Нови накладки + дискове.....свирят ?!?
Нови накладки + дискове.....свирят ?!?
Преди 1000 км смених 4 диска + 4 накладки... Сего когато спирам по- интензивно или дисковете се нагрият по сериозно...колата има по- силен фалцет и от моят. Чудясе защо се получава това при нови дискове и спирачки и как да го оправя, ако е нещо, което трябва да се оправя де. 

Toyota RAV4 - 2008 - 2.0 VVTI 150 к.с., AT
http://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?p ... bb5a33f4db
И мойте свиреха като ги смених,ама след време с малко повече експоатация се оправиха.
И мойте свиреха като ги смених,ама след време с малко повече експоатация се оправиха.
A car without TURBO is like a man without BALLS!
-
- Обратна връзка:
и моите са така ... в сервиза ми казаха че е от това че се събират песъчинки между накладките и диска и че могат да се почистят, но пак ще започне. Звучи ми логично, но дали е 100% така не знам. Тъй като спират страхотно и не съм се задълбавал повече.CuMo написа:Моите пък обратно, след зимата взеха да просвирват при леко натискане на спирачката.
При по-силен натиск на педала, не се чува.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Не е само от прореза... Като гледах схеми на спирачния апарат, на някои модели има и специални подложки и пластини под накладките за намаляване на ефекта.
Карал съм автомобил със стокови по-спортни комплекти (явно по-високотемпературни).
От съвсем нови просвирват при незагрели спирачки дори и с подложките и прорезите. Но затова пък като позагреят не си променят параметрите.
Затова мисля, че за конкретното поведение/звука има значение и материалите на диска и накладките.
Скърцането на спирачките си е само звуков ефект и не оказва влияние на спирането, така-че не ме е притеснявало (но и никога не е било прекалено силно или дразнещо)
Карал съм автомобил със стокови по-спортни комплекти (явно по-високотемпературни).
От съвсем нови просвирват при незагрели спирачки дори и с подложките и прорезите. Но затова пък като позагреят не си променят параметрите.
Затова мисля, че за конкретното поведение/звука има значение и материалите на диска и накладките.
Скърцането на спирачките си е само звуков ефект и не оказва влияние на спирането, така-че не ме е притеснявало (но и никога не е било прекалено силно или дразнещо)
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Bass_Man
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Принципно където има керамика има доста свирене . Но в нашия случай си е от прорезитеslowtraveler написа:Не е само от прореза... Като гледах схеми на спирачния апарат, на някои модели има и специални подложки и пластини под накладките за намаляване на ефекта.
.........................................

- slowtraveler
Бас-мане, става въпрос за що годе обикновен стоков автомобил, без керамики и т.н, и с прорези и подложки против скърцане.
А спирачките са за по-натоварен режим просто защото модела е 'понапомпан' заводски... И се усеща, как съвсем студените спирачки спирам малко по-зле от леко загрятите (явно има разлика във феродото).
А спирачките са за по-натоварен режим просто защото модела е 'понапомпан' заводски... И се усеща, как съвсем студените спирачки спирам малко по-зле от леко загрятите (явно има разлика във феродото).
- Bass_Man
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 1 път
И защо мислиш , че в тях няма керамика ?
Дори и за велосипеди в момента могат да се намерят накладки с керамични частици . Питай ме дали свирят laugh.gif .
А и тези антисвирещи подложки си мисля , че играят роля да не свирят накладките в някакви междинни и отпуснати състояния . Защото при натиснато положение усилието е толкова голямо , че никакви пластинки и подложки не могат да повлияят .
Дори и за велосипеди в момента могат да се намерят накладки с керамични частици . Питай ме дали свирят laugh.gif .
А и тези антисвирещи подложки си мисля , че играят роля да не свирят накладките в някакви междинни и отпуснати състояния . Защото при натиснато положение усилието е толкова голямо , че никакви пластинки и подложки не могат да повлияят .
- slowtraveler
Имах предвид, че не са керамични дискове и т.н.
А каква боза има във феродото - не знам...
Относно antisqueal подложките - напълно е вероятно да има ефект и при сериозното натискане, защото променя резонансната честота на целия възел.
А каква боза има във феродото - не знам...
Относно antisqueal подложките - напълно е вероятно да има ефект и при сериозното натискане, защото променя резонансната честота на целия възел.