връзка:

Мнение от autotimbg » 25 Окт 2010 17:24

Аз не мисля, че цвета на антифриза има отношение към градусите на замръзване. В най общия случай синият е за две г. в системата а червения е за алумин.глави и 5г.в сист.
М-н AUTOTIM Пловдив. Автомобилни масла, филтри, добавки, акумулатори, аксесоари.
www.autotim.hit.bg

Scott

Мнение от Scott » 25 Окт 2010 17:55

autotimbg написа:Аз не мисля, че цвета на антифриза има отношение към градусите на замръзване...
Цветът няма отношение към градусите на замръзване, но е важно плътността да се мери с правилния ареометър или да се гледа правилната скала, ако ареометъра е универсален, защото различна плътност отговаря на различна тепература на замръзване при органичните и минералните антифризи.

Аватар
FBR

Мнение от FBR » 25 Окт 2010 18:21

Здравейте колеги, а да попитам каква марка антифриз бихте ми препоръчали.
Toyota Paseo 1.5i

mitoko

Мнение от mitoko » 25 Окт 2010 18:52

motul

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Re: Антифриз

Мнение от Kiki » 25 Окт 2010 19:00

bengazarasz написа: Казанчето ми е пълно до горе ( така я купих)
Казанчето не трябва да е пълно догоре, защото ще береш ядове.
Там на него има едно "MIN" и едно "MAX".
Гледай на студено течността да е в тези граници. wink.gif
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 25 Окт 2010 19:12

При напълно загрял ДВГ нивото не трябва да бъде над MAX. Въздушната възглавница в компенсационния съд има значение за регулиране на налягането в охладителната система.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
brock
Обратна връзка:

Мнение от brock » 26 Окт 2010 08:01

zi_zi_top написа:При напълно загрял ДВГ нивото не трябва да бъде над MAX. Въздушната възглавница в компенсационния съд има значение за регулиране на налягането в охладителната система.
При студен двигател нивото трябва да е на макс, а при загрял е над максимума. При тойота има два вида разширителни съдове - в едните антифриза е с налягането на охладителната течност, а при другия вид казанчето е с атмосверното налягане - след капачката (клапана). Роля за налягането в охладителната система играе капачката на радиатора или на разширителния съд (в зависимост от модела), а не въздушната възглавница. Когато антифриза е повече от необходимото има друго клапанче (маркуче), през което излишния антифриз изтича - но това не е редно.
Просто нивото на антифриза, както и на другите течности и масла, е редно да е на максимум, при студен двигател.
Автосервиз, специализиран в ремонта на Лексус, Тойота, Пежо и Ситроен

http://www.PitStopBG.com http://www.Toyota-Sofia.eu http://www.Lexus-Sofia.eu
Гугъл КАРТА

Аватар
autotimbg
Обратна връзка:

Мнение от autotimbg » 26 Окт 2010 18:02

FBR написа:Здравейте колеги, а да попитам каква марка антифриз бихте ми препоръчали.
Препоръчвам ти MOBIL ANTIFREEZ ADVANCED .
Концентрат на основата на производни на органични киселини, които обезпечават отлична защита на алуминиевите детайли на двигателя. Удължен интервал на смяна (до 5 години) в охладителните системи на всички съвременни автомобили. Надхвърля BS 6580-1992
Прави се в BASF по поръчка на EXXONMOBIL
М-н AUTOTIM Пловдив. Автомобилни масла, филтри, добавки, акумулатори, аксесоари.
www.autotim.hit.bg

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 26 Окт 2010 21:22

brock написа:Просто нивото на антифриза, както и на другите течности и масла, е редно да е на максимум, при студен двигател.
Във всички технически ръководства, който съм чел досега пише, че нивото на маслото не трябва да е по-високо от максимума при напълно загрял ДВГ.
Прикачени файлове
342.gif
342.gif (200.1 KiB) Преглеждано 3658 пъти
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

sashoskiora

Мнение от sashoskiora » 26 Окт 2010 21:31

zi_zi_top написа:
brock написа:Просто нивото на антифриза, както и на другите течности и масла, е редно да е на максимум, при студен двигател.
Във всички технически ръководства, който съм чел досега пише, че нивото на маслото не трябва да е по-високо от максимума при напълно загрял ДВГ.
wacko.gif wacko.gif wacko.gif Темата е за антифриз и охладителната система,не ми казвай,че наливаш масло там. biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 26 Окт 2010 21:44

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 26 Окт 2010 21:47

Сашко, научи се да четеш и да разбираш преди да репликираш, иначе ставаш смешен!

Публикувай отговор