По принцип и аз не си падам по стъкмистиката, но изпаднах в подобна ситуация. Ето малко повече инфо относно моя случай:
Преди няколко дни се заех с подмяна на окачването. Амортисьорите са Tokico HTS102 с къс ход (short stroke). Отпред сложих койл-овъри със сравнително твърди пружини (400 лбс). За задни пружини тръгнах из автоморгите. Намерих чифт, който бе осезаемо твърд и с около 5 см по-къс от сток пружините, които вече бях свалил (те са около 36.2 см). Когато обаче сложих въпросните твърди пружини се оказа, че задните Токико дори и в максимално разпънато състояние не могат да достигнат долната точка за монтаж с около 3-4 см (гледано на око). От тук излезе дилемата за рязането на твърдите пружини.
Сега, въпросът за това дали при рязане пружините се втвърдяват или обратно ме засяга, защото след тестовете вчера, усещам лека сколонност към поднасяне на предницата. Предполагаема причина е именно фактът, че тя е по-стегната от задницата. Между другото, тестовете вчера бяха направени със старите задни амортисьори (Билстайн) и въпросните твърди пружини (така както ги взех от моргата). Първоначално мислех да си ги пазя и да си поръчам ТРД (още не съм се отказал), но задницата стоеше изключително смешно вирната. Затова днес се наех с рязането.
По повод днес:
според една информация от нет-а, хода на задните токико амортисьори е около 14-15 см. Това означава, че за да ги вкарам в оптимална работа среда (посредата - ако бъркам, ме поправете) трябва да направя следното:
1. меря пружината - 31.2 см
2. меря колко не достига на ухото на аморт до монтажната точка - 6 см
3. смятам половината от работния ход на амортисьора - 7 см и нещо си
4. режа 13 см от пружината --> получавам 18.2 см
плануван резултат - твърда задница и амортисьори в оптимална работна зона
Да, ама НЕ - нещо бъркам и тук пак искам съдействие от вас. Преди час бях до майсторите и те бяха скъсили пружината до 21 см (бях им казал да го правят постепенно и да мерят). С новата 21см-ова пружина ухото на амортисьора в макс разтегнато състояние подминаваше монтажната точка само с около 1.5 см. Това означава ход на амортисьора не 7/7 (общо 14 см), а 1.5/12.5 или с други думи опасност от изкаране на стержина при обратен ход на амортисьора след влизане в дупка (примерно). Това също така означава, че за да постигнем зона 7/7 от 21 см трябва да намалим още 5.5 см! Това вече ми изглежда абсурдно смешно - 15.5 см - то става като пружинка за химикал ;) Само за сравнение: бях питал наскоро за височината на твърда ТРД пружина (най-често използваните за амортисьори с къс ход) и ми дадоха отговор 21.5 см. Значи ли това, че амортисьорът не се разполага в оптималната зона за работа при ползване на ТРД пружина?! В крайна сметка казах на майсторите да скъсят още 2 см - сега пружината е 19 см. Преди малко говорих с тях - колата е сглобена. Щом имам повече инфо ще ви споделя.
Май яко се оср*х с тоя мод
ПС: ще постна подробен снимков материал по-късничко, сега отивам за колата.