филтри
филтри
Честит празник!
Имам няколко въпроса за филтрите в купето на Карината:
1.Да търся ли отделен въздушен филтър за климатика,или да сменям само този до педала на газта?
2.След дъжд, ако се включи климатик в колата има неприятна миризма.Смятам да пръскам във въздуховодите с препарат за дезинфекция,но не знам само във външните или и под краката.
3.Друго да чистя ли,или само кутията на филтъра до педала?
4.Имате ли идея от къде мога да купя филтър за купето на по-ниска цена?
Благодаря предварително
Имам няколко въпроса за филтрите в купето на Карината:
1.Да търся ли отделен въздушен филтър за климатика,или да сменям само този до педала на газта?
2.След дъжд, ако се включи климатик в колата има неприятна миризма.Смятам да пръскам във въздуховодите с препарат за дезинфекция,но не знам само във външните или и под краката.
3.Друго да чистя ли,или само кутията на филтъра до педала?
4.Имате ли идея от къде мога да купя филтър за купето на по-ниска цена?
Благодаря предварително
CarinaE 1.6 4AFE LB
-
В "Бриколаж" съм виждал да се продава спрей
за дезинфекция на климатични системи.
Въпросът е къде се пръска с него... Например при Корола, Карина...
Отделно на едни руски форуми за този салонен филтър
до педала на газта доста се пишеше.
В резюме руските мужици стигнаха до практиката в някоя от
по-трезвите им съботно-неделни утрини да го изтръгват, после изпират,
сушат и наново монтиране със заставане в невероятни пози...
за дезинфекция на климатични системи.
Въпросът е къде се пръска с него... Например при Корола, Карина...
Отделно на едни руски форуми за този салонен филтър
до педала на газта доста се пишеше.
В резюме руските мужици стигнаха до практиката в някоя от
по-трезвите им съботно-неделни утрини да го изтръгват, после изпират,
сушат и наново монтиране със заставане в невероятни пози...
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Тези спрейове, които съм виждал в Практикер се продаваха с дълъг шлаух, който се вкарва през вентилационните отвори на предния капак и чак тогава се пръска (за да е близо до питата)....
Обаче тъй-като филтъра е преди питата на климатика.....
Според мен трябва да се смъкне филтъра и тогава да се пръска. Ако имаш достъп до питата (през отвора за смяна на филтъра) то тогава нищо не пречи да го изпръскаш от там.
Миризмата обикновенно е заради застоялата влага и се получава мухъл. При каране в горещо влажно време с пуснат климатик питата се самопочиства чрез кондензата.... То по принцип се самопочиства, ама като е влажно кондензата е много повече...
Дренажа също трябва да е проходим, за да задържа по-малко влага в системата.
При мен миризмата се получаваше и заради стария филтър - явно потока свеж въздух е бил по-малко и климатика е задържал повече влага.
При редовна смяна на филтъра (не на 30х.км както е по книжка, а на 15х.км) проблема изчезна.
А за Авенсис 2002 (стария) някой има ли идея къде се намират и как се сменят филтрите за купето? И къде във Варна могат да се намерят добри за сносна цена (в Карком искат за филтъра 90+ лева).
Обаче тъй-като филтъра е преди питата на климатика.....
Според мен трябва да се смъкне филтъра и тогава да се пръска. Ако имаш достъп до питата (през отвора за смяна на филтъра) то тогава нищо не пречи да го изпръскаш от там.
Миризмата обикновенно е заради застоялата влага и се получава мухъл. При каране в горещо влажно време с пуснат климатик питата се самопочиства чрез кондензата.... То по принцип се самопочиства, ама като е влажно кондензата е много повече...
Дренажа също трябва да е проходим, за да задържа по-малко влага в системата.
При мен миризмата се получаваше и заради стария филтър - явно потока свеж въздух е бил по-малко и климатика е задържал повече влага.
При редовна смяна на филтъра (не на 30х.км както е по книжка, а на 15х.км) проблема изчезна.
А за Авенсис 2002 (стария) някой има ли идея къде се намират и как се сменят филтрите за купето? И къде във Варна могат да се намерят добри за сносна цена (в Карком искат за филтъра 90+ лева).
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Имаше някога една доста подробна тема по въпроса, ама кой я зай къде е :-)Carina E написа:Iskam da popitam za koi filtar govorite za6toto na moita karina maistorite kazaha 4e e bez filtar za klimatika i az ni6to ne smeniam kade ima filtar za6toto i moia namirisva na 6u6oni
Напълно е възможно да нямаш филтър за купето. Иначе се намира на много лесно място - лягаш при педалите и до педала за газта-от дясната му страна (на средното барче се едно), наполвина скрито зад мокета има едно бяло продълговато капаче. Дърпаш го, и ако зейне дупла - място за филтър имаш, но филтър нямаш (както е в 80% от случаите). Отиваш, купуваш си филтър (от две части се състои), почистваш хубаво там, щото ще има една камара изгнили листа и прочие глезотии, пръскаш със спрей ако имаш, мушиш филтъра и пей сърце

За колегата дето пита за авенсиса от първите ако е - на същото място е филтъра, и същия филтър даже кат на карината. Във варна - от ниппартс май е към 50-60лв
Много ти Благодаря колегаbambo написа:Имаше някога една доста подробна тема по въпроса, ама кой я зай къде е :-)Carina E написа:Iskam da popitam za koi filtar govorite za6toto na moita karina maistorite kazaha 4e e bez filtar za klimatika i az ni6to ne smeniam kade ima filtar za6toto i moia namirisva na 6u6oni
Напълно е възможно да нямаш филтър за купето. Иначе се намира на много лесно място - лягаш при педалите и до педала за газта-от дясната му страна (на средното барче се едно), наполвина скрито зад мокета има едно бяло продълговато капаче. Дърпаш го, и ако зейне дупла - място за филтър имаш, но филтър нямаш (както е в 80% от случаите). Отиваш, купуваш си филтър (от две части се състои), почистваш хубаво там, щото ще има една камара изгнили листа и прочие глезотии, пръскаш със спрей ако имаш, мушиш филтъра и пей сърце![]()
За колегата дето пита за авенсиса от първите ако е - на същото място е филтъра, и същия филтър даже кат на карината. Във варна - от ниппартс май е към 50-60лв
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
И аз смених моя днес, изчистих и със прахосмукачката мястото на филтъра. Бая боклук имаше де. И после, в местния сервиз на тойота отидох, хората си продават спрей... Флакона казаха че за две коли стига, ама аз май кат гледам на мен ще ми стигне за повече. Със дълъг шлаух е и пръска една доста гъста бяла пяна... напръсках, сложих новия филтър и.... кефффф... нема миризми, за нула време изстудява...
аа, флакона си е тойота некаф, оригинален и струва 24лв., ама е бая голям... към 1кг май.
аа, флакона си е тойота некаф, оригинален и струва 24лв., ама е бая голям... към 1кг май.