Здравейте! Днес си купих Corolla и сега си търся ръководство

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
ejko

Здравейте! Днес си купих Corolla и сега си търся ръководство

Мнение от ejko » 16 Авг 2010 10:57

Здравейте! Днес си купих Corolla (AE112R) 2000 година- хечбек, 1.6- 110 коня....
Както се досещате това е първият ми ден в този форум :) Покупката я направих импулсивно, не съм проучвал преди това, дори не ми харесваше на външен вид кой знае колко, просто ми се видя читава (дано да съм прав за това) и я взех (дано и за това да съм бил прав).
Пиша за да ви поздравя, защото най-вероятно ще ви досаждам от тук нататък:)))
Та така..., утре регистрирам колата, застраховам, обслужвам и т.н.
Това ми е първата лична кола, която се налага да стягам след покупка и да се грижа за нея в перспектива, така че всякакви мнения и препоръки за това как да се разбирам по добре с Королката ми са добре дошли, предвид че съм от София...
Секцията с доверените ви сервизи още я разучавам и още не мога да се справя там и да отсея рекламите, така че ако имате препоръка къде да обслужа и поддържам колата ще съм повече от благодарен.
Благодаря ви предварително и дано и с вас и с Королката да имаме дълго и ползотворно приятелство...
Последно промяна от ejko на 18 Авг 2010 17:46, променено общо 1 път.

Аватар
Dizzle

Re: Здравейте! Днес си купих Corolla

Мнение от Dizzle » 16 Авг 2010 11:13

Честито и много безаварийни километри! за сервизите - досега съм я обслужвал само в официалния дилър,но там цените са почти двойно. Тея дни ще я обслужвам в PitStop и ще пиша после как е ( ценатае 220лв по ниска от тази на дилъра)

ejko

Мнение от ejko » 16 Авг 2010 11:39

Благодаря, да ти се връщат....
PitStop, хм..., сайта дава вид на сериозни хора. Може и аз да пробвам там да обслужа, хем като клиент твърдят, че ще огледат това онва по автомобила, което за новозакупена стара кола е добре...
Може и аз да ги пробвам. Все пак ако минеш преди мен, защото аз имам и гуми да взимам и през кат да минавам, пиши как е обслужването и колко излиза, ще съм признателен...

Аватар
rudolf
Обратна връзка:

Мнение от rudolf » 16 Авг 2010 11:46

виж по доло темата:
"Здравейте! Днес си продадох королата,,пиша за да ви се похваля"

с човека може да намерите общ език biggrin.gif

ejko

Мнение от ejko » 16 Авг 2010 12:55

хахахах, е на дали, макар че много по добре би било да мога да си говоря със стария собственик...
Но като гледам ще си говоря сега само с майстори...:))
Бих искал да ви питам утре като взема колата, плащам екотаксата и се запътвам към КАТ София. Там я регистрирам по някакъв начин и после какво следва? Кога почвам да плащам данък, какви застраховки трябва да се направят и кога точно се прави застраховката и т.н.
До сега кола в БГ не съм виждал и съм много бос в тези неща...

Аватар
Code7

Мнение от Code7 » 16 Авг 2010 14:04

Здравей, честито и много безаварийни -
порпинцип от моя познат автоджамбазин знам, че гражданска и еко таксата, където и да е само да не е в КАТ според него идвало по-скъпо, но се правят задължително преди самата регистрация(виж в нета коя компания предлага най-ниска застраховка говорим за Гражданска Отговорност за автокаско немога да ти дам съвет НО не е задължително, но по нашите пътища си заслужава само да имаш пари).

А иначе веднъж, като си оправил тези неща вкаравт я на канала малко спирачки малко фарове номерата на рама двигател и си готов, ако не е някой зевзек де... Като ти сложат номерата ти дават и едно листче с което до 20 дни(може и повече) трябва да отидеш до общината заедно с талона големия (направи си на всичко, що имаш 2 копия било акт за раждане до дипломата от унито)

Там чакаш 2 часа да те върнат 5 пъти за това, че си забравил нещо и да си регестрираш колата по данък и след около 1 месец ти казват да отидеш и да си носиш едно 30-180 лв. зависи от конете(малко майтап малко истина, виж колко е данъка в някой сайт има 10-20).

И вече си готов да я караш дълги години :)
Последно промяна от Code7 на 16 Авг 2010 14:12, променено общо 2 пъти.

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 16 Авг 2010 14:07

ЕКО такса ли? Това значи ли, че колата е нов внос? Това има значение за гражданската застраховка.

Данъци: до 2 месеца отиваш в местната, по адрес, община със фактурата или нотариалния акт и големия талон. Плащаш там 2,5 % данък ( за София толкова) в/у цената обявена в документа за покупка, попълваш един формуляр, влизаш в определена стая/гише, там ти я вкарват в компа и забравяш общината до пролетта, времето за плащане на данъци.
Просто казано: взимай документите и парите, и за всичко питай в общината.

ejko

Мнение от ejko » 16 Авг 2010 14:36

Да нов внос е...
Мерси, не знаех, че дължа тези 2,5 процента. Ок, значи в общината ще ми обяснят, но е добре, че сега знам какви кинти да нося...

Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Мнение от hyankov » 16 Авг 2010 15:13

Честито, карай я със здраве. Аз все още се боря с адресни регистрации за да стигна изобщо до плащането на данък и регистрация в КАТ wink.gif
Subaru Impreza III Hatchback (2009) - 2.0R MT, 150 hp
Toyota Avensis (2000) - 2.0 D-4D (личен рекорд - 4.1л/100км) - SOLD
Toyota Corolla LE (2000) - 1.8, 125 hp - SOLD

Аватар
Raya

Мнение от Raya » 16 Авг 2010 16:39

Щом нов внос ще трябва първо Гражданска застраховка да направиш. Пред КАТ стоят някакви и правят, но мисля че е скъпо при тях ( но не съм сигурна, никога не се възползвах). Направи преди КАТ ГО по номера на рамата, после като ти издатат талона в КАТ, връщаш се и ти правят един анекс вече с номера на колата.

Само още едно да вметна, ако колата няма жилетка, пожарогасител и триъгълник, набави ги, че няма да минеш канала.

ejko

Мнение от ejko » 17 Авг 2010 21:24

Благодаря за разясненията, благодареие на тях си набавих пожарогасители и глупости от Хит, с което спестих 15 лева от хората около КАТ, регистрирах колата, а утре Ще измисля и каското, макар че нещо много кинти ми идва цялата работа. Общо взето си мислех, че ще е по-зле отколкото изглежда, но пак се изненадах, като градски транспорт от зима :))))
Сега данъци, ГО и каско ще ми изядат кинтите за гуми, но както и да е...
Колата е готина и макар че ми се виждаше грозничка в началото, постепенно откривам чара и и си ми харесва все повече...

Аватар
Raya

Мнение от Raya » 17 Авг 2010 21:55

Каското ориентировочно ще ти е 400-450лв, можеш да ги разсрочиш на 4 вноски без оскъпяване на крайната сума. Ако направиш в същата компания, където и ГО, ще имаш и 5% остъпка.
Съвет: не прави в ДЗИ, там от скоро за коли над 8 години поскъпна каското.

Със здраве да си я караш :thumbsup:

ejko

Мнение от ejko » 18 Авг 2010 00:57

А имате ли представа от къде мога да си дръпна онлайн ръководство на английски за щайгата, защото моето е на италиански и не разбирам чат-пат по нещо... Може и на български разбира се :))))
Прегледах темата с полезните линкове, но не намерих това което търся. Един линк изглежда като моя, но не е активен сякаш...

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 18 Авг 2010 23:02

Пробвай да потърсиш тук :thumbsup:
http://ftp.domainbg.com/sluchaen_fen/Toyota/Corolla/
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

ejko

Мнение от ejko » 19 Авг 2010 11:25

мерси много, zizitop!
Моето го нямаше, но като комбинирах няколко от годините преди и след моята и научих всичко, което търсех... biggrin.gif

Публикувай отговор