Ремонт на водна помпа/теч
Ремонт на водна помпа/теч
Направо към въпроса - има ли такова животно? Сега се връщам от обслужване (35к) и в Питстоп ми казаха,че тече от водната помпа и ми показаха с едно огледалце къде е тръгнала(не че нещо видях). Странното е,че антифриза си е ок (м/у минимума и пълно) и след като я покарах после не видях никъде да е текло или капало. Вижда се само малко засъхнал антифриз на едно място. Според Питстоп е за смяна и няма вариант за ремонт. Казаха също,че може да се е скапала заради самия антифриз (червен),който бил много "агресивен" и не може да се замени с друг. За нова помпа ми искат 100лв + 125 за работа
Малко тъпо ми прозвуча обяснението за "агресивния" biggrin.gif антифриз и странно за кола на 35к.(казаха,че не съм първия с такъв проблем),а и ако наистина има нещо общо с него излиза,че на всеки 35к ще трябва да сменям помпа...Моля за съвети и препоръки. Иначе в Питстоп са ок ТО тип Б ми излезе 240лв - наполовина на цената в ТМ Ауто (491лв)

- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Да си беше купил Опел. Не мога да повярвам, че това се случва на толкова нова Тойота.
За всеки случай поискай и второ мнение! Ако това е истина повече никога не си купувай нова Тойота.
За всеки случай поискай и второ мнение! Ако това е истина повече никога не си купувай нова Тойота.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Наблюдавай си нивото на антифриза известно време преди да се бръкнеш.
Ако нивото му не спада и под капачката на радиатора винаги има антифриз, то не бързай да сменяш помпата.
Ако само е просълзяло то не значи че има теч.
Аз под теч разбирам да капе.
И моята кола като сипя повече масло над средата на щеката и омаслява на места по гарнитурата на картера и главата, ама не значи че имам теч на масло. Не е болка за умиране. На 10 000 км доливам 300-400гр масло което е нормално да изгаря за толкова дърт автомобил. Ма спад на маслото заради теч вече 20 000км не съм забелязал да имам.
А като рекат - тоа и тоа антифриз са агресивни...
Щом производителят е предписал, начи с него се кара. Сигурно сервизаджиите са направили PH и химичен анализ на антифриза, дрън дрън.
Карай и си свиркай. Пипай с пръст въпросното място и ако няма сълзене или капане, няма смисъл да разчовъркваш колата, че може новата помпа да е по-зле.
Питай го тоя от сервиза как разбра че е точно от помпата?
Челото на отливката на корпуса ли е криво и как го измери на око? Да ти обясни точно на какво се дължи проблема на помпата.
И още нещо - между топъл и студен двигател на мен в разширителния съд нивото на антифриза ми се колебае около 2-3 сантиметра.
Дори между сутрин и вечер на студен двигател има разлика, което се дължи на свиването и разширението на детайлите по охладителната система.
Ако нивото му не спада и под капачката на радиатора винаги има антифриз, то не бързай да сменяш помпата.
Ако само е просълзяло то не значи че има теч.
Аз под теч разбирам да капе.
И моята кола като сипя повече масло над средата на щеката и омаслява на места по гарнитурата на картера и главата, ама не значи че имам теч на масло. Не е болка за умиране. На 10 000 км доливам 300-400гр масло което е нормално да изгаря за толкова дърт автомобил. Ма спад на маслото заради теч вече 20 000км не съм забелязал да имам.
А като рекат - тоа и тоа антифриз са агресивни...
Щом производителят е предписал, начи с него се кара. Сигурно сервизаджиите са направили PH и химичен анализ на антифриза, дрън дрън.
Карай и си свиркай. Пипай с пръст въпросното място и ако няма сълзене или капане, няма смисъл да разчовъркваш колата, че може новата помпа да е по-зле.
Питай го тоя от сервиза как разбра че е точно от помпата?
Челото на отливката на корпуса ли е криво и как го измери на око? Да ти обясни точно на какво се дължи проблема на помпата.
И още нещо - между топъл и студен двигател на мен в разширителния съд нивото на антифриза ми се колебае около 2-3 сантиметра.
Дори между сутрин и вечер на студен двигател има разлика, което се дължи на свиването и разширението на детайлите по охладителната система.
Гледа го там с някакво огледалце и каза,че е "тръгнала". Това ме притеснява и трябва някой дето разбира да погледне,защото казаха,че не се знае кога може да потече/изтече. Според мен (като изключим това което е дупка според тях)може и течност за чистачки да е например - сипвал съм кви ли не цветове и се е случвало да позаливам наоколо biggrin.gif Та освен нова помпа ми казаха и антифриза да сменя с нея (3л) т.е. + още 50лв. Някой знае ли къде мога да отида за второ мнение събота или неделя? И все пак по въпроса - щом може да се види някаква "дупка" не може ли да се залепи/запуши по някакъв начин?CuMo написа: Питай го тоя от сервиза как разбра че е точно от помпата?
кажи им на тия разбиратели да го духат.глупаци.G12 бил агресивен антифриз biggrin.gif обясни им че G11 е за по стари мотори с чугунени детайли а G12 е за мотори с преобладаващи алуминиеви детайли.на кола предназначена да върви с G11 спокойййнооо можеш да и налееш G12--ще й дойде като еликсир biggrin.gif но ако на двигател предназначен да върви с G12/червен розов/налееш G11/има го във всякви цветове но не и червен/тогава вече е проблем.ай сега познай кой антифриз е по "агресивен"и им тегли една майна на масторите.карай си колата.ако протече то ще видиш --ще усетиш ще разбереш някак си.стига с тез мастори че... 

Toyota YARIS 1.33-100кс.2009..... Renault megan-Coatch 1.6-90кс-98г
въпроса е да не разбера,като вече е късно и нещо друго да замине покрай това..sacho7803 написа:кажи им на тия разбиратели да го духат.глупаци.G12 бил агресивен антифриз biggrin.gif обясни им че G11 е за по стари мотори с чугунени детайли а G12 е за мотори с преобладаващи алуминиеви детайли.на кола предназначена да върви с G11 спокойййнооо можеш да и налееш G12--ще й дойде като еликсир biggrin.gif но ако на двигател предназначен да върви с G12/червен розов/налееш G11/има го във всякви цветове но не и червен/тогава вече е проблем.ай сега познай кой антифриз е по "агресивен"и им тегли една майна на масторите.карай си колата.ако протече то ще видиш --ще усетиш ще разбереш някак си.стига с тез мастори че...

-
- Получена благодарност: 2 пъти
Я не се занимавай с глупости-нещо дето си работи не се поправя-карай,хвърляй по едно око на нивото и ако пада-тогава. може и да не е за помпа.Аз Всъщност за толкова години "Тръгнала помпа" не съм виждал-направо си протича и антифриза си изтича.Ако турбинката е износена-почва да грее-все нещо ще си покаже.Колегите са прави-карай си,но проверявай нивото на антифриза.Всъщност защо ми е останало в паметта,че ти сменяха изравнителното казанче-може нещо да е останало от тогава.
- martod
Дупката е дренажна и е направена с умисъл..Като изпусне фибъра, да изтече от там, а не да преминава през лагера на помпата..Dizzle написа: щом може да се види някаква "дупка" не може ли да се залепи/запуши по някакъв начин?
Като запушиш дупката, за 0 време ще ти промие греста на лагера и си до там с помпата..
СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....
-
- Почетен Администратор
- Получена благодарност: 1 път
-
- Получена благодарност: 38 пъти
Много се дразня от такива глупави теми.Това розовото дето Брадата ти го е показал е следа от теч на водна помпа.Да,може да кара много а може и да изтече в най голямото задръстване с което да станеш роднина с половин София.Да,ти си решаваш кога да излезеш от джобовете с тия там 230лв,но също и ти си носиш отговорността.Какво неясно има? И онзи, инженер-химика ,дето нарича хората тъпаци,когато изтече антифриза дали му знаеш хим. формула или не си пак толкова безпомощен колкото всички .
незнам кое и е глупавото на темата. не разбирам и затова питам. не се съмнявам в мнението на техника,но доколкото знам не е нормално на 35к помпата да е заминала -обикновено след 100к се налага. Също не е нормално антифриза да е причината,защото както излиза до 100 к трябва да сменя още 2..парите в случая не са проблема,особено след като ще ми спестят доста по-сериозни разходи. Zi_Zi_Top незнам дали се шегуваш,но доста по-калпави марки нямат подобни проблеми на толкова малко км. Вторник оставям колата да сменят помпата и се чудя дали новата ще има някаква гаранция (за време или километри)? Ето и снимка (лошо качество,но само с телефона има достъп до там)мехаННика написа:Много се дразня от такива глупави теми.Това розовото дето Брадата ти го е показал е следа от теч на водна помпа.Да,може да кара много а може и да изтече в най голямото задръстване с което да станеш роднина с половин София.Да,ти си решаваш кога да излезеш от джобовете с тия там 230лв,но също и ти си носиш отговорността.Какво неясно има? И онзи, инженер-химика ,дето нарича хората тъпаци,когато изтече антифриза дали му знаеш хим. формула или не си пак толкова безпомощен колкото всички .
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Според мен - послушай майсторите....
Там където е протекло - пак ще тече....
Но на 35х.км?!?! Заводски дефект...
Няма как при тея километри да ти протече помпата(дори и на Тойота laugh.gif ) ако не е имала някакъв дефект...
Нивото ще го хванеш, ако изтекат 100-200мл, а засега ти е текло доста по-малко. Трудно ще усетиш теча, защото антифриза се изпарява много бързо (на това място температурата може и да е над 100С, и при атмосферно налягане директно би станал пара)..
За дренажната дупчица - колегите са те посъветвали съвсем точно: не прави опит да я запушваш - само ще влошиш положението....
Няма как при тея километри да ти протече помпата(дори и на Тойота laugh.gif ) ако не е имала някакъв дефект...
Нивото ще го хванеш, ако изтекат 100-200мл, а засега ти е текло доста по-малко. Трудно ще усетиш теча, защото антифриза се изпарява много бързо (на това място температурата може и да е над 100С, и при атмосферно налягане директно би станал пара)..
За дренажната дупчица - колегите са те посъветвали съвсем точно: не прави опит да я запушваш - само ще влошиш положението....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Доста розов прах се е насъбрал -цяла купчинка,та дори се е втвърдил. Няма кво да му мисля вторник съм за смяна и се надявам да не ми сложат същата..slowtraveler написа:Според мен - послушай майсторите....

колега при мен като купих колата и я закарах да я обслужат, като е почнал да сменя ангр. ремък и ролките, майстора ми звънна да ми каже, че водната помпа е текла, тоест сега не течала но имало следи че е текла - точно както при теб. и ме посъветва да я сменим защото така и така е разглобено там. съгласих се, защото помпата струваше близо 100 лв (95 или 98 ли нещо такова) а така за смяната не платих нищо понеже платих за смяната само на ролките и ремъка.
Toyota Corolla D-4D 2000cm3 90hp 2004
- stereo_man
- Автомобил: Corolla E210
- Благодарил/а: 8 пъти
- Получена благодарност: 4 пъти