Евентуално някой да дойде с мен на оглед?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Евентуално някой да дойде с мен на оглед?

Мнение от hyankov » 04 Авг 2010 19:14

Здравейте,

Колкото повече чета за закупуването на кола на старо в БГ, толкова повече се отчайвам.

Горе-долу съм се ориентирал какво искам: кола след 2000 г, 4 врати, да не е малка (корса, алмера, подобни сапунерки), до 6000 лв, ако може дизел, ако може да не е комби. И все още съм резервиран към френските и италиански боклуци. В този ред на мисли, някой може ли да посъветва за избор на марка и модел?

Да кажем успея да харесам нещо (примерно това), някой който знае как се оглежда кола може ли да дойде на оглед с мен? Ще черпя една вечеря и бира на корем с мен, или пък ако го правите за пари, кажете тарифата.

Като казвам 'знае как се оглежда', имам в предвид нещо такова да му е напълно познато wink.gif

Ако взимам кола сам, то това ще е като тото.

Поздрави!
Subaru Impreza III Hatchback (2009) - 2.0R MT, 150 hp
Toyota Avensis (2000) - 2.0 D-4D (личен рекорд - 4.1л/100км) - SOLD
Toyota Corolla LE (2000) - 1.8, 125 hp - SOLD

мехаННика
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от мехаННика » 04 Авг 2010 22:46

Ако ти трябва ритач на гуми вероятно ще намериш доста само срещу пакетче семки ама от големите.Най добре я закарай в ТМ Ауто с репатрак да се прегледа и с тестер включително.Ще струва пари ама каквото и да се открие помага в пазарлъка.

Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Мнение от hyankov » 04 Авг 2010 22:53

Мерси колега, аз това си го мисля като втора фаза. На пръв оглед просто някой да каже дали си заслужава колата изобщо да се гледа, и после да я проверяваме за не-очевидни проблеми с компютър в сервиза. Това ми е идеята.

Все още силно се колебая каква кола да взимам, моля помогнете. Газ не искам, в никакъв случай. Остава бензин или дизел. Сега е модерно да се говори че от бенза смисъл няма, защото не било икономично. Но дизелките с тези помпи по 2000 лв и тия common rails, дето май не са за нашата нафта, по-добре ли е? Хубаво, от дизел ще спестиш примерно 600 лв на година, но ако трябва да се сменя помпата или от по-скъпата поддръжка на дизела изобщо, излизаш ли на сметка? Да не говорим че и колата е по-скъпа като цяло. Т.е. ако ще излизаш на кяр, вероятно ще е след 2 години, ако няма големи дизел-специфични проблеми до тогава.

Разни приятели предлагат Рено Лагуна или Меган (дизел) .. гледах и Опел Вектра дизел. Вече нямам идея какво да купя.

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 04 Авг 2010 23:06

Ти ги гледай, а когато видиш табелката "Твоя съм" на предното стъкло, а никой друг не я вижда, това е твоят автомобил! Тогава вече се харчи за репатрак и фирмен сервиз.

Мое мнение - кияци и "разбирачи" не ти трябват. Когато си избираш гадже търсиш ли мнението на приятели и познати? Слушай сърцето си и разума си и си ти! cool.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Мнение от hyankov » 04 Авг 2010 23:10

zi_zi_top написа:Ти ги гледай, а когато видиш табелката "Твоя съм" на предното стъкло, а никой друг не я вижда, това е твоят автомобил! Тогава вече се харчи за репатрак и фирмен сервиз.

Мое мнение - кияци и "разбирачи" не ти трябват. Когато си избираш гадже търсиш ли мнението на приятели и познати? Слушай сърцето си и разума си и си ти! cool.gif
Аз така си избрах колата в САЩ и не сгреших. Хареса ми как изглежда, вървеше нормално на test drive-а и просто я купих.

Но това е България. Джамбазите свалят таблото и връщат километрите ПРЕД ТЕБ (това не е бъзик). Тук повечето коли са удряни или нещо им има, внесени от западни страни където ги смятат за scrap. Да не говорим че някои от колите идващи от Италия са обявени за откраднати. В такива филми можеш да се вкараш със стара кола, че цялата инвестиция да отиде в канала. За голямо съжаление не мога да си позволя да купувам на сляпо :(

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 04 Авг 2010 23:16

Извини ме, но това звучи малко параноично.
90% от автомобилите в БГ са купени по този начин, останалите са нови или buy back. За тези пари, които си подготвил е тази кошницата.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Мнение от hyankov » 04 Авг 2010 23:20

zi_zi_top написа:Извини ме, но това звучи малко параноично.
90% от автомобилите в БГ са купени по този начин, останалите са нови или buy back. За тези пари, които си подготвил е тази кошницата.
Прав си, 6,000 лв не са кой знае какво, но не ми се инвестира повече в нещо което: 1) няма да ми е кеф да го карам по нашите пътища, 2) ще го мисля всяка нощ дали някой кретен без ГО няма да го удари на паркига, 3) дали наркоманчетата в София нама да го разбият.

Но мога да ти кажа че дори и за 10,000 - 12,000 пак трудно ще намериш нещо свястно в БГ. Просто пазара е такъв.

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 04 Авг 2010 23:25

Абсолютно прав си! Просто си вземи някоя колица да си се возиш и да ти върши работа и не му мисли толкова.

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 04 Авг 2010 23:34

hyankov написа:... 2) ще го мисля всяка нощ дали някой кретен без ГО няма да го удари на паркига, 3) дали наркоманчетата в София нама да го разбият.
.
За да спиш спокойно има КАСКО, по-добре не икономисвай от нея.

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 05 Авг 2010 00:09

е то остава на кола за толкова пари и каско да и правиш.
една насока от мен: можеш да търсиш хонда акорд или мазда 626 бензинови,имаш мах. надеждност.дизел като че ли карина епсилон,нормален или с турбо също са много здрави.
оптимално би било да са нов внос по възможност не от италия,но не знам сега дали вкарват още толкова стари бараки.състоянието на колата можеш да го прецениш,правиш оглед и завърташ едно кръгче.ако чак толкова не разбираш я караш в някой сервиз да я прегледат и готово.

аpе успех в избора! wink.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
alexandargv

Мнение от alexandargv » 05 Авг 2010 08:59

Човек, не знам. Много си почнал да ги мислиш нещата пък стигна и до анализ на пазара, търсенето и предлагането. По-бързо си купувай кола, защото има голяма вероятност да започнеш да си купуваш лекарства. Извинявай нали, че така говоря ама много странно звучи целия дебат. Според мен се спри първо на марка и тогава започвай да търсиш конкретно.
Toyota Yaris 2008 1.3VVT-i LUNA

Аватар
Georgepetrov137

Мнение от Georgepetrov137 » 05 Авг 2010 11:26

Според мен най-добре е да търсиш кола, карана в България, със сервизна книжка и доказана история - говоря да вземеш от човек, който я е карал и и знае кътните зъби, а не от авто къща. Аз така търсих с месеци от автокъщи, имаше много примамливи предложения, но като почне нещо да ме гложди (абе защо така евтино, от италия колите са вабанк, ами ако има сериозен дефект и т.н.), ми минаваше бързо ентусиазма. То така стана, че докато гледах старите коли в Спектра ауто в Бургас взех че си купих нов Аурис rolleyes.gif . За твоя бюджет погледни (само като идея) Митсубиши Space star 2002-2005, чувал съм добри отзиви за тях, старият модел Корола около 2000г. също са железни, но малко собственици си ги продават. Идеи много и колкото повече мислиш толкоз повече "полудяваш" :help:
Toyota Auris 2010 1.33 ->Lexus - RX II - 300 4WD (204 Hp)->Lexus RX450H 2012 fl

Аватар
miLen4o
Обратна връзка:

Мнение от miLen4o » 05 Авг 2010 14:35

Колега ,когато имаш време се разхождай по разни автокъщи и хване ли ти нещо окото и ти лигне на сърце взимай го.
Закупуването на автомобил в Бг е скрита картинка,гледаш го лъскав,нагласен "наточен",до тук добре,палиш автомобила и там добре,обаче.....
Вече има добавки за какви ли не работи.Естествено ,че като гледаш някоя кола няма да пуши,ако има някой амортисьор опуснал ще ти свалят от цената и такива неща.
За това набие ли ти се нещо на очи(каквато и марка да е щом не си резервиран към нищо) огледай го,врътни му едно кръгче и го взимай.
Ако наистина започнеш да гледаш всички фактори и още куп работи ще се откажеш да си купиш кола от тук.
Успех с покупката!
A car without TURBO is like a man without BALLS!

Аватар
Bass_Man
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Bass_Man » 05 Авг 2010 16:31

За тия години трябва особенно да се внимава с маховиците на дизелите защото това са си едни бързи 1500-2000лв. скрити . Другото нещо е задължително трябва да пали лесно и да си държи стабилни обороти и чисто форсиране . Също така да си работи мазно и да се включват скоростите добре . Съединителя се хваща много лесно , като пуснеш съединителя рязко и , като го натиснеш рязко при превключване на следващата скорост при малко по-високи обороти . Ако има разни чуквания потропвани и резки придърпвания значи е заминал . Ако е читав след рязко пускане на съединителя трябва да се усети едно леко изстрелване все едно пружина ти е дала лек тласък . Но много мазно , ако е рязко и има шумове значи е за смяна . Гледаш дисковете дали имат ръб и климатика дали бачка . Лафа , че не бачкал сега защото само трябвало да се допълни не върви ! Кажи мо да го допълни да го видиш , че духа студено и тогава ще го купиш .
Общо взето това са ти големите разходи . За амортисьори и окачване само се пазари да ти свалят цената .
Ако е бензин може да харчи масло . Но това на място няма как да го хванеш .

Uncle Dido
Почетен Администратор
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Uncle Dido » 05 Авг 2010 16:37

Bass_Man написа:Ако е бензин може да харчи масло . Но това на място няма как да го хванеш .
Бъркаш с пръст в изходната тръба на генерацията и разтриваш пръсти. Ако е само черно - пада сравнително лесно. Но ако е черно и мазно и се размаже по пръста - на съда му е ясно - да влезе убития.... smile.gif

Публикувай отговор