Разбити предни носачи на АвенсисD4D 2001g.
Разбити предни носачи на АвенсисD4D 2001g.
Здравейте колеги,искам да споделя с вас моя опит,и евентуално ако имате подобни симптоми-да знаете решението на проблема.Преди 2-3 месеца се сдобих с Авенсис D4D 2001g. ,като цяло-фантастичен автомобил.Но се появи почукване по дупките и скърцане от към предно дясно колело.Вдигнах я на крик и свалих гумата,с една щанга натиснах на тампоните на носача и видях че проблема е в предния тампон(или втулка) започнах да търся такава втулка но тъй като не намерих а ми предлагаха цял носач,реших да го побългаря,реших да сваля носача за да видя какво точно е разбито и дали мога да го направя нещо.Когато започнах да разглобявам какво открих-болта където влиза във въпросната втулка се беше разхлабил,за всеки случай свалих носача за да съм сигурен че няма друго износване-нямаше.Зглобих го отново ,като този път затегнах всичко здраво и проблема изчезна.Свалих гумата и от ляво о там беше леко разхлабено.За това може сами да проверите на вашите коли как е,не е нужно да давате пари на пишман-майстори(дето незнаят на коя страна се отвива гайка),а сами да си го притегнете.Успех на всички и безаварийно.
Снимка ще потърся,но незнам дали ще открия.Дали може да се стегне без демонтаж-разбира се че може.Болтовете са два на носач,в предния и в задния край се намират,единя е поставен вертикално(задния) а предния е хоризонтално.Те свързват носача с рамата,няма как да не го видиш.Носача е триъгълен,на два от ъглите са тези болтове а на третия ъгъл е колелото.
-
- Почетен Администратор
- Получена благодарност: 1 път
Re: Разбити предни носачи на АвенсисD4D 2001g.
Полезна информация, колега, радвам се, че си открил преждевременно проблема и си го отстранил сам.icoc написа:.............................
Не е необходимо да демонтирате гумата, може и с пълен ляв или десен, за да имате достъп до болта и ход на гаечния ключ или тресчотка.
Когато стягате - винаги заставайте в позиция, при която избутвате ключа, не го дърпате към вас, защото при евентуално отплесване става страшно, а зъболекарите взимат скъпо....

Друго - извадете болта - ако не иска да излезе лесно - след развиването на гайката с четвърт оборот наляво и надясно го раздвижете във втулката на тампона и с леко почукване го извадете.
После свалете с щанга или яка отвертка носача надолу - задния тампон го позволява - да прегледате втулката в тампона, леглото на моста и самия тампон - дали не е започнал да къса гумата.
Макар, че предните тампони дават най - малко проблеми - така и така го разглобявате - да сте сигурни.
Ако няма видимо износване - една телена четка на болта, малко смазка и сглобявате.
При стягането на болта можете да натегнете носача с крик в положението, в което стои колата нормално и тогава стягайте болта.
В противен случай - ако е стегнат в най-долно положение - напрежението върху тампона при нормално положение на колата на асфалта е по-голямо и оттам - усукването на тампона.
- Bass_Man
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Re: Разбити предни носачи на АвенсисD4D 2001g.
Fido Dido написа: Полезна информация, колега, радвам се, че си открил преждевременно проблема и си го отстранил сам.
.........................

Да колега,точно за тези болтове става дума.При мен беше разхлабен този левия на снимката който е в хоризонтзлно положение.Но един съвет от мен.Трябва да вдигнеш колата на крик,да свалиш гумата и тогава да стягаш.Ако отидеш на канал и се опиташ отдолу да стягаш докато е стъпила колата на земята-няма да стане.Самия носач тогава е под напрежение и няма а можеш да стегнеш ако е разхлабен.Желая ти успех.
Колега и след като я вдигнах на крик проверих всички болтове но всичките бяха затегнати . При мен проблема с потпванета се появява само когато карам с под 20 км/ч. и то не като минавам през дупка а през вълнообразен асфалт и по точно се чува нещо като много леко почукване почукване . Съмнавам се че това може дае от разбита биалетка въпреки че скороя сменях но сега като я видях беше леко омаслена . Възможнолие тава почукване да се получава от реиката или от този тампон на носача които съм оградил в кръг или от нещо друго . При завои няма почуквания
- Прикачени файлове
-
- 48085.JPG (92.92 KiB) Преглеждано 3054 пъти
Тази щанга съм я проверил гумените тампони са здрави неса напукани болтовете също са стегнати . Мисля че по-скоро е от тампона на носача защото това почукване го усещам към педалите под кракаката ми .Пък и на места мисе видя понапукан този тампон но пък би трябвало постоянно да хлопа като минавам през неравност
Възможно е да почуква от рейката.Вътре в маншоните има тампони също,но тогава би трябвало да имаш луфт във волана.Опитай при спрял автомобил (загасен)просто лекичко да завърташ волана периодично в двете посоки.В същото време гледай колелото и ще видиш (а може и да чуеш) дали има луфт там.Друго вероятно място за почукване е тампоните на напречната-стабилизираща щанга,тази дето са закачени биелетите на нея.Тя е хваната за шасито със тампони.Но там би трябвало да чука при всякакви неравности.Успех.